Πολιτική

Κρίσιμη επίσκεψη Κατρούγκαλου στην Τουρκία (21/3) με φόντο τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας – Στο επίκεντρο το Κυπριακό

Κρίσιμη επίσκεψη Κατρούγκαλου στην Τουρκία (21/3) με φόντο τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας – Στο επίκεντρο το Κυπριακό
Να ανοίξει τα χαρτιά της για το Κυπριακό θα ζητήσει από τον M. Cavusoglu o υπουργός Εξωτερικών
Εν μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος σηκώνει τους τόνους κάνοντας λόγο για «γκιαούρηδες που έπεσαν στη θάλασσα» και για το ότι δεν  υπάρχει καμία Κωνσταντινούπολη, αλλά και της ανταλλαγής «πολεμικών» ανακοινώσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο κρατών, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος μεταβαίνει αύριο Πέμπτη 21/3 στην Τουρκία.
Ο κ.Κατρούγκαλος θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του M. Cavusoglu, με τον οποίο, και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, θα συζητήσει «για διμερή και περιφερειακά ζητήματα».
Σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, ζητήματα που αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και την πρωτοβουλία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό EastMed και την «εμπλοκή» των ΗΠΑ.
Σε δηλώσεις του ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος χθες είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη και με τον Κύπριο ομόλογο του, Ν. Χριστοδουλίδη, υποστήριξε πως θα ζητήσει από τον M. Cavusoglu να του διατυπώσει με σαφήνεια και συγκεκριμένα ποιες είναι οι θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, καθώς όπως είπε, η άλλη πλευρά δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της.
Μάλιστα ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε ότι βούληση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι «να λυθεί το Κυπριακό... χθες» ενώ όπως είπε, «αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν ξεκινήσει μια άτυπη, προπαρασκευαστική, αρχικά, συζήτηση ώστε να καταγραφεί πρόοδος που θα μας επιτρέψει όταν ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις να αξιοποιήσουμε όλη την πρόοδο που έχει γίνει στο Κραν Μοντανά».
Παράλληλα και με αφορμή την τελευταία επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών (χαρακτήριζε ατυχέστατη την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ που καταδίκαζε απόλυτα  τις δηλώσεις Erdogan «για τους γκιαούρηδες που έπεσαν στη θάλασσα»), ο κ.Κατρούγκαλος επεσήμανε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, αναφέροντας ωστόσο ότι η ανακοίνωση της Αθήνας για τις εν λόγω δηλώσεις Erdogan είναι αναμφισβήτητα και γενικά αποδεκτή.
««Η δήλωσή μας έλεγε, κάτι το οποίο είναι αναντίρρητο από τον οποιονδήποτε καλόπιστο παρατηρητή, ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να εργαλειοποιείται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ιστορία και στην αξιοπρέπεια των γειτονικών λαών», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος υποστήριξε πως θα θέσει στον Τούρκο ομόλογο του την ανάγκη για την κατάστρωση ενός οδικού χάρτη για την αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία δεν ωφελεί κανέναν από τους δύο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης