Τελευταία Νέα
Οικονομία

New York Times: Επενδυτικός προορισμός η Αθήνα λόγω «χρυσής visa» και Airbnb

tags :
New York Times: Επενδυτικός προορισμός η Αθήνα λόγω «χρυσής visa» και Airbnb
Βρίσκεται σε εξέλιξη μια επενδυτική φρενίτιδα που αλλάζει γρήγορα την αγορά κατοικίας στην Αθήνα, αναφέρουν οι New York Times
Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης, η Αθήνα είναι μάρτυρας μιας έκρηξης των επενδυτών, παρατηρεί νέα ανάλυση των New York Times.
Η ανάλυση αναφέρεται στο γεγονός ότι εμφανίζονται όλο και περισσότερα νέα ξενοδοχεία με θέα Ακρόπολη, ενώ οι εργάτες οικοδομών έχουν επιστρέψει στο επάγγελμα, αναδιαμορφώνοντας όμως κατοικίες, ώστε να ενταχθούν σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, όπως την Airbnb.
Επίσης, χιλιάδες αιτούντες Visa, ένα σημαντικό μέρος των οποίων είναι κινέζοι ψάχνουν για ακίνητη περιουσία.
Αυτοί έρχονται στην Αθήνα, καθώς και στη Σαντορίνη και την Κέρκυρα, αναζητώντας σπίτια που θα τους δώσουν μια ευρωπαϊκή βάση.
Οι τοπικοί ιδιοκτήτες σπιτιών, που πιέζονται από τη μακρά οικονομική κρίση της Ελλάδας, προσπαθούν να επωφεληθούν από την επενδυτική άνθηση, πουλούν διαμερίσματα ή νοικιάζουν τα σπίτια τους στους τουρίστες.
Βρίσκεται σε εξέλιξη μια φρενίτιδα που αλλάζει γρήγορα την αγορά κατοικίας.
Οι νεοφερμένοι κυνηγούν τις λεγόμενες χρυσές βίζες της Ελλάδας, τις οποίες άλλες χώρες που πλήττονται από κρίσεις όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και χρόνια για να προσελκύσουν τους επενδυτές σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσουν την οικονομία.
Η ελάχιστη δαπάνη είναι 250.000 ευρώ για ένα σπίτι στην Ελλάδα που εξασφαλίζει πενταετή ανανεώσιμη Visa.
Αν και η Ελλάδα καθυστέρησε να μπει στην παγκόσμια τάση αγορών - εν μέρει επειδή η κρίση του χρέους της ήταν τόσο δεινή το 2011 - έχει γίνει πλέον ένας καυτός προορισμός για όσους έχουν αρκετά χρήματα.
Η κυβέρνηση άρχισε να προσφέρει χρυσές βίζες το 2013, προσελκύοντας επίσης επενδυτές από τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, η ανάκαμψη έρχεται με κόστος.
Ενώ οι αυξανόμενες τιμές των ακινήτων ωφελούν τους ιδιοκτήτες σπιτιού, οι ενοικιαστές δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Οι οικογένειες που εξακολουθούν να αγωνίζονται να ανακάμψουν από την κρίση εξωθούνται από τις γειτονιές της εργατικής τάξης.
"Είναι όπως συνέβη στη Βαρκελώνη, όπου όλοι αναγκάστηκαν να φύγουν από το κέντρο", δήλωσε η Maria Dolores, μια νεαρή καλλιτέχνιδα που έζησε εκεί πριν έλθει στην Αθήνα πριν από τέσσερα χρόνια.
Η ίδια και οι τρεις συγκάτοικοι της εκδιώχθηκαν από ένα σπίτι με ενοίκιο 400 ετρώ το μήνα στην Αθήνα το Νοέμβριο, καθώς ο ιδιοκτήτης το μετέτρεψε σε Airbnb ή το πούλησε σε αλλοδαπό.
Ο Carrie Law, διευθύνων σύμβουλος της Juwai.com, επενδυτικού ομίλου με έδρα το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει γίνει κορυφαίος προορισμός για τη μεσαία τάξη της Κίνας λόγω του χρυσού προγράμματος βίζας.
Οι Κινέζοι αισθάνονται άνετα να πάνε στην Ελλάδα επειδή εκεί έχουν ήδη επενδύσει μεγάλες κινεζικές κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Cosco, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του λιμένα του Πειραιά.
Το πρόγραμμα έχει προσελκύσει περίπου 10.000 επενδυτές από την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοχετεύοντας περίπου 1,5 δισ. ευρώ στα ελληνικά ακίνητα τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Enterprise Greece.
Οι κινέζοι επενδυτές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των αγοραστών βίζα.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι τιμές των ακινήτων στη χώρα ανακάμπτουν μετά από πτώση της τάξης του 40% που ξεκίνησε το 2010.
Μεγάλοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Thomas Cook και Wyndham Hotels, επενδύουν δισεκατομμύρια στον τομέα του τουρισμού και ανοίγουν ή αναμορφώνουν δεκάδες ξενοδοχειακά και παραθεριστικά κτίρια, σύμφωνα με την Enterprise Greece, την κυβερνητική υπηρεσία που προωθεί τις επενδύσεις και το εμπόριο.
Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια επενδύουν επίσης σε ελληνικές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα.
Και κάποιοι αρχίζουν να αγοράζουν χρεόγραφα που υπόκεινται σε ενυπόθηκα δάνεια ή σε ακίνητα που πωλούνται από ελληνικές τράπεζες που προσπαθούν να διαχειριστούν τους σωρούς προβληματικών στεγαστικών δανείων που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης