Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lion Air: Τα δραματικά λεπτά πριν τη συντριβή – Οι πιλότοι αναζητούσαν λύση μέσα από το εγχειρίδιο

tags :
Lion Air: Τα δραματικά λεπτά πριν τη συντριβή – Οι πιλότοι αναζητούσαν λύση μέσα από το εγχειρίδιο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόμοια δεδομένα υπάρχουν και στην πτήση των Αιθιοπικών Αερογραμμών
Στα δραματικά λεπτά πριν τη συντριβή της πτήσης της Lion Air στη θάλασσα ανοιχτά της Ιάβας, της Ινδονησίας τον περασμένο Οκτώβριο αναφέρεται σε δημοσίευμα του το Reuters, το οποίο υποστηρίζει πως ενώ το αεροπλάνο τύπου Boeing 737 MAX 8 με τους 189 επιβάτες έχανε ύψος, οι πιλότοι αναζητούσαν τη λύση και τη σωτηρία στο εγχειρίδιο με τις οδηγίες.
Το Reuters αποκαλύπτει τους διαλόγους των πιλότων από το πιλοτήριο του αεροσκάφους, οι οποίοι - σύμφωνα με τις μαρτυρίες τριών ανθρώπων που έχουν γνώση του περιεχομένου από τον καταγραφέα των συνομιλιών στο cockpit -, ξεφυλλίζουν το εγχειρίδιο με τις οδηγίες προκειμένου να διαπιστώσουν για ποιο λόγο το αεροσκάφος είχε πάρει κλίση προς τα κάτω.
Η  υπόθεση της συντριβής του αεροπλάνου της Lion Air έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον όχι μόνο στην κοινή γνώμη αλλά και στους ειδικούς ερευνητές, οι οποίοι διεξάγουν έρευνα για το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους ιδιαίτερα μετά και τη συντριβή της πτήσης των Αιθιοπικών Αερογραμμών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ερευνητές που εξετάζουν την τραγωδία της Ινδονησίας προσπαθούν να καταλάβουν πώς ένας υπολογιστής έδωσε την εντολή στο αεροπλάνο να «βουτήξει» λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα από έναν λάθος αισθητήρα και για το εάν οι πιλότοι είχαν επαρκή εκπαίδευση ώστε να ανταποκριθούν κατάλληλα σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως αναφέρεται, δυο λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους ο συγκυβερνήτης ενημέρωσε για πρόβλημα στην πτήση, είπε ότι θα διατηρούσαν το αεροπλάνο σε ύψος 5.000 ποδών αλλά δεν διευκρίνισε για το τι πρόβλημα πρόκειται.
Οι μαρτυρίες μάλιστα αναφέρουν ότι το πρόβλημα φαινόταν στον πίνακα ελέγχου του κυβερνήτη αλλά όχι του συγκυβερνήτη.
Σε αυτό το σημείο αναφέρεται πως ο κυβερνήτης ζήτησε από τον συγκυβερνήτη να ελέγξει το βιβλιαράκι με τις οδηγίες που εξηγεί τι πρέπει να γίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Για τα επόμενα εννέα λεπτά το αεροσκάφος προειδοποιούσε τους πιλότους, ότι δεν υπήρχε αρκετή ώθηση για να εξακολουθήσει να πετά και έδωσε εντολή να «βουτήξει» με τη μύτη.
Ο κυβερνήτης προσπάθησε να το επαναφέρει, ωστόσο ο υπολογιστής συνέχισε να υπακούει λανθασμένα στις οδηγίες και να διατηρεί σε καθοδική πορεία τη μύτη του αεροσκάφους.
«Δεν φαίνονταν να γνωρίζουν γιατί το αεροσκάφος κατευθυνόταν προς τα κάτω.
Νόμιζαν ότι πρόκειται μόνο για την ταχύτητα του αέρα και το ύψους.
Μόνο για αυτό μιλούσαν», ανέφερε μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters, το οποίο αναφέρει ότι η Boeing Co δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η κατασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει πως υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη διαχείριση της κατάστασης.
Υποστηρίζεται μάλιστα ότι το προηγούμενο βράδυ άλλο πλήρωμα του ίδιου αεροσκάφους είχε αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα, ωστόσο το έλυσε διαβάζοντας τις οδηγίες στο σχετικό εγχειρίδιο.
Ωστόσο, παρέλειψαν να ενημερώσουν το πλήρωμα της μοιραίας πτήσης για ό,τι συνέβη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πιλότοι της μοιραίας πτήσης της Lion Air παρέμειναν ψύχραιμοι στο μεγαλύτερο μέρος της πτήσης.
Όμως, λίγο πριν το τέλος ο κυβερνήτης ζητά από το συγκυβερνήτη να πετάξει εκείνος το αεροσκάφος, προκειμένου να διαβάσει το εγχειρίδιο για να βρει λύση.
Ένα λεπτό πριν χαθεί από τα ραντάρ το αεροπλάνο, ο κυβερνήτης έψαχνε απεγνωσμένα λύση για το πρόβλημα αλλά ο 41χρονος συγκυβερνήτης που είχε πάρει το πηδάλιο δεν μπορούσε να συγκρατήσει το αεροπλάνο.
«Είναι σαν ένα τεστ με 100 ερωτήσεις και όταν τελειώσει ο χρόνος έχεις απαντήσει μόνο τις 75.
Έτσι πανικοβάλλεσαι», είπε μια από τις ανώνυμες πηγές.
Ο Ινδός κυβερνήτης ήταν σιωπηλός λίγο πριν το τέλος ενώ ο Ινδονήσιος συγκυβερνήτης ακουγόταν να φωνάζει «Ο Θεός είναι μεγάλος».
Εν τω μεταξύ, η ΒΕΑ, η γαλλική εταιρεία διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων ανακοίνωσε ότι τα πρώτα στοιχεία από τα μαύρα κουτιά της πτήσης των Αιθιοπικών Αερογραμμών έχουν «ξεκάθαρες ομοιότητες» με αυτά της Lion Air.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης