Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολλανδία: Δοκιμασία οι σημερινές (20/3) περιφερειακές εκλογές για τον πρωθυπουργό Rutte και τη μεταναστευτική του πολιτική

tags :
Ολλανδία: Δοκιμασία οι σημερινές (20/3) περιφερειακές εκλογές για τον πρωθυπουργό Rutte και τη μεταναστευτική του πολιτική
Ολλανδία: Δοκιμασία οι σημερινές (20/3) περιφερειακές εκλογές για τον πρωθυπουργό Rutte και τη μεταναστευτική του πολιτική
Οι Ολλανδοί καλούνται σήμερα (20/3)στις κάλπες για τις περιφερειακές εκλογές, οι οποίες έχουν πάρει τη μορφή δημοψηφίσματος για την πολιτική του κεντρώου πρωθυπουργού Mark Rutte, το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας του οποίου σημαδεύτηκε από την αιματηρή επίθεση σε τραμ της Ουτρέχτης.
 Η επίθεση αυτή, που ενδέχεται να είναι τρομοκρατική και στην οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι τη Δευτέρα, ώθησε τα δεξιά κόμματα να φέρουν το θέμα της μετανάστευσης στο προσκήνιο των τελευταίων συζητήσεων της προεκλογικής εκστρατείας, σε μια χώρα που βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση σοκ.
Ο κύριος ύποπτος για την επίθεση αυτή είναι ο 37χρονος Γκογκμέν Τανίας, ένας άνδρας που έχει γεννηθεί στην Τουρκία, ενώ το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση εξετάζεται «σοβαρά» από τις ολλανδικές αρχές.
Τις εκλογές θα παρακολουθήσουν και οι άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου στις οποίες φαίνεται να σημειώνουν άνοδο τα λαϊκιστικά, ακροδεξιά κόμματα.
Μία ημέρα μετά την επίθεση στην Ουτρέχτη όλα τα πολιτικά κόμματα σταμάτησαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες για τις περιφερειακές εκλογές, στις οποίες εκλέγονται τα μέλη της Γερουσίας, της άνω βουλής της Ολλανδίας.
Εξαίρεση αποτέλεσε το ευρωσκεπικιστικό, λαϊκιστικό κόμμα Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FVD) του Τιερί Μποντέτ, ο οποίος συνέχισε τις προεκλογικές του εμφανίσεις με μια συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρα στο Σεβενίνγκεν, μια συνοικία της Χάγης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης αυτής ο 36χρονος Μποντέτ δεν δίστασε να κατηγορήσει την κυβέρνηση του Ρούτε για την «αφελή» μεταναστευτική της πολιτική.
Δήλωσε μάλιστα ότι «επιβάλλεται αλλαγή πορείας, διαφορετικά τέτοια περιστατικά θα συμβαίνουν πιο συχνά στην Ολλανδία», αναφερόμενος στην επίθεση στην Ουτρέχτη.
Η άρνηση του Μποντέτ να διακόψει την προεκλογική του εκστρατεία προκάλεσε την καταδίκη πολλών βουλευτών, με τον Ρομπ Γέτεν, επικεφαλής του αριστερού κόμματος D66 και μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού, να την αποκαλεί «αποκρουστική».
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός, που αποτελείται από τέσσερα κόμματα, κινδυνεύει να χάσει τη μικρή του πλειοψηφία στη Γερουσία.
Αναλυτές και τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης αναμένουν τη νίκη του GroenLinks, ενός αριστερού οικολογικού κόμματος υπό τον Γέσε Κλάβερ, έναν νεαρό πολιτικό που έχει γίνει γνωστός στο εξωτερικό για την ομοιότητά του με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
Από την πλευρά του το κόμμα του Μποντέτ μπορεί να αποσπάσει ψηφοφόρους από το αντι-ισλαμικό, ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκερτ Βίλντερς.
Ωστόσο αν τα δύο αυτά κόμματα συνεργαστούν, ενδέχεται να συστήσουν τον μεγαλύτερο συνασπισμό της αντιπολίτευσης στη Γερουσία.
Σύμφωνα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι εκλογές αυτές αποτελούν ξεκάθαρα «δημοψήφισμα για τον Mark Rutte», παρόλο που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ακόμη κι αν χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.
Σε αυτή την περίπτωση θα ζητήσει τη στήριξη άλλων πολιτικών κομμάτων για να περνούν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, έχει διευκρινίσει.
Σήμερα θα εκλεγούν οι περίπου 570 εκπρόσωποι των κοινοβουλίων των 12 επαρχιών της Ολλανδίας.
Στη συνέχεια οι επαρχίες θα ορίσουν τους αντιπροσώπους που θα συμμετάσχουν στη Γερουσία, που διαθέτει 75 έδρες.
Παραδοσιακά το ποσοστό συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές είναι μικρό: 56% το 2011 και σχεδόν 48% το 2015.
Αντίστοιχα το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές του 2017 ήταν 82%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης