Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρώσοι αναλυτές: Κινέζικο μοντέλο αλλαγής φρουράς στην εξουσία η παραίτηση Nazarbayev από την προεδρία του Καζακστάν

tags :
Ρώσοι αναλυτές: Κινέζικο μοντέλο αλλαγής φρουράς στην εξουσία η παραίτηση Nazarbayev από την προεδρία του Καζακστάν
Ρώσοι αναλυτές αξιολογούν την παραίτηση του Nūrsūltan Nazarbayev από την προεδρία του Καζακστάν
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την παραίτηση του προέδρου του Καζακστάν Nūrsūltan Nazarbayev, εκτιμώντας ότι η παραίτησή του θυμίζει περισσότερο το κινέζικο μοντέλο αλλαγής φρουράς στην εξουσία την δεκαετία του 1980, το οποίο όμως δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στη Ρωσία.
Ο A. Cortunov, γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου διεθνών υποθέσεων, υποθέτει ότι ο Nūrsūltan Nazarbayevπριν παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα είχε διαβουλεύσεις με διάφορες πολιτικές ομάδες, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είχε ενημερώσει την Μόσχα εκ των προτέρων για την απόφαση του αυτή.
Η εφημερίδα Vedomosti επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην ρωσική προεδρία, γράφει ότι τέτοιες διαβουλεύσεις πράγματι υπήρξαν και πως η υποψηφιότητα του Tokagev (ο οποίος ορίσθηκε μεταβατικός πρόεδρος από τον Nūrsūltan Nazarbayev-σ.σ) δεν επελέγη τυχαία, καθώς μετά τον Nūrsūltan Nazarbayevείναι ο πιο γνωστός στον κόσμο Καζάχος πολιτικός, ο οποίος έχει σταθερές σχέσεις με τις ηγεσίες των δύο κύριων γειτόνων της χώρας του, της Κίνας και της Ρωσίας.
Ο πολιτειολόγος A. Malasenco δηλώνει ότι το μοντέλο της αλλαγής εξουσίας στο Καζακστάν θυμίζει το κινεζικό, όπου ο πρωτεργάτης των μεταρρυθμίσεων Siao Pingκ παραιτήθηκε την δεκαετία του 1980 από τα επίσημα αξιώματα του, αλλά διατήρησε το αξίωμα του προέδρου του Κεντρικού Στρατιωτικού Συμβουλίου συνεχίζοντας να επηρεάζει την πολιτική της χώρας.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Nūrsūltan Nazarbayevπαραμένει πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Καζακστάν, οι δικαιοδοσίες του οποίου πρόσφατα είχαν ενισχυθεί σε τέτοιο βαθμό νομοθετικά, ώστε υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες του προέδρου, δηλώνει ο πολιτειολόγος A. Dubnov, επισημαίνοντας ότι ο Nūrsūltan Nazarbayev θα ελέγχει τις πολιτικές διεργασίες στην χώρα όσο ζει και μπορεί να δραστηριοποιείται.
Ωστόσο ο Dubnov αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλαγής φρουράς στην Ρωσία, καθώς θεωρεί ότι για να γίνει αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να αλλάξει λίγο την αντίληψη που έχει για τον ρόλο του στον κόσμο.
"Ο ηγέτης μας- λέει ο Dubnov - βλέπει τον εαυτό του κάπου στον ουρανό. Είναι ο άνθρωπος αποστολή.
Ένα τεράστιος αριθμός συμφερόντων και ομάδων στην Ρωσία βρίσκεται γύρω από τον Putin.
Εάν λοιπόν στην Ρωσία υπάρξει το ίδιο σενάριο με αυτό του Καζακστάν, τότε την επόμενη μέρα, έπειτα από μια παρόμοια ανακοίνωση εκ μέρους του Putin, θα γίνει ο χαμός.
Η Ρωσία είναι μια χώρα με έναν μεγάλο αριθμό ομάδων που ασκούν επιρροή, βρίσκονται γύρω από τον πρόεδρο και θα αρχίσουν την διαμάχη για την εξουσία μόλις γίνει γνωστό ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί".
Αντίθετα, κατά την άποψη του στο Καζακστάν δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός ομάδων, καθώς όλες είναι τιθασσευμένες και δεν έχουν τίποτα να χάσουν αν δείχνουν υπακοή τον Nūrsūltan Nazarbayev.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης