Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Ισχυρά τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ – Ρίσκο από Brexit και εμπορικές διαμάχες

Powell (Fed): Ισχυρά τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ – Ρίσκο από Brexit και εμπορικές διαμάχες
Οι δηλώσεις του Jerome Powell μετά τη συνεδρίαση της Fed
Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν «ισχυρά», σχολίασε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της FOMC.
Όπως είπε, οι συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πιο «χαλαρές» σε σύγκριση με δύο μήνες νωρίτερα, ενώ ανέδειξε ως κύριους κινδύνους για τη χώρα και την παγκόσμια οικονομία τόσο το Brexit, όσο και τις διαμάχες της Ουάσιγκτον με τους εμπορικούς εταίρους.
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία συρρίκνωσης του υπέρογκου ισολογισμού της Fed -η Τράπεζα προανήγγειλε τέλος της διαδικασίας τον Σεπτέμβριο 2019- που προκάλεσαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, σημείωσε πως η Τράπεζα θα προχωρήσει σε «επιπλέον αναπροσαρμογές» αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Επί αυτού, σημείωσε πως τα αποθεματικά τον Σεπτέμβριο θα είναι υψηλότερα από τα απαιτούμενα για το σύστημα.
Όπως ανέφερε, το ύψους του ισολογισμού θα φθάνει τα τουλάχιστον 3,5 τρισεκ. δολάρια, δηλαδή 17% του ΑΕΠ, έναντι επίδοσης-ρεκόρ 2% τα προηγούμενα έτη. 
«Τα τωρινά δεδομένα δεν παρέχουν τις κατάλληλες πληροφορίες για το που πρέπει να κινηθεί η νομισματική πολιτική.
Είναι η κατάλληλη στιγμή να είμαστε υπομονετικοί», υπογράμμισε.
Ο κ. Powell εξήγηση πως ένας από τους λόγους που η Τράπεζα διατηρεί θέση αναμονής, αποτελεί το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη στο 2%, αν και ο στόχος επίτευξης του ποσοστού αύξησης των ΔΤΚ έχει επιτευχθεί.
«Η Fed δεν γνωρίζει πόσο ο ισολογισμός θα παραμείνει σε ισορροπία μετά τον Σεπτέμβριο 2019.
Η οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί σύντομα. (…)
Η Fed δεν προσπαθεί να καταστήσει πιο επίπεδη την καμπύλη αποδόσεων (για τα βραχυπρόθεσμα-μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα)», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης