Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ρέτσος (ΣΕΤΕ) στο BN: Με μηδενικές κρατικές επενδύσεις, οι τουρίστες ξεπέρασαν τα 30 εκατ.

tags :
Ρέτσος (ΣΕΤΕ) στο BN: Με μηδενικές κρατικές επενδύσεις, οι τουρίστες ξεπέρασαν τα 30 εκατ.
Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Με μηδενικές κρατικές επενδύσεις οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν πάνω από 30 εκατομμύρια
Σήμα κινδύνου προς όλους τους κρατικούς φορείς και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στέλνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, λέγοντας  ότι ο τουριστικός κλάδος έφθασε στο σημείο ωριμότητας και αυτό που χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι οι επενδύσεις.
Σε ερώτηση του bankingnews για το ύψος των επενδύσεων που πρέπει να κάνει το κράτος τα επόμενα χρόνια η απάντηση του προέδρου του ΣΕΤΕ ήταν αφοπλιστική.
Είπε ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ήταν μέχρι το 2021 θα έπρεπε να γίνουν επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος των αφίξεων των 24 εκατομμύριων τουριστών.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισήμανε ότι ήταν μηδενικές οι επενδύσεις ενώ οι αφίξεις μετά το 2013 ξεπέρασαν τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί  και  είμαστε πλέον  στα  30 εκατομμύρια  τουρίστες. 
Υπογράμμισε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί αφού απαιτείται άμεσα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης στα νησιά όπως και της  υδροδότηση αφού σε αρκετές περιοχές υπάρχουν διακοπές νερού και ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι τοπικές κοινωνίες με ανάλογα προβλήματα σε βασικές υποδομές επιρρίπτουν ευθύνες στους τουρίστες διαμορφώνοντας μια αρνητική εικόνα για τον προορισμό.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου, Γιάννης Ρέτσος, επισήμανε για ακόμη μια φορά, ότι το «θέμα δεν είναι αν οι αφίξεις κάθε χρόνο θα είναι ανοδικές η λιγότερο καθοδικές».
Η Ελλάδα, όπως ανάφερε, ως ώριμη τουριστική χώρα, πλέον "παίζει μπάλα" στην ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού και έχει ένα πολύ καλό brand name, ελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες.
«Πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση αυτής της δυναμικής, γεγονός που απαιτεί τη συνεργασία όλων: Πολιτείας, τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και  επιχειρηματιών».
Η διαχείριση των ελληνικών τουριστικών προορισμών, απόρροια της έκρηξης των τουριστικών αφίξεων τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύεται σε ζήτημα υψίστης σημασίας για τους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα, και για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). 
Για το ζήτημα της φορολογίας ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανταγωνίζεται τις χώρες που έχουν ΦΠΑ χαμηλότερο της δική μας χώρα.
Ο ΣΕΤΕ θεωρεί πολύ κρίσιμο για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τη μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, διαμονή και ναυτιλία γα τους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Την ίδια στιγμή ζητά την κατάργηση ή τη μερική εφαρμογή του φόρου διαμονής, με τον κ. Ρέτσο να αναφέρει ότι ενώ ο στόχος του μέτρου ήταν 74 εκατ. ευρώ το 2018, τελικά απέδωσε 140 εκατομμύρια ευρώ.


Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης