Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξαφνική αγάπη Τσίπρα για τράπεζες και αγορές – Έως τις ευρωεκλογές «η αριστερά» θα «φτιάχνει» επενδυτικό κλίμα

Ξαφνική αγάπη Τσίπρα για τράπεζες και αγορές – Έως τις ευρωεκλογές «η αριστερά» θα «φτιάχνει» επενδυτικό κλίμα
Η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα θα πάρει πρωτοβουλίες για να κινητοποιήσει τους διεθνείς επενδυτές αλλά μετά τις ευρωεκλογές…το ράλι θα συνεχιστεί ή όχι ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Και ξαφνικά ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του αγαπούν, τις τράπεζες, την αγορά, το χρηματιστήριο, τους επενδυτές, τα ομόλογα, το investment γενικώς και ειδικώς…
Το σχόλιο αυτό έκανε στέλεχος της Nomura που μίλησε στο bankingnews θέλοντας έτσι να δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν δει κανείς την αλληλουχία ορισμένων γεγονότων θα διαγνώσει ότι έως τις ευρωεκλογές 26 Μαΐου 2019 η κυβέρνηση Τσίπρα θα στραφεί στις αγορές για να φτιάξει επενδυτικό κλίμα.
Οι αγορές είναι προνομιακός χώρος της ΝΔ, παραδοσιακά φιλικό προς τους επενδυτές.
Ο Τσίπρας θα επιχειρήσει πέραν από τα πολιτικά ανοίγματα στην κεντροαριστερά να πραγματοποιήσει και ανοίγματα στους επενδυτές, εξαργυρώνοντας τις κινήσεις καλής θέλησης προς τις ΗΠΑ…όπως το Μακεδονικό.
Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται είναι ο Τσίπρας θα προσπαθεί να δημιουργεί, να "φτιάχνει" επενδυτικό κλίμα ή οι επενδυτές θα "φτιάχνονται" από το γεγονός ότι θα έρθει στην εξουσία η ΝΔ;
-Η κυβέρνηση Τσίπρα θα ψηφίσει τον διάδοχο νόμο Κατσέλη που θα είναι φιλικός προς τις τράπεζες, αποδεκτός από την ΕΕ και την ΕΚΤ.
Η περίμετρος του νόμου Κατσέλη από 11 δισεκ. θα μειωθεί στα 9,8 με 10 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια.
-Στο Eurogroup στις 5 Απριλίου και έχοντας ψηφίσει τον νόμο Κατσέλη ή νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα πάρει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 940 εκατ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ANFAs
-Στις 26 Απριλίου η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ- από Β+ ουσιαστικά η Ελλάδα θα βρεθεί στην υψηλότερη βαθμίδα όπως έχει οριοθετηθεί από την Fitch ΒΒ-
-Έως τις 10 Μαίου 2019 η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει τα 9,2 δισεκ. δάνεια προς το ΔΝΤ, όλα τα δάνεια θα εξοφληθούν.
Τα 9,2 δισεκ. θα βρεθούν από τις εξής πηγές μειώνοντας αντίστοιχα και το χρέος ισόποσα.
-5 δισεκ. από τις εκδόσεις ομολόγων
-940 εκατ από τα ANFAs
-2,5 δισεκ. από το capital buffers των 24,1 δισεκ.
-800 με 900 εκατ από την ρευστότητα που διαθέτει το δημόσιο από τα repos.
To ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 9,2 δισεκ. και ταυτόχρονα θα εξοφληθεί το ΔΝΤ.
Η κίνηση αυτή πέραν την ξεκάθαρα πολιτική διάσταση θα θεωρηθεί positive effect από τις αγορές.
Για να εξοφληθούν τα δάνεια του ΔΝΤ θα δοθεί το πράσινο φως και από τον ESM.
-Έως μέσα Μαίου 2019 θα έχει επικυρωθεί από την DGCom την επιτροπή ανταγωνισμού το Ιταλικό μοντέλο ή APS για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.
Όταν επικυρωθεί από την DGComp το Ιταλικό μοντέλο αναμένεται να υπάρξει θετική αντίδραση από τις τραπεζικές μετοχές.
Πρόκειται για ένα σκηνικό που θα κινητοποιήσει τους επενδυτές… οι οποίοι θα αποτιμήσουν και την νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές.
Η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα θα πάρει πρωτοβουλίες για να κινητοποιήσει τους διεθνείς επενδυτές αλλά μετά τις ευρωεκλογές…το ράλι θα συνεχιστεί ή όχι ανάλογα με το αποτέλεσμα.
Μεγάλη νίκη της ΝΔ πάνω από 10 μονάδες θα αποτελέσει κίνητρο για τους επενδυτές να προεξοφλήσουν μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Μικρή νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές στις 6-7 μονάδες θα αποτελέσει κίνητρο για τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τράπεζες, χρηματιστήριο και ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης