Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Viohalco: Ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους για επενδύσεις στην ElvalHalcor

tags :
Viohalco: Ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους για επενδύσεις στην ElvalHalcor
Σήμερα η ElvalHalcor είναι 1η σε μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη στον χαλκό.
Σε συζητήσεις με υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές για την ElvalHalcor βρίσκεται η διοίκηση της Viohalco.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από μεγάλους Ομίλους προερχόμενοι από την Κίνα, τη Ρωσία και την Ευρώπη, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ElvalHalcor.
Όλες οι προτάσεις εξετάζονται προσεκτικά καθώς το ζητούμενο είναι η διάρκεια της επένδυσης αλλά και το ύψος του τιμήματος που θα εισπραχθεί, λένε πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που συντελούνται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του Ομίλο.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι η διοίκηση της Viohalco διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες.
Σήμερα η ElvalHalcor είναι 1η σε μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη στον χαλκό, ενώ σύντομα θα θα αναρριχηθεί στην 3η θέση σύντομα,(από την 5η που είναι σήμερα), χάρη στις επενδύσεις που έχει ήδη υλοποιήσει.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ElvalHalcor, κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος κατά την διάρκεια τελετής στα βραβεία ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας «Growth Awards», «το 2018, ξεκίνησε η υλοποίηση του νέου μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στα προϊόντα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor. Συνολικά, οι επενδύσεις μας στη διετία 2018-2019 θα φτάσουν στο ύψος των 200 εκ. ευρώ».
Επίσης επισήμανε ότι: «Η ElvalHalcor πιστεύει και επενδύει σταθερά στην Ελλάδα. Έτσι θα συνεχίσει και στο μέλλον».
Nα σημειωθεί ότι το 2018 οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 92 εκ. ευρώ, και αφορούσαν κυρίως στο επενδυτικό πρόγραμμα των 150 εκ. ευρώ του τομέα έλασης αλουμινίου, καθώς και στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του σωληνουργείου του τομέα σωλήνων χαλκού, αμφότερες εντός των όμορων εγκαταστάσεων της μητρικής εταιρίας ElvalHalcor στα Οινόφυτα. Από αυτές, τα 9,8 εκ. ευρώ αφορούσαν τη θυγατρική Sofia Med, και τον διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας στο χυτήριο της για κράματα χαλκού, αλλά και την εγκατάσταση μια γραμμής επικασσιτέρωσης ταινιών, η οποία θα της δώσει πρόσβαση σε ειδικά προϊόντα και αγορές.
Ο τζίρος της ElvalHalcor αυξήθηκε κατά 13,7% το 2018, και διαμορφώθηκε σε 2,117 δισ. ευρώ έναντι 1,863 δισ. ευρώ το 2017.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των όγκων πωλήσεων, καθώς και οι δύο κλάδοι συνέχισαν να αναπτύσσονται, και δευτερευόντως στη βελτίωση του μείγματος προϊόντων.
Η στροφή σε βιομηχανικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και βελτιωμένου περιθωρίου, ως αποτέλεσμα των συνεχών επενδύσεων, επηρέασε θετικά την κερδοφορία και τα ενοποιημένα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (adjusted-EBITDA).
Σημειώνεται ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων της Εταιρίας ήταν υψηλότερος από τον ρυθμό αύξησης της συνολικής ζήτησης στην αγορά.
Τα μεικτά κέρδη επηρεάστηκαν από τη μείωση στα κέρδη μετάλλου, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 23,0 εκ. ευρώ για 2018, έναντι 33,1 εκ. ευρώ για το 2017. Έτσι, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 165,2 εκ. ευρώ (συγκρίσιμο 2017: 160,5 εκ. ευρώ), τα ενοποιημένα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (a-EBITDA), που απομονώνουν την επίδραση των τιμών των μετάλλων και εκφράζουν καλύτερα την οργανική κερδοφορία της ElvalHalcor, αυξήθηκαν κατά 9,8% σε 142,1 εκ. ευρώ (2017: 129,4 εκ. ευρώ). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 75,9 εκ. ευρώ.
Το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος μειώθηκε κατά 12,5% για το 2018, ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιτοκίων, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της αναδιαπραγμάτευσης των δανείων της μητρικής και των θυγατρικών, αλλά και τη λήψη νέας γραμμής από την European Investment Bank (ΕΙΒ), στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της Εταιρίας.
Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 64,3 εκ. ευρώ για το 2018, έναντι 61,3 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή χρήση του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης