Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας – Το Brexit και οι σχέσεις ΕΕ – Κίνας στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας – Το Brexit και οι σχέσεις ΕΕ – Κίνας στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ύστερα από την ιδιαίτερα επιτυχημένη χθεσινή τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, θα δώσει το παρών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί κυρίως το ζήτημα του Brexit και οι τελευταίες εξελίξεις με την παράταση έως τις 30 Ιουνίου που ζητά η Μ. Βρετανία προκειμένου να αποχωρήσει από την ΕΕ αλλά και οι σχέσεις με της ΕΕ με την Κίνα, και ενώ περιοδεύει στην Ευρώπη (σε Ιταλία, Γαλλία και Μονακό) ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping με στόχο να προωθήσει το νέο Δρόμο του Μεταξιού, το νέο επενδυτικό σχέδιο της Κίνας σε επίπεδο υποδομών.
Σε κάθε περίπτωση το μείζον θέμα είναι το Brexit.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να τοποθετηθούν επί της πρότασης που κατέθεσε με επιστολή της η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May με την οποία ζητεί να δοθεί τρίμηνη παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, αν και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker υποστήριξε χθες ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής.
Το ζήτημα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Κίνα θα συζητηθεί στο αποψινό δείπνο εργασίας και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να επισημάνει ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό πρέπει να γίνει σαφές μέσω της Κοινής Δήλωσης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Κίνας.
Επίσης, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της διασυνδεσιμότητας και θα υπογραμμίσει τη σημασία ταχείας ολοκλήρωσης της Συνολικής Συμφωνίας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις μεταξύ της Ε.Ε και της Κίνας, η οποία θα πρέπει να παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για όλες τις Ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις.
Αύριο Παρασκευή 22/3 η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί με τα θέματα της ανταγωνιστικότητας, της εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς και της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη προώθησης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Η πολιτική αυτή θα πρέπει να εστιάζει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, σύμφωνα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της Συμφωνίας των Παρισίων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες:

Πέμπτη 21 Μαρτίου

12.30 (τοπική ώρα): Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)
15.30: Έναρξη εργασιών της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
19.30: Δείπνο εργασίας των ηγετών της ΕΕ με θέμα τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας

Παρασκευή 22 Μαρτίου
10.45: Έναρξη εργασιών ολομέλειας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS