Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Εξαιρετικά τα αποτελέσματα χρήσης 2018 της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Πως διαμορφώνονται οι δείκτες της μετοχής

tags :
Εξαιρετικά τα αποτελέσματα χρήσης 2018 της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Πως διαμορφώνονται οι δείκτες της μετοχής
Μονοψήφιος ο πολλαπλασιαστής κερδών για τη μετοχή και αποτίμηση σημαντικά χαμηλότερη από την καθαρή θέση
Εξαιρετικά είναι τα αποτελέσματα χρήσης 2018 της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και για να πούμε την αλήθεια, η στήλη αισθάνεται ανακουφισμένη, αφού έχει δηλώσει την προτίμησή της στη συγκεκριμένη εισηγμένη του ομίλου έναντι των άλλων.
Τα αποτελέσματα είναι όμορφα από όποια πλευρά και αν τα δει κάποιος επενδυτής, είτε δηλαδή σε δημοσιευμένο επίπεδα, είτε σε συγκρίσιμο, χωρίς δηλαδή την επίδραση από τιμές μετάλλων.
Η στήλη κοιτάζει δημοσιευμένα.
Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 2,1 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ (με την αύξηση να είναι μικρότερη σε συγκρίσιμη βάση).
Τα EBITDA ανήλθαν στα 165,1 εκατ. ευρώ από 113,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 63,6 εκατ. ευρώ από 33,5 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι η εισηγμένη έχει αποτίμηση 544 εκατ. ευρώ το p/e για τη χρήση διαμορφώνεται στις 8,5 φορές από τα χαμηλότερα που έχουμε δει στις μέχρι σήμερα δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων.
Την ίδια ώρα τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 716,7 εκατ. ευρώ που δίνουν p/bv 0,76 φορές.
Στην πρώτη ανάγνωση επομένως βλέπουμε μία μετοχή με μονοψήφιο p/e και χαμηλό p/bv και φυσικά καλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων.
Στο κομμάτι των υποχρεώσεων, οι συνολικές ανέρχονται στα 944 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 34,2 εκατ. ευρώ.
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν υψηλές αλλά μικρότερες έναντι του 2017 και διαμορφώθηκαν στα 94,3 εκατ. ευρώ.
Δεν ήταν αρκετές πάντως ώστε να καλύψουν τις επενδυτικές που διαμορφώθηκαν στα 106,5 εκατ. ευρώ.
Έτσι ο δανεισμός αυξήθηκε λίγο.
Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός ήταν στα 564,1 εκατ. ευρώ και αν αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 530 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι υψηλός αν συγκριθεί με την καθαρή θέση και τα EBITDA που δημιουργεί αλλά θα θέλαμε σε μία τέτοια χρονιά τα cash flow να οδηγούσαν σε μείωση.
Υπήρξαν βέβαια και επενδύσεις 92 εκατ. ευρώ που ήταν μέρος του επενδυτικού πλάνου ύψους 150 εκατ. ευρώ στον τομέα έλασης αλουμινίου και στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του σωληνουργείου στον τομέα σωλήνων χαλκού.
Αναφορικά με τις επενδύσεις η διοίκηση σημειώνει πως θα ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητα της θερμής έλασης του εργοστασίου, δίνοντας άμεσα αύξηση περίπου 20% στην δυναμικότητα σε τελικά προϊόντα, και βελτιώνοντας το κόστος και την ποιότητα.
Σημειώνεται πως η διοίκηση έχει πρόθεση να δώσει μέρισμα για τη χρήση, ενώ σύμφωνα με τη Beta η μετοχή διαπραγματεύεται με EV/EBITDA 6,5 φορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης