Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΤτΕ: Υπερδιπλασιάστηκε στα 1,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2019

tags :
ΤτΕ: Υπερδιπλασιάστηκε στα 1,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2019
Τον Ιανουάριο του 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων κατέγραψε έλλειμμα 923 εκατ. ευρώ
Έλλειμμα 1,2 δισεκ. ευρώ καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2019, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αυξημένο κατά 487 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018, λόγω της επιδείνωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων εκτός του ισοζυγίου υπηρεσιών.  
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, πρωτίστως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και δευτερευόντως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου καυσίμων.
Οι εξαγωγές αγαθών σε τρέχουσες τιμές μειώθηκαν λόγω της μείωσης των εξαγωγών καυσίμων, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018 (κατά 3,6% σε τρέχουσες τιμές και κατά 5,1% σε σταθερές τιμές).
Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 3,4% σε τρέχουσες τιμές και κατά 3,9% σε σταθερές τιμές.  
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου μεταφορών, η οποία οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές κατά 17,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018. Παράλληλα, αξιοσημείωτη ήταν και η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου.
Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 9,4% και 53,2% αντίστοιχα.
Τέλος, η μείωση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και από τον τομέα της γενικής κυβέρνησης αντίστοιχα.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων
Τον Ιανουάριο του 2019, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα 260 εκατ. ευρώ, δηλ. κατά 76 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου του αντίστοιχου μήνα του 2018, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Τον Ιανουάριο του 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 923 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 411 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του Ιανουαρίου του 2018.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Τον Ιανουάριο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) σημείωσαν άνοδο κατά 302 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή τη συμμετοχή της Brevan Howard Asset Management LLP (Ηνωμένο Βασίλειο) στο μετοχικό κεφάλαιο της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε μείωση των απαιτήσεων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της μείωσης (κατά 1,0 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.
Η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 518 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 852 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών και επιχειρήσεων) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.
Η μείωση των υποχρεώσεων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 1,7 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εσωτερικό.  
Στο τέλος Ιανουαρίου του 2019, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας σημείωσαν μικρή αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 (6,6 δισεκ. ευρώ, έναντι 6,5 δισεκ. ευρώ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης