Τελευταία Νέα
Διεθνή

Enria (SSM): Μειώθηκαν στην Ευρώπη τα NPLs, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη

tags :
Enria (SSM): Μειώθηκαν στην Ευρώπη τα NPLs, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη
Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση παρά να συνεχιστεί η προσπάθεια μετατροπής της τραπεζικής ένωσης σε έναν ενιαίο ολοκληρωμένο χώρο
Τη σημαντική πρόοδο στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), επισήμανε ο Andrea Enria, επικεφαλής του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην πρώτη του κατάθεση ενώπιων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των υπό την εποπτεία της ΕΚΤ τραπεζών μειώθηκε από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στις αρχές του 2015 σε 628 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2018.
Παρόλα αυτά, το συνολικό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα παραμένει υψηλό και οι δείκτες NPLs συνεχίζουν να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των τραπεζών και των περιφερειών, τόνισε ο Enria.
Οι ενέργειες της ΕΚΤ κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας έχουν ήδη συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα.
Οι δείκτες των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών Tier 1 (CET1) αυξήθηκαν από 11,3% στο τέλος του 2014 σε 14,1% το 2018 λόγω της αύξησης του κεφαλαίου CET1 και της μείωσης των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού.
Οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας έχουν επίσης γίνει πιο σταθερές, σύμφωνα με τον Enria.
Ο ίδιος όμως σύστησε προσοχή καθώς ενώ έχουν επιτευχθεί πολλά από την ίδρυση της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εξακολουθούμε να μην έχουμε μια πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά.
Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση παρά να συνεχιστεί η προσπάθεια μετατροπής της τραπεζικής ένωσης σε έναν ενιαίο ολοκληρωμένο χώρο και μια πραγματική εγχώρια αγορά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε την αρχιτεκτονική της τραπεζικής ένωσης με ένα αξιόπιστο και λειτουργικό Ταμείο Ενιαίας Διευκόλυνσης και με ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων.
Επίσης, ο Enria αναφέρθηκε και στο ολοκληρωμένο εποπτικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που συνίστανται σε τρία στοιχεία, τα οποία είτε απευθύνονται απευθείας σε μεταγενέστερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είτε αποσκοπούν στην πρόληψη της δημιουργίας νέων στο μέλλον:
- Κατευθυντήριες γραμμές NPL προς τις τράπεζες, περιγράφοντας ποιοτικές εποπτικές προσδοκίες για τη διαχείριση και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
- Πλαίσιο για την αντιμετώπιση των αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο του εποπτικού διαλόγου, το οποίο περιλαμβάνει: (i) αξιολόγηση των στρατηγικών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και (ii) τις προσδοκίες των τραπεζών για τις εποπτικές προσδοκίες,
- Προσθήκη στις κατευθυντήριες γραμμές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ορίζοντας τις ποσοτικές προσδοκίες των εποπτικών αρχών για την ενθάρρυνση της έγκαιρης πρόβλεψης για νέα NPLs στο μέλλον.

Ενίσχυση του πλαισίου διαχείρισης κρίσεων

Η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης που λειτουργεί σωστά σημαίνει όχι μόνο τη μείωση της πιθανότητας μιας τραπεζικής κρίσης μέσω ενισχυμένης εποπτείας αλλά και την αύξηση της ικανότητας διαχείρισης των τραπεζικών κρίσεων όταν συμβαίνουν.
Ως εκ τούτου, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ θέσπισε ένα πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων, το Σχέδιο Επείγουσας Δράσης του SSM.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε εγκαίρως και αποτελεσματικά όταν η οικονομική κατάσταση μιας τράπεζας επιδεινωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης