Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλό τελεσίγραφο στη May από την ΕΕ για το Brexit - Tusk: Όλα ανοικτά έως τις 12/4, ακόμη και η ανάκληση του άρθρου 50

Διπλό τελεσίγραφο στη May από την ΕΕ για το Brexit - Tusk: Όλα ανοικτά έως τις 12/4, ακόμη και η ανάκληση του άρθρου 50
Δύσκολες ώρες για την Theresa May στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
(upd2) Όλα είναι πιθανά έως τις 12 Απριλίου 2019 όσον αφορά το Brexit, ακόμη και η ανάκληση του άρθρου 50, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία.
Το Brexit βρίσκεται στα χέρια του βρετανικού κοινοβουλίου», τόνισε ο Tusk.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι δυνατό να αλλάξει.
Επίσης προανήγγειλε συνάντηση με την Theresa May πριν τις 11 Απριλίου 2019.
 
Τσίπρας: Δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη παράταση για το Brexit

Στο σύνολο των θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου.
Ο κ. Τσίπρας επικέντρωσε τις δηλώσεις του στο ζήτημα του Brexit, αναφερόμενος τόσο στην απόφαση της ΕΕ για το όλο ζήτημα, όσο και στις δυσκολίες που υπάρχουν όταν λαμβάνονται μονομερής αποφάσεις από μία χώρα που ουσιαστικά αποτελούν «λύσεις εθνικής περιχαράκωσης».
Όπως είπε «οι λύσεις της εθνικής περιχαράκωσης δεν οδηγεί πουθενά.
Και στο Brexit υπάρχουν δύο όψεις, μία προοδευτική και μία συντηρητική που οδηγεί σε λάθος δρόμους».
Προσέθεσε ακόμη ότι «ο δύσκολος δρόμος μέσα από την ΕΕ είναι ένας δρόμος με προοπτική για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», ενώ επανέλαβε ότι «η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος έγινε μέρος της λύσης.
Αναφορικά με το θέμα των σχέσεων ΕΕ – Κίνας υπογράμμισε και τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα στην ενίσχυση αυτών των σχέσεων, αναφερόμενος φυσικά στο θέμα του ΟΛΠ.
Υποστήριξε ακόμη ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να αναβαθμίσουμε το διεθνή ρόλο της Ελλάδας.
Αυτό το αποδεικνύει τόσο η τριμερής συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρο αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών»

Το διπλό τελεσίγραφο της ΕΕ στη May

Ένα διπλό τελεσίγραφο προς τη Βρετανή πρωθυπουργό, Theresa May, έδωσαν οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ, σε μία συνεδρίαση η οποία κράτησε αρκετές ώρες και σαφώς ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολη για όλους τους συμμετέχοντες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι ηγέτες της ΕΕ προσφέρουν στην κυρία May παράταση (άνευ όρων) έως και τις 12 Απριλίου 2019.

Εάν το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίσει, την ερχόμενη εβδομάδα, τη συμφωνία που έχει καταλήξει η Βρετανή πρωθυπουργός με την ΕΕ τότε θα δοθεί επιπλέον παράταση έως τις 22 Μαΐου 2019.
Παράλληλα εάν η Βρετανία θέλει επιπλέον παράταση πέραν της 12ης Απριλίου θα πρέπει να ενημερώσει γι’ αυτό την Ένωση, προκειμένου να λάβει μέρος στις Ευρωπαϊκές Εκλογές στα τέλη Μαΐου 2019.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί μία σειρά διαρροών για τον ακριβή χρόνο που θα παρατείνονταν το Brexit, με την Ένωση, πάντως, να ξεκαθαρίζει εξ αρχής ότι η 30η Ιουνίου 2019 δεν γίνεται δεκτή ως ημερομηνία.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, προειδοποίησε ότι όποια παράταση δοθεί στο Brexit δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη 18η Απριλίου 2019, καθώς αυτή είναι η τελευταία προθεσμία προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις ευρωεκλογές στις 23-26 Μαΐου.
«Ενημέρωσα τους ηγέτες ότι όποια παράταση δοθεί δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη 18η Απριλίου», δήλωσε ο Tajani, μετά την παρέμβασή του στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε επίσης ότι «όποια παράταση ξεπερνάει» την ημερομηνία διενέργειας ευρωεκλογών θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις» και θα προκαλέσει «νομικά προβλήματα».
Οι πρεσβευτές των 27 συναντήθηκαν σε άτυπη συνεδρίαση χθες το βράδυ, την προηγουμένη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής και λίγες ώρες μετά την αποστολή της επιστολής Μέι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
«Το θέμα της ημερομηνίας θα είναι απόφαση των αρχηγών των κρατών», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή, αλλά «η κατεύθυνση» που διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης είναι να απορριφθεί η ημερομηνία της 30ής Ιουνίου και να προτιμηθεί μία πιο βραχυχρόνια παράταση, μέχρι τις 22 Μαΐου, για παράδειγμα, παραμονή των πρώτων ψηφοφοριών της ευρωεκλογών (23-26 Μαρτίου).
Άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε στο AFP ότι η απόρριψη της ημερομηνίας της 30ής Ιουνίου συγκέντρωσε «ευρεία πλειοψηφία», διευκρινίζοντας ότι πολλοί πρεσβευτές δεν είχαν ακόνη λάβει οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους.
Μία τρίμηνη αναβολή «θα σημαίνει σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους για την ΕΕ», προειδοποιεί η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένο να οργανώσει ευρωεκλογές, εάν εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ανάμεσα στις 23 και 26 Μαΐου.
Εάν δεν το κάνει, θα θέσει σε κίνδυνο την νομιμότητα του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον κίνδυνο η λειτουργία της Ενωσης να περιπέσει σε παράλυση διαρκείας, προειδοποιεί η Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει μία παράταση το αργότερον μέχρι τις 23 Μαΐου, στην περίπτωση μίας βραχυχρόνιας παράτασης.

May: Ελπίζω να αποχωρήσουμε από την ΕΕ με συμφωνία - Η μικρή παράταση θα μας δώσει αυτή την ευκαιρία

«Ήρθα για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ συμπλήρωσε «μια μικρή παράταση θα μας δώσει τον χρόνο για να λάβουμε την τελική απόφαση».
Όπως διευκρίνισε στο διάστημα αυτό, η Βρετανία θα συνεχίσει να συμμετέχει στις συζητήσεις για την Κίνα και την Ουκρανία.
«Αυτό που είναι σημαντικό ότι το κοινοβούλιο να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» επεσήμανε η May και τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε οι βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία.
«Ελπίζω να αποχωρήσουμε από την ΕΕ με μια συμφωνία και η μικρή παράταση θα μας δώσει αυτή την ευκαιρία» τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Macron: Στο... 5% οι πιθανότητες να περάσει η συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο

Μπορεί η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May διαβεβαίωσε τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της EΕ πως μπορεί να κερδίσει στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, ώστε να εξασφαλιστεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει συμφωνίας, ωστόσο οι συνομιλητές της φάνηκαν να αμφιβάλλουν ακόμα περισσότερο για τις πιθανότητες που έχει η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος να τα καταφέρει.
Όπως μεταδίδει το Reuters, μετά από μία ώρα και πλέον ανταλλαγών και εξηγήσεων πως απομένουν πλέον μερικές ημέρες ως το μη συντεταγμένο Brexit, εάν δεν καταφέρει να μεταπείσει τους βουλευτές, που έχουν ήδη απορρίψει δύο φορές τη Συμφωνία Αποχώρησης, η May αποχώρησε από την αίθουσα και οι 27 το κουβέντιασαν -- για να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως είναι ακόμη λιγότερο πεισμένοι ότι θα τα καταφέρει απ' ό,τι ήταν πριν το συζητήσουν μαζί της, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του ότι πριν να πάει στις Βρυξέλλες, θεωρούσε πως οι πιθανότητες η αρχηγός των Τόρις να κερδίσει την τρίτη ψηφοφορία κυμαίνονταν γύρω στο 10%.
Αλλά αφού άκουσε την πρωθυπουργό, συμπλήρωσε, άλλαξε άποψη: οι πιθανότητές της είναι 5%, έκρινε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk υπερθεμάτισε: χαρακτήρισε αυτή την εκτίμηση του Μακρόν «υπερβολικά αισιόδοξη» -- και πολλοί άλλοι ηγέτες φάνηκαν να συγκατανεύουν.

Corbyn: Θα προσπαθήσω να επαναδιαπραγματευτώ τη συμφωνία του Brexit

Να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι θα επιδιώξει ο ηγέτης του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn, μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier.
«Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε μια συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι αποτρέπουμε ένα “no deal Brexit” και ότι έχουμε μια μελλοντική εποικοδομητική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παράτασης», δήλωσε ο Corbyn σε δημοσιογράφους.
Ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών πρόσθεσε ότι «οι συναντήσεις που είχαμε το πρωί ήταν θετικές και κάναμε αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, δηλαδή αντί να επαναφέρει μια διπλά απορριφθείσα συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο, να αναζητήσει μια εποικοδομητική εναλλακτική λύση».

Juncker: Νέα συνάντηση των ηγετών της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, εάν η Βρετανία απορρίψει τη συμφωνία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα εάν η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Σε περίπτωση που η Συμφωνία Απόσυρσης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε μια δεύτερη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Juncker στους δημοσιογράφους.

Macron: No deal Brexit αν δεν ψηφιστεί η συμφωνία

Η Βρετανία οδεύει προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει εκ νέου τη συμφωνία της May, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron,  προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό το σημείο.
Σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί η συμφωνία, θα προχωρήσουμε σε ένα no deal Brexit», τόνισε ο Macron.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σεβαστεί την ψήφο των Βρετανών πολιτών αλλά παράλληλα πρέπει να διαφυλάξει τα συμφέροντά της και να προχωρήσει το ευρωπαϊκό project, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Θα συζητήσουμε το αίτημα για παράταση και περιμένω την τοποθέτηση της Κομισιόν.
Τώρα προσαρμοζόμαστε στην πολιτική κρίση που πλήττει τη Βρετανία.
Θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά μας να καθυστερήσουμε για λόγους άλλους, πέραν των τεχνικών», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Merkel: Η Ιρλανδία το βασικότερο πρόβλημα - Δυνατή μια μικρή καθυστέρηση

Διατεθειμένο να πει «ναι» σε μια μικρή παράταση του Brexit εμφανίζεται το Βερολίνο.
«Μπορούμε να συζητήσουμε μια μικρή παράταση του Brexit» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με την ίδια εάν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει την πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, για το Brexit «θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο νέας Συνόδου Κορυφής».
«Είμαι σίγουρη ότι το βασικό πρόβλημα σχετίζεται με την Ιρλανδία» επεσήμανε η Merkel και συμπλήρωσε «εάν θέλουμε ένα κανονικό Brexit, πρέπει να καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειες τις επόμενες μέρες για να το καταφέρουμε».
Τέλος, τόνισε «θα παλέψουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία».

Kurz (Αυστρία): «Ναι» στην καθυστέρηση του Brexit αλλά μόνο εάν απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα

Υπέρ μιας καθυστέρησης του Brexit αλλά μόνο στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα τάχθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος, Sebastian Kurz, σε δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
Ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές και τόνισε ότι μια «παράταση είναι καλύτερη από το σενάριο αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Rutte (Ολλανδία): Ένα «no deal Brexit» θα ήταν καταστροφικό για το Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επί της αρχής προετοιμασμένη να δώσει μια παράταση στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα (21/3/2019) ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφικό για το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Τα πράγματα δεν πρόκειται να προχωρήσουν αυτόματα, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε οποιοδήποτε ατύχημα», δήλωσε ο Rutte, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν συζητείται μια μεγαλύτερη παράταση του Brexit.
«Εάν το βρετανικό κοινοβούλιο καταψηφίσει την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση», συνέχισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, είναι αντιμέτωπη με ένα σχεδόν «απάνθρωπο» καθήκον.

Bettel (Λουξεμβούργο): Θα προτιμούσαμε νέο δημοψήφισμα και παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ

Ανοιχτό άφησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Εάν το κοινοβούλιο απορρίψει την συμφωνία της Μέι, κατευθυνόμαστε προς ένα Brexit άνευ συμφωνίας, προειδοποίησε προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής ο Bettel.
«Θα προτιμούσαμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Κατέρρευσε η ιστοσελίδα των αναφορών του βρετανικού Κοινοβουλίου - Πάνω από 800 χιλ. οι υπογραφές για ανάκληση του Brexit

Ένα μίνι crash υπήρξε λίγο νωρίτερα την ιστοσελίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου στον τομέα των αναφορών έχει αρχίσει η συλλογή υπογραφών για την ανάκληση του άρθρου 50 και την ανατροπή του Brexit.
Η αναφορά άρχισε την Τετάρτη (20/3) το βράδυ, αφού η βρετανίδα πρωθυπουργός Τ. May ζήτησε τρίμηνη αναβολή στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Η βρετανική εφημερίδα The Guardian ανέφερε ότι σε ένα σημείο οι υπογραφές αυξάνονταν με ρυθμό 1.500 υπογραφές ανά λεπτό.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κοινοβουλίου, οι νομοθέτες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συζήτησης για την αναφορά εάν υπερέβη τις 100.000 υπογραφές, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Andrea Leadsom δήλωσε ότι θα υπάρξει δράση αν η αναφορά φτάσει τα 17,4 εκατομμύρια υπογραφές.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης