Τελευταία Νέα
Διεθνή

Foreign Policy: Οι ακροδεξιοί στοιχημάτισαν πολύ στο bitcoin… αλλά απογοητεύτηκαν

tags :
Foreign Policy: Οι ακροδεξιοί στοιχημάτισαν πολύ στο bitcoin… αλλά απογοητεύτηκαν
Ο δολοφόνος της Νέας Ζηλανδίας επικαλέστηκε το bitcoin στο μανιφέστο του
Ο, κατά τη δήλωσή του, νεοναζιστής τρομοκράτης που δολοφόνησε 50 ανθρώπους στην χριστιανική εκκλησία της Νέας Ζηλανδίας, στις 15 Μαρτίου, κυκλοφόρησε ένα μανιφέστο.
Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι έκανε πολύ καλά επενδύοντας στα κρυπτονομίσματα - συγκεκριμένα, στο Bitconnect.
Όπως και σε μεγάλο μέρος του μανιφέστου του σκοπευτή, ο ισχυρισμός για το κρυπτονόμισμα είναι σχεδόν βέβαια ανόητο, αναφέρει νέα ανάλυση του Foreign Policy, καθώς προσπαθούν να κατανοήσουν μια σκόπιμα συγκεχυμένη σούπα από ακροδεξιές κορώνες και νεοναζιστικά αστεία.
Ο λόγος που δουλεύει ως αστείο είναι ακριβώς επειδή τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει ένας αγαπημένος πόρος για την άκρα δεξιά - αν σπάνια επιτυχημένη.
Οι λευκοί εθνικιστές ήταν γνωστό ότι εισήλθαν σε κρυπτοσυχνότητες κατά τη διάρκεια της φούσκας του bitcoin του 2017, επειδή η PayPal σταμάτησε να τους υποστηρίζει.
Το πιο αστείο είναι ότι η Bitconnect είναι γνωστό ότι δεν έχει βοηθήσει τους επενδυτές της.
Το απίστευτο είναι ότι το Bitconnect ξεκίνησε το 2016 - αλλά ο δολοφόνος ισχυρίστηκε ότι είχε βγάλει χρήματα πριν το 2010.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Δεκέμβριο του 2017 το bitcoin έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 20.000 δολαρίων, ενώ η τρέχουσα τιμή του Μαρτίου είναι περίπου 4.000 δολάρια.
Οι ακροδεξιές οργανώσεις άρχισαν να ενδιαφέρονται για το bitcoin καθώς τα μέλη της αποκόπτονται από τα πιο συμβατικά κανάλια πληρωμής.
Αφού οι νεοναζί συγκεντρώθηκαν από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βίαιη και αιματηρή συγκέντρωση στο Charlottesville της Βιρτζίνια, τον Αύγουστο του 2017, πολλοί άλλοι κόπηκαν από τους PayPal και τους παρόχους πιστωτικών καρτών.
Άρχισαν μάλιστα να υποστηρίζουν το bitcoin ως εναλλακτική λύση πληρωμής - με τη βοήθεια της φούσκας που οδηγούσε ακόμη στην ανοδική της πορεία.
Ο λευκός εθνικιστής Richard Spencer, μάλιστα, διακήρυξε το bitcoin "το νόμισμα της άκρας δεξιάς" - αν και παραδέχτηκε ότι δεν είχε αγοράσει στον εαυτό του.
Παρ 'όλα αυτά υπήρχαν ιδεολογικοί δεσμοί, καθώς και πρακτικές σκέψεις, οι οποίες μπορεί να έχουν ωθήσει τους νεοναζί προς το bitcoin, αλλά ιδεολογία Bitcoin δεν είναι νεοναζιστική.
Ωστόσο, ο δικαιο-ελευθεριακός αναρχο-καπιταλισμός του bitcoin βρίσκεται πολύ κοντά στον ακροδεξιό στρατόπεδο, ιδιαίτερα στο βαθμό στον οποίο διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας.
Ο David Golumbia, συγγραφέας του βιβλίου "Η Πολιτική του Bitcoin: Ένα λογισμικό σε ακραίες τάσεις", γράφει για την ιστορία των ιδεών που υποστήριξαν το bitcoin - όπως οι μακροχρόνιες αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας για τους Εβραίους και τους τραπεζίτες - και πώς αυτές οι εξτρεμιστικές ιδέες διαδίδονται από την υποκουλτούρα.
Οι Bitcoiners επίσης επικαλούνται τα γραπτά του Timothy C. May, ενός αναρχικού καπιταλιστή και κρυπτογράφου που έγραψε το εξαιρετικά επιβλητικό "Το Μανιφέστο του Αναρχικού Κρυπτογράφου" το 1988, το οποίο εξηγεί πολλά από τα αιτήματα και τις προσδοκίες αυτής της κουλτούρας.
Σε αυτό το σημείο, τα γραπτά του May  βρήκαν μεγάλη δημοσιότητα.
Στην κορυφή της φούσκας bitcoin του 2017, πολλοί ανησυχούσαν ότι οι νεοναζί που είχαν αγοράσει το bitcoin ήταν τώρα πλούσιοι και καλά εφοδιασμένοι.
Αυτός ο πλούτος, όμως, δεν ήταν τόσο αόρατος όσο η ακροδεξιά θα ήθελε.
Το Bitcoin είναι ψευδώνυμο, όχι ανώνυμο και έχει συγκεκριμένο σύστημα για όλες τις συναλλαγές - έτσι υπάρχουν πολλαπλοί ιστότοποι που παρακολουθούν τις πληρωμές σε γνωστές διευθύνσεις bitcoin.
Από το 2019, το online ακροδεξιά δεν ενδιαφέρεται λιγότερο για το bitcoin, δήλωσε ο Daniel Harper, ερευνητής για το podcast I Do not Speak German, το οποίο καλύπτει την ακροδεξιά και εθνικιστική σφαίρα.
Εκτός του ότι είναι γελοία ανιχνεύσιμο, το bitcoin απλά δεν είναι ένα καλό δίκτυο πληρωμών.
Το Bitcoin απέτυχε επίσης για τους νεοναζί ως κανάλι χρηματοδότησης, επειδή εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθεί, καταλήγει η ανάλυση του Foreign Policy.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης