Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωδικαστήριο: Καταδίκη της Ιταλίας για τους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων

Ευρωδικαστήριο: Καταδίκη της Ιταλίας για τους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων
Το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε την Ιταλία για την υπόθεση των 44 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) καταδίκασε σήμερα (21/3) την Ιταλία για παραβίαση κοινοτικής οδηγίας σε σχέση με 44 χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, υπόθεση για την οποία την είχε παραπέμψει η Κομισιόν.
Το ΔΕΕ κρίνει ότι κράτος μέλος δεν μπορεί να επικαλεστεί καταστάσεις της εσωτερικής έννομης τάξης του προκειμένου να δικαιολογήσει τη μη τήρηση των υποχρεώσεων και προθεσμιών που απορρέουν από το δίκαιο της Ένωσης.
Εν προκειμένω, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι "η προθεσμία την οποία έθεσε η Κομισιόν για τη συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις έληγε στις 19 Οκτωβρίου 2015 και κατά την ημερομηνία αυτή, η Ιταλία δεν είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να καταστούν σύμφωνοι προς την οδηγία 1999/31 οι 44 χώροι υγειονομικής ταφής για τους οποίους πρόκειται, παραβαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία αυτή".
Το Δικαστήριο επισημαίνει ιδίως, πρώτον, ότι οι διάδικοι συμφωνούν ως προς το γεγονός ότι 31 χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων δεν είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015 και δεν είχαν καταστεί σύμφωνοι προς την οδηγία κατά την ημερομηνία άσκησης της προσφυγής από την Επιτροπή.
Δεύτερον, το Δικαστήριο παρατηρεί ότι, όπως επιβεβαιώθηκε από τους διαδίκους, οι εργασίες προκειμένου να καταστούν σύμφωνοι προς την οδηγία 7 άλλοι χώροι υγειονομικής ταφής ολοκληρώθηκαν κατά τα έτη 2017 και 2018, δηλαδή μετά τις 19 Οκτωβρίου 2015.
Τρίτον, όσον αφορά 6 άλλους χώρους υγειονομικής ταφής , το Δικαστήριο κρίνει ότι η Ιταλία δεν παρείχε στην Επιτροπή τη δυνατότητα να λάβει γνώση των εγγράφων από τα οποία προκύπτει ότι οι χώροι αυτοί κατέστησαν σύμφωνοι προς την οδηγία και ότι, ακόμη και αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωνόταν, συνέβη πάντως μετά τις 19 Οκτωβρίου 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης