Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία και ο Δρόμος του Μεταξιού – Νέες προοπτικές για το λιμάνι της Τεργέστης

tags :
Η Ιταλία και ο Δρόμος του Μεταξιού – Νέες προοπτικές για το λιμάνι της Τεργέστης
Η Ιταλία και ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού
Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της συμφωνίας είναι ο ρόλος που θα παίξει η Βόρεια Αδριατική Θάλασσα και το λιμάνι της Τεργέστης ως στρατηγικό σημείο στον νέο δρόμο του μεταξιού, ένα φιλόδοξο σχέδιο, που στόχο έχει να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Πεκίνου και Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, σχολιάζει σε ρεπορτάζ το κανάλι Euronews.
«Γινόμαστε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές.
Είναι σαφές ότι αυτό το παγκόσμιο σταυροδρόμι θα παίξει σημαντικό ρόλο στα μάτια των παγκόσμιων αγορών.
Αυτή τη στιγμή οι Κινέζοι είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες στην παγκόσμια αγορά» δήλωσε ο πρόεδρος του λιμανιού της Τεργέστης.
Κάποιοι από τους δυτικούς εταίρους της Ιταλίας, κυρίως οι ΗΠΑ, φοβούνται ότι αυτή η νέα φιλία μεταξύ Ρώμης και Πεκίνου, θα μπορούσε να γίνει ένα κινεζικός Δούρειος Ίππος στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης.
Αντίθετα, οι Ιταλοί θεωρούν ότι ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο.
Ο δημοσιογράφος του Εuronews μεταδίδει:
«Στο επίκεντρο της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής της Ιταλίας παραμένουν η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.
Η συμφωνία με την Κίνα στοχεύει στο να δώσει ώθηση στην στάσιμη ιταλική οικονομία.
Στο ενδιάμεσο όμως η χώρα ίσως χρειαστεί να πληρώσει ένα ακριβό πολιτικό τίμημα».
Οι ντόπιοι επιχειρηματίες πάντως θεωρούν ότι η συμφωνία με την Κίνα αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις τους.
«Η συμφωνία με την Κίνα θα φέρει σταδιακή ανάπτυξη στην οικονομία.
Ιδιαίτερα για την Τεργέστη, ο τομέας των εξυπηρετήσεων θα αυξήσει την αξία του στην Ευρωπαϊκή Αγορά» δήλωσε ένας επιχειρηματίας στην Τεργέστη.
Κάποιοι όμως στην Τεργέστη θεωρούν ότι η ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα, μπορεί να είναι επικίνδυνη για την Ιταλία.
Το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκφράζει αμφιβολίες για το σχέδιο και έχει πάρει ανοιχτά θέση εναντίον του.
«Η Ιταλία πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη σχέση των 70 ετών που έχει με τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, την Αμερική και την Κίνα.
Αν οι Ιταλοί θεωρούν ότι θα επωφεληθούν και από τις ΗΠΑ και από την Κίνα αυτό δεν είναι μόνο αφελές, είναι και ανόητο» δήλωσε ο Τζούλιο Κάμπερ, μέλος του Forza Italia.
Το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στην Ιταλία και την Κίνα δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία και το εμπόριο, δηλώνει ο Πάολο Ρουμίζ, επιφανής Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος από την Τεργέστη.
«Πιστεύω ότι το μνημόνιο είναι πολύ θετικό.
Δεν μας δίνει μόνο έναν καθοριστικό ρόλο, αλλά μας δίνει πίσω τον καθοριστικό ρόλο που είχαμε, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με αυτοκρατορικές στρατηγικές.
Και αυτό ήταν κάποτε η Τεργέστη, τον καιρό της ακμής της ανάμεσα στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, λίγο πριν την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου».
Η δόξα του παρελθόντος και τα ταραγμένα ύδατα, ο ρόλος που θα παίξει η Τεργέστη ως κέντρο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού ήδη προσελκύει επενδύσεις, αλλά η Κίνα μπορεί να αποδειχτεί πολύ ισχυρός και πολύ μεγάλος εταίρος για να τον διαχειριστεί μόνη της η Ιταλία στην Αδριατική.

Διαβάστε: Xi Jinping: Η Κίνα είναι έτοιμη για μια νέα εποχή στις σχέσεις της με την Ιταλία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης