Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Όταν το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών δεν εφαρμόζει το νόμο

tags :
Αποκάλυψη: Όταν το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών δεν εφαρμόζει το νόμο
Οι προβλέψεις για τη σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου, οι «αντιφάσεις» στην άσκηση επαγγέλματος και η «απορία» του ποιος εποπτεύει το ΣΟΕΛ
Την ώρα που το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών είναι ταγμένο να ελέγχει τη νομιμότητα στις οικονομικές καταστάσεις εταιριών και ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ  και γενικότερα την εφαρμογή της νομοθεσίας (εταιρική και φορολογική) σε ότι αφορά στην κατάρτισή τίθεται το εύλογο ερώτημα αν το ίδιο συμμορφώνεται με τις επιταγές του νόμου.
Σύμφωνα με το άρθρο 44 του νόμου 3693/2008 «Το ΣΟΕΛ υποχρεούται να αναπροσαρμόσει το επαγγελματικό του καθεστώς σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, αναμορφώνοντας παράλληλα το Εποπτικό του Συμβούλιο σε εννεαμελές με ανώτατο αριθμό ελεγκτών για κάθε ελεγκτική εταιρεία τους τρεις».  Το σημερινό εποπτικό συμβούλιο του ΣΟΕΛ  όπως αυτό αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα του Σώματος   αποτελείται από τα εξής μέλη:
Αλαμάνος Χαρίλαος, Πρόεδρος, ΣΟΛ Α.Ε.
Πολύζος Απόστολος, Αντιπρόεδρος, ΣΟΛ Α.Ε.
Βουνισέας Νικόλαος, Μέλος, KPMG
Καζάς Βασίλειος, Μέλος, GRANT THORNTON
Κουτσός Κουτσόπουλος Δημήτρης, Μέλος, DELOITTE
Κωσταρέλης Ιωάννης, Μέλος, ΣΟΛ Α.Ε.
Μιχαλάτος Κωνσταντίνος, Μέλος, PWC
Παπάζογλου Παναγιώτης, Μέλος, ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ
Ριζούλης Βαϊος, Μέλος, ΣΟΛ Α.Ε.
Σαμοθράκης Γεώργιος, Μέλος, AUDIT SERVICES
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ΣΟΛ ΑΕ εταιρία στην οποία μετέχει και ο Πρόεδρος του ΣΟΕΛ έχει τέσσερα μέλη στο Εποπτικό Συμβούλιο ενώ  ο νόμος θέτει περιορισμό στα τρία μέλη.
Βέβαια κάποιοι λένε ότι διατυπώνεται η θεωρία πως ο εκάστοτε Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου δεν μετρά στον περιορισμό αλλά είναι προφανής η διάταξη του νόμου.
Σημειωτέον ότι στο παρελθόν υπήρχε περιορισμός στον αριθμό θητειών στη θέση του Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου η οποία με νομοθετικές ρυθμίσεις «εξαφανίστηκε» .
Και εξαφανίστηκε όταν σήμερα κατ επιταγή των Κοινοτικών Οδηγιών έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην «θητεία» μιας ελεγκτικής εταιρίας σε μια επιχείρηση αλλά και περιορισμοί στην παροχή μη ελεγκτικών εργασιών.
Σημειώνεται επίσης με την τελευταία ενσωμάτωση του κοινοτικού δικαίου που έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και κίνδυνο παραπομπής της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αρχές περιελήφθη διάταξη που προϋποθέτει σε κάποιον να είναι μέλος του ΣΟΕΛ για να μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του ορκωτού.
Όμως ο ΣΟΕΛ δεν εγγράφει ως μέλη του εταιρίες με κάτω από δύο ορκωτούς και έτσι δεν μπορούν να εγγραφούν αυτόνομοι ορκωτοί παρά το γεγονός η αυτόνομη δραστηριότητα ενός ορκωτού είναι θεσμοθετημένη.
Στην κατάσταση που διαμορφώνεται το μείζον ερώτημα είναι ποιος εποπτεύει τη λειτουργία του ΣΟΕΛ.
Και απάντηση από ότι φαίνεται από πλευράς νομοθετικής δεν υπάρχει.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης