Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση απειλεί με μονομερή ενέργεια λίγο πριν υποχωρήσει για να συμβιβαστεί στα κόκκινα δάνεια

tags :
Η κυβέρνηση απειλεί με μονομερή ενέργεια λίγο πριν υποχωρήσει για να συμβιβαστεί στα κόκκινα δάνεια
Η κυβέρνηση απειλεί με μονομερή ενέργεια λίγο πριν υποχωρήσει για να συμβιβαστεί στα κόκκινα δάνεια
Το  μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Αθήνα και θεσμούς συνεχίζεται για την προστασία της Α κατοικίας με την κυβέρνηση να προαναγγέλλει άμεση κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή την ώρα ωστόσο που στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.
Το ακανθώδες σημείο στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με τους θεσμούς να πιέζουν για μείωση των κριτηρίων της αντικειμενικής αξίας της Α κατοικίας.
Στο δρόμο προς τις πολλαπλές κάλπες του Μαΐου και με ζητούμενο τον χρονικό ορίζοντα των εθνικών εκλογών η κυβέρνηση φέρεται να πιέζει με την κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας την ώρα που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τους εκπροσώπους των θεσμών με στόχο να βρει ανταπόκριση εν μέσω προεκλογικής περιόδου το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια.
Παράλληλα, από το κυβερνητικό στρατόπεδο προσδοκούν ότι ο πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες θα επιχειρήσει να αποκομίσει τις καλές προθέσεις των Ευρωπαίων ομολόγων του σε σχέση με την προστασία της Α κατοικίας και θα επιστρέψει στην Αθήνα με «τις αποσκευές γεμάτες από καλές προθέσεις».
Πάντως, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται και υπάρχει χρονικό περιθώριο για σύγκλιση απόψεων στη βάση της πρότασης κυβέρνησης - τραπεζών.
Με αυτό το πλάνο επιμένουν ότι κινούνται οι συζητήσεις και με την πεποίθηση ότι όλα τελικά, θα κυλήσουν ομαλά, όπως έχουν σχεδιαστεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες ώρες, αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους οι βουλευτές την επίμαχη τροπολογία, κάτι το οποίο υποσχέθηκε από το βήμα της Βουλής και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή και να ψηφιστούν οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση σε ότι αφορά την προστασία της Α κατοικίας.
Άλλωστε μέχρι τότε, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, θα έχει βρεθεί κοινός τόπος με τους θεσμούς και επομένως δεν θα τίθεται θέμα μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της κυβέρνησης.  
Όλα ωστόσο δείχνουν, ότι στο τέλος θα συμβιβαστούν και θα βρουν μια διατύπωση που θα είναι πολύ κοντά στα όσα απαιτούν οι δανειστές.

Χρύσα Κλειτισώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης