Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαλλιοτραβήγματα Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά στις Βρυξέλλες

tags :
Μαλλιοτραβήγματα Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά στις Βρυξέλλες
Μαλλιοτραβήγματα με τη Φώφη στις Βρυξέλλες
Η διαμάχη Τσίπρα - Γεννηματά που εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα μεταφέρθηκε σε ευρωπαϊκό γήπεδο καθώς ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι συμμετέχοντας αμφότεροι στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα που του έδωσαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, σε αντίθεση με την Χαριλάου Τρικούπη, η πόρτα της οποίας παραμένει κλειστή, έκανε λόγο για ενιαίο διακύβευμα στις ευρωεκλογές σε Ελλάδα και Ευρώπη ενώ επέλεξε να ανοίξει δύο θέματα που έχουν προκαλέσει «πόλεμο» στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής.
Το ένα ήταν το πολιτικό διακύβευμα, το αύριο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από Σοσιαλιστές, Πράσινους και Οικολόγους να συμπαραταχθούν και να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό και να μη γίνει πρόεδρος της Κομισιόν ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε συγκεκριμένα, ότι η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μια ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις υβριδικές της αξίες, της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής απέναντι στον αντιευρωπαϊκό, ακροδεξιό λαϊκισμό. Μάλιστα σε ότι αφορά τον κ. Βέμπερ, ζήτησε, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν ότι έχουν ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουν την εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού Βαυαρού πολιτικού στην προεδρία της Κομισιόν.
Μια τέτοια εξέλιξη σημείωσε ο πρωθυπουργός, θα σηματοδοτούσε κι επισήμως τη συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά και αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης.
Το άλλο θέμα ήταν το Μακεδονικό, η συμφωνία των Πρεσπών στην οποία η Φώφη Γεννηματά έχει πει όχι, ενώπιον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου να εγκρίνει και να ανάψει πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην πάνε χαμένα, όπως τόνισε, τα αποτελέσματα της συμφωνίας των Πρεσπών που συνεχίζονται με τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σήκωσε το «γάντι» η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

Η Φώφη Γεννηματά το σήκωσε το «γάντι» και απάντησε με τα δικά της «καρφιά» στα περί συνεργασίας της Αριστεράς με τους Σοσιαλιστές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επέλαση της ακροδεξιάς και της δεξιάς στη Ευρώπη.
Με τον Αλέξη Τσίπρα απέναντί της στο τραπέζι των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η κ.Γεννηματά υπογράμμισε ότι ο ίδιος, επί τριάμισι χρόνια στηρίζεται στην κυβέρνηση με την ακροδεξιά και πλέον στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να έχει την κυβερνητική πλειοψηφία και να διατηρείται στην κυβέρνηση.
Παράλληλα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επιχείρησε και άνοιγμα ακόμα πιο αριστερά από τον Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών καλώντας το κόμμα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς να συνεργαστεί μετά τις ευρωεκλογές με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για να εκλέξουν έναν προοδευτικό όπως είπε, υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Φρανς Τίμερμανς.
Πάντως επιχειρώντας να ανιχνεύσει κάποιος τις διαθέσεις και τις προθέσεις Τσίπρα Γεννηματά, αρκεί μια ματιά στην καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην απεικονίζονται στα δύο άκρα ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά σαν να επιδιώκουν να διατηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας.Και αυτή η εικόνα εκφράζει απόλυτα την γνωστή ρήση, μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις.  
Σε κάθε περίπτωση, οδεύοντας προς τις ευρωκάλπες, έχουμε να δούμε πολλά ακόμη τόσο
στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο γιατί η υπόθεση των συνεργασιών του λεγόμενου προοδευτικού χώρου, με την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές κ.λ.π. απέναντι στην επέλαση της ακροδεξιάς είναι μια συζήτηση πανευρωπαϊκή.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης