Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική για τη χειροβομβίδα στο ρωσικό προξενείο - Που στρέφονται οι έρευνες

Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική για τη χειροβομβίδα στο ρωσικό προξενείο - Που στρέφονται οι έρευνες
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την επίθεση και τα κίνητρα των δραστών
(upd3) Συναγερμός έχει σημάνει από σήμερα Παρασκευή 22/3 τα ξημερώματα στην ΕΛΑΣ ύστερα από την έκρηξη χειροβομβίδας στο ρωσικό προξενείο στην οδό Τζαβέλα 5 στο Χαλάνδρι, από την οποία προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.
Λίγο πριν τις 04:00 τα ξημερώματα η ΕΛΑΣ ενημερώθηκε για τον εντοπισμό ύποπτου αντικειμένου στο προαύλιο του ρωσικού προξενείου.

Υπήρξε άμεση κινητοποίηση και τελικά διαπιστώθηκε ότι το ύποπτο αντικείμενο ήταν μια χειροβομβίδα.
Αν και αρχικά αναφερόταν πως δεν υπήρξε έκρηξη, κάτοικοι της περιοχής υποστήριξαν ότι η χειροβομβίδα εξερράγη και ότι η έκρηξη ήταν ισχυρή.
Την έκρηξη επιβεβαίωσαν στη συνέχεια τόσο η ρωσική πρεσβεία όσο και οι αστυνομικές αρχές.
Τη χειροβομβίδα εκτιμάται ότι πέταξαν στις 03:20 τα ξημερώματα άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ενώ λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε στην οδό Οικονόμου, στα Εξάρχεια, μια καμμένη μοτοσικλέτα η οποία εξετάζεται από τους αστυνομικούς αν έχει σχέση με την υπόθεση.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, κάμερες ασφαλείας της περιοχής έχουν καταγράψει την ώρα της επίθεσης.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι δράστες ήταν δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή και τα οποία μόλις πέταξαν την χειροβομβίδα διέφυγαν με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο.
Η Αντιτρομοκρατική που έχει αναλάβει την υπόθεση ερευνά εάν έχει σχέση με την επίθεση αυτή μια μηχανή που βρέθηκε, λίγο αργότερα, καμένη στη συμβολή των οδών Οικονόμου και Κουντουριώτη, στα Εξάρχεια.
Η χειροβομβίδα εξερράγη κάτω από το κουβούκλιο του φρουρού, ο οποίος εκείνη τη στιγμή δεν βρισκόταν μέσα, ενώ από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές, κάτι που σύμφωνα με τις Αρχές, οφείλεται στο γεγονός ότι το κουβούκλιο απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της έκρηξης.
Οι δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής επικεντρώνονται στην ανάλυση των στοχείων τόσο από τα υπολείμματα της χειροβομβίδας όσο και από οπτικό υλικό ή μαρτυρίες προκειμένου να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ σχετικά με την επίθεση, τους δράστες, τον τρόπο διαφυγής και φυσικά τα κίνητρα της επίθεσης.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η σημερινή επίθεση έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτή που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2016 εναντίον της γαλλικής πρεσβείας, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.
Τότε, οι δράστες είχαν πετάξει χειροβομβίδα στην σκοπιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο φρουρός στο πόδι.
Την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Επαναστατικής Αυτοάμυνας».
Έως αυτή την ώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο ρωσικό προξενείο.

To YΠΕΞ καταδικάζει την επίθεση με χειροβομβίδα στο Ρωσικό Προξενείο

Την απερίφραστη καταδίκη του για τη ρίψη χειροβομβίδας στο ρωσικό προξενείο εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση με τη ρίψη χειροβομβίδας που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στον προαύλιο χώρο της Προξενικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Οι παραδοσιακά και σε βάθος αιώνων αγαστές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία δεν πρόκειται να επηρεασθούν από ανάλογες έκνομες και απολύτως καταδικαστέες πράξεις.
 Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διερεύνηση του περιστατικού και την υπαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Τι αναφέρει η ρωσική πρεσβεία

«Εχθές το βράδυ, δύο άγνωστοι, που οδηγούσαν μηχανή έριξαν εκρηκτικό μηχανισμό στη σκοπιά που βρίσκεται κοντά στη ρωσική πρεσβεία.
Μικρές ζημιές έχουν προκληθεί» αναφέρει η πρεσβεία, προσθέτοντας πως οι ελληνικές αρχές διερευνούν το περιστατικό.
Όπως επισημαίνει, «το σημερινό περιστατικό έξω από το προξενικό τμήμα της Πρεσβείας δεν επηρέασε τη λειτουργία του προξενείου ή της Πρεσβείας γενικότερα».
«Καταδικάζουμε αποφασιστικά τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες» τονίζει η πρεσβεία της Ρωσίας, η οποία παράλληλα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την άμεση ανταπόκριση τους, αναφέροντας πως παραμένουμε σε στενεή επαφή μαζί τους.

Τζανακόπουλος: Δεδομένη η καταδίκη τέτοιων περιστατικών

To περιστατικό καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό σημείωσε: «Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένη η καταδίκη τέτοιων περιστατικών, όπως είναι δεδομένο ότι εγγυούμαστε την ασφάλεια όλων των ξένων αποστολών στην χώρα».
Επίσης, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα τρομοκρατίας στην Ελλάδα ή φαινόμενα αντίστοιχα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τόνισε, όμως, ότι «πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για να μην αποκτήσουμε».

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 22/3 07:10)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης