Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Στο επίκεντρο αποτελέσματα και επιχειρηματικές ειδήσεις

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Στο επίκεντρο αποτελέσματα και επιχειρηματικές ειδήσεις
ΑΓΟΡΑ: Ανοδικό το ξεκίνημα με χαμηλό όγκο και τους αναλυτές να περιμένουν συσσώρευση. Μετοχές με καλά αποτελέσματα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως και οι τράπεζες.

Ειδικά στην περίπτωση των τραπεζών, το trading είναι αυξημένο με πολλούς επενδυτές από διαθέτει το ΧΑ, και δεν είναι και χιλιάδες, να ασχολούνται μόνο με αυτές παίζοντάς της πάνω-κάτω.

Αυτό δίνει και μια εξήγηση στο γιατί έχει υποχωρήσει η συναλλακτική δραστηριότητα σε ένα μεγάλο αριθμό μετοχών.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Η αύξηση του ποσοστού του μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου Reggeborgh δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και παράλληλα αποχωρεί το York Capital, το οποίο είχε μπει με σκοπό το κέρδος.

Θα φύγει και από Τέρνα Ενεργειακή μέσω placement, επομένως οι δύο μετοχές τραβάνε τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας. Η ΤΕΝΕΡΓ ξεκίνησε με μεγάλο όγκο άνω των 70 χιλ. τεμαχίων.

VIOHALCO: Εξαιρετικός ο τζίρος υπερέβη τα 4,4 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 76,1 εκατ. ευρώ από 73,6 εκατ. ευρώ.

Έχει ταμειακά διαθέσιμα 163,6 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ αλλά πάλι ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 1,63 δισ. ευρώ από 1,53 δισ. ευρώ.

Η εισηγμένη σε ακίνητο της Μουζάκης θα φτιάξει εμπορικό κέντρο. Πιο αναλυτικά αναφέρει: Άλλες αξιοσημείωτες εξελίξεις το 2018 στον κλάδο περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση των εργασιών κατεδάφισης στο μακροχρόνιας μίσθωσης ακίνητο Μουζάκη.

Ο κύκλος εργασιών και τα ποσοστά πληρότητας του Ξενοδοχείου «Wyndham Grand Athens» και του κτιρίου επιπλωμένων δωματίων-διαμερισμάτων «K29» ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

ΒΙΟ: Επίσης ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες σε ένα κτίριο γραφείων το οποίο απέκτησε περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) και οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2019, με το ποσοστό πληρότητας να ανέρχεται περίπου σε 90% κατά την αποπεράτωση.

Αποκτήθηκε ένα νέο κτίριο γραφείων επιφάνειας 1.700 τ.μ. στο Μαρούσι μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης και, τον Νοέμβριο του 2018, η Noval Property ΑΕΕΑΠ έλαβε άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων με εσωτερική διαχείριση. Η σύσταση της Noval Property ΑΕΕΑΠ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μελλοντικά, ο κλάδος θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω αύξηση των εσόδων από μισθώματα και της επισκεψιμότητας του River West|IKEA και του Mare West, μέσω νέων επικοινωνιακών και προωθητικών στρατηγικών. Εξελίξεις αναμένονται αναφορικά με τα σχέδια επέκτασης του River West, ενώ στο Mare West έχει προγραμματιστεί η κατασκευή ενός αθλητικού-ψυχαγωγικού πάρκου επιφάνειας 7.000 τ.μ.

Το 2019, αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή ενός εμπορικού κτιρίου επιφάνειας 23.000 τ.μ. στο ακίνητο Μουζάκη, ενώ για το 2ο εξάμηνο του 2019 έχει προγραμματιστεί η αποπεράτωση συγκροτήματος γραφείων, το οποίο επίσης θα είναι περιβαλλοντικά πιστοποιημένο κατά LEED.

Διαφορετικές επιλογές ανάπτυξης βρίσκονται υπό διερεύνηση αναφορικά με τα υπόλοιπα ακίνητα, παράλληλα με πιθανές νέες επενδύσεις.

AUTOHELLAS: Καλά τα αποτελέσματα και περισσότερο μας άρεσαν οι ελεύθερες ταμειακές ροές ύωους 103,4 εκατ. ευρώ από 80,7 εκατ. ευρώ το 2017.

Από την άλλη πιστεύουμε πως κάποια στιγμή θα πρέπει η διοίκηση να δει το θέμα των υποχρεώσεων και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της μείωσης.

Στη χρήση 2018 η καθαρή θέση ήταν στα 248,3 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 564,5 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν απαιτήσεις 61,4 εκατ. ευρώ, μετοχές 61,4 εκατ. ευρώ, έχει καλά ακίνητα κτλ. κτλ.

ΟΤΟΕΛ: Δάνεια μακροπρόθεσμα 176,1 εκατ. ευρώ, δάνεια βραχυπρόθεσμα 158,5 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 47.5 εκατ. ευρώ. Πωλήσεις 470,3 εκατ. ευρώ από 340,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 38,2 εκατ. ευρώ από 31,6 εκατ. ευρώ.

Στην αποτίμηση των 270 εκατ. ευρώ παίζει με πολύ χαμηλό p/e με καλό p/bv και λίγο μεγαλύτερη μόχλευση από αυτή που θα θέλαμε.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Όπως βλέπουμε από τα αποτελέσματα των άλλων εταιρειών του ομίλου, Cenergy, Viohalco, διατηρούμε την άποψη ότι η συγκεκριμένη είναι η καλύτερη από πλευράς θεμελιωδών σε σύγκριση με την αποτίμηση.

Στο ταμπλό το άνοιγμα είναι ανοδικό κατά 2,30% και η μετοχή βρίσκεται στα 1,56 ευρώ με αποτίμηση 585 εκατ. ευρώ. Στα τρέχοντα επίπεδα υπάρχουν κάποιες καλές αντιστάσεις επομένως περιμένουμε να δούμε πόση δύναμη έχουν οι αγοραστές.

ΤΙΤΑΝ: Η διοίκηση επανέλαβε ότι δεν έχει αλλάξει η στρατηγική της και επιθυμεί να πάει τη μετοχή σε χρηματιστήριο του εξωτερικού. Άγνωστο πότε θα επιχειρήσει ξανά και άγνωστο το πώς αφού άφησε να εννοηθεί πως το 90% που απαιτούσε η πρώτη προσπάθεια ίσως θα την αναγκάσει να βρει άλλο τρόπο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

BREAKING NEWS