Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαντάς: Μορφοποιείται το ισχυρό προοδευτικό μέτωπο

tags :
Μαντάς: Μορφοποιείται το ισχυρό προοδευτικό μέτωπο
Μαντάς: Μορφοποιείται το ισχυρό προοδευτικό μέτωπο

«Όλα αυτό το νοσηρό κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν, αντιμετωπίζεται με ένα ισχυρό προοδευτικό μέτωπο, το οποίο διαμορφώνεται όλο και περισσότερο», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», μιλώντας για «τα fake news των τελευταίων ημερών, με τον κ.Κατρούγκαλο να δίνει τάχα έδαφος για τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και με τον κ. Παππά στην ομιλία του στη Βέροια να δίνει τάχα τη Μακεδονία την ελληνική κ.τ.λ».
«Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια της Δεξιάς και της Ακραίας Δεξιάς, που στη χώρα μας δυστυχώς σιγοντάρεται και από την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε ο κ. Μαντάς, «πρέπει να φτιαχτεί ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο, που θα περιλαμβάνει αυτό που με άλλα λόγια το λέμε "κόκκινο-κόκκινο-πράσινο", δηλαδή την Αριστερή Σοσιαλδημοκρατία, τη Ριζοσπαστική Αριστερά και τους Πράσινους».
«Αυτό στην Ελλάδα νομίζω ότι το αντιλαμβάνεται ο κόσμος, αρχίζει και μορφοποιείται όλο και περισσότερο», είπε, προσθέτοντας ότι το κάλεσμα για μια πλατιά προοδευτική συμμαχία, που απηύθυνε ο πρωθυπουργός «βρίσκει όχι απλώς πρόσφορο έδαφος, αλλά ενθουσιασμό -από τη δική μου εμπειρία- όχι μόνο στα πρόσωπα ή στις προσωπικότητες που ανακοινώνονται, αλλά κυρίως στην κοινωνία, που καταλαβαίνει ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας απέναντι στις φασιστικές προκλήσεις, στα ρατσιστικά επεισόδια».
Σχετικά με το διακύβευμα των ευρωεκλογών, επισήμανε: «Πάμε για να νικήσουμε, πάμε για να νικήσει ο προοδευτικός πόλος ενάντια στη συντήρηση και στην οπισθοδρόμηση και να φράξει τον δρόμο στην επιστροφή της Ευρώπης σε σκοτεινές μέρες οφείλει το προοδευτικό μέτωπο να δώσει απάντηση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για μια πορεία αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, ενάντια στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό, μια κατεύθυνση που μπορεί να δώσει προοπτική και στην Ευρώπη και στη χώρα μας σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές».

«Εγκληματική η επίθεση σε ανήλικους πρόσφυγες στην Κόνιτσα»

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκαν από κουκουλοφόρους ανήλικοι πρόσφυγες στην Κόνιτσα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Φαίνεται να υπάρχει μια κλιμάκωση συμπεριφορών και χυδαίων και εγκληματιών επιθέσεων. Στην περίπτωση της Κόνιτσας ήταν πραγματικά εγκληματικές επιθέσεις, στείλανε τα παιδιά στο νοσοκομείο, κάποια από αυτά χρειάστηκε να πάνε να πάρουν πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας της Κόνιτσας και στη συνέχεια στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Χρειάζεται δημοκρατική εγρήγορση, σαφής καταδίκη από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Χρειάζεται η ΝΔ να μην κλείνει το μάτι -με αυτά που κάνει- απέναντι σε αυτές τις ομάδες, νομίζοντας ότι θα τις ενσωματώσει εκλογικά. Είναι τεράστιο λάθος αυτό και όπου έχει γίνει η Ακροδεξιά έχει φουντώσει.
Και χρειάζεται κυρίως η κοινωνία και τοπικά και πανελλαδικά να αντιμετωπίσει στη ρίζα τους αυτά τα φαινόμενα, απομονώνοντας απολύτως αυτές τις εγκληματικές ενέργειες».

«Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την προστασία της α' κατοικίας σε κάθε περίπτωση»

Σε ό,τι αφορά εξάλλου την κατάθεση της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης- τραπεζών, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών ο κ. Μαντάς διευκρίνισε: «Έχουμε μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τις τράπεζες, η οποία διασφαλίζει για τη συντριπτική πλειοψηφία την προστασία της λαϊκής κατοικίας, της πρώτης κατοικίας και ταυτόχρονα -και αυτό είναι επίσης κρίσιμο και αφορά το τραπεζικό σύστημα και την ευστάθειά του- ξεκινά και η αποπληρωμή μέσα από αυτή τη διαδικασία και των "κόκκινων" δανείων. Δηλαδή, ο στόχος της μείωσης των κόκκινων δανείων και της ταυτόχρονης προστασίας της προστασίας είναι στο ίδιο τραπέζι, στην ίδια διαδικασία.
Ξέρουμε καλά ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως και τα τραπεζικά συστήματα όλων των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της ευρωζώνης, εποπτεύονται από την ΕΚΤ. Εκεί υπάρχουν ορισμένες τεχνικού τύπου παρατηρήσεις. Νομίζω ότι και στις διαδικασίες των τελευταίων ημερών και στης χθεσινής μέρας έχουν υπάρξει και νέες συγκλίσεις, το είπε και ο Πιερ Μοσκοβισί ότι βρισκόμαστε κοντά.
Νομίζω ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες και θα συνεχίσουν να γίνονται γιατί ο ορίζοντας είναι το EuroWorking Group, της 25ης Μαρτίου και στη συνέχεια το Eurogroup της 5ης Απριλίου».
«Θέλουμε», εξήγησε ο κ. Μαντάς, «να φτάσουμε σε μια διαδικασία τέτοια ώστε να λυθούν και αυτές οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, σε αυτή την κατεύθυνση πηγαίνουμε, όμως σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν δεν υπάρξει σε όλα πλήρης επίλυση, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει προστασία της πρώτης κατοικίας και αυτό δεν μπορεί να θεωρείται μονομερής ενέργεια σε καμία περίπτωση, είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης να νομοθετεί, η χώρα μας βρίσκεται έξω από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, από τα μνημόνια, συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα».
Σχετικά με την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα σημείωσε ότι «εδώ δεν πρόκειται για κάποια δόση που παίρνουμε μέσα από μία δανειακή σύμβαση, έχει τελειώσει αυτό τον Αύγουστο του 2018, εδώ πρόκειται για επιστροφή κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, είναι ένα σημείο της συμφωνίας εξόδου από τα δημοσιονομικά προγράμματα, στο οποίο υπάρχει ένα περιθώριο πιέσεων, δεν νομίζω όμως ότι υπάρχει πιθανότητα να μπλοκαριστεί αυτή η διαδικασία».
«Έχουμε εξασφαλίσει μια συμφωνία για την πρώτη κατοικία που είναι το κύριο ζήτημα, διότι στα άλλα ζητήματα -και στις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία- νομίζω υπάρχει πλήρης σύγκλιση και στις έως 120 δόσεις στην εφορία, γίνεται μια δουλειά ακόμη σε τεχνικό επίπεδο και θα ρυθμιστεί. Είναι προφανώς θετικές ρυθμίσεις και για την κοινωνία και για την οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Μαντάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης