Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξαφνικά θολώνουν οι «θετικές ειδήσεις» για τον Τσίπρα – Η Γερμανία μπλοκάρει την εξόφληση του ΔΝΤ και η DGComp μεταθέτει για Ιούνιο το APS

tags :
Ξαφνικά θολώνουν οι «θετικές ειδήσεις» για τον Τσίπρα – Η Γερμανία μπλοκάρει την εξόφληση του ΔΝΤ και η DGComp μεταθέτει για Ιούνιο το APS
O Τσίπρας δεν θα μπορέσει να «πουλήσει» επικοινωνιακά το σχέδιο ότι επί διακυβέρνησής του εξοφλήθηκε το ΔΝΤ
Ξαφνικά θολώνει το τοπίο ως προς τα γεγονότα που αναμένονταν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην περίοδο προς των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου 2019.
Και δεν είναι μόνο αυτό η περίπτωση της Λοίζου που αποσύρθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έπληξε...το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης...

Η ελληνική κυβέρνηση πόνταρε σε ένα χρονοδιάγραμμα θετικών γεγονότων το οποίο και θα εκμεταλλευόταν κατά την προεκλογική περίοδο.
Ο σχεδιασμός περιλάμβανε:
1)Την ψήφιση του νόμου για την προστασία πρώτης κατοικίας.
Οι διαφωνίες που καταγράφονται μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης εν μέρει έχουν βάση αλλά αποτελούν και μία κλασική παρελκυστική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που μας έχει συνηθίσει κατά τις αξιολογήσεις των μνημονίων.
2)Την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, τα ΑNFAs (ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ) ύψους 940 εκατ. ευρώ.
3)Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε BB- από Β+, ή κατά μία κλίμακα, από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.
4)Την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 9,3 δισ. ευρώ.
Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση έχει βρει τα 9,3 δισ. ευρώ (5 δισ. από τα κρατικά ομόλογα που εξέδωσε πρόσφατα, 940 εκατ. από τα ANFAs, 2,5 δισ. από το πακέτο του capital buffer των 29,4 δισ. ευρώ και 800 εκατ. από το απόθεμα των repos των 18 δισ. ευρώ)
5)Την έγκριση της ελληνικής πρότασης για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από την επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ, την DGComp.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στην Ευρώπη το APS ή ιταλικό μοντέλο που περιλαμβάνει τιτλοποίηση προβληματικών δανείων με εγγύηση από το ελληνικό Δημόσιο, χωρίς αυτό να θεωρείται κρατική βοήθεια (state aid).
Κι ενώ αυτός ο σχεδιασμός θα εξυπηρετούσε πλήρως την κυβέρνηση Τσίπρα παραμονές των ευρωεκλογών η άρνηση των Γερμανών, δια στόματος Scholz, να εξοφληθούν τα δάνεια του ΔΝΤ από την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που φαίνεται να υπάρχουν στην αξιολόγηση του ιταλικού μοντέλου από την DGComp, ορθώνουν σοβαρά πολιτικά εμπόδια στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Κατ΄ ουσία ο Τσίπρας δεν θα μπορέσει να «πουλήσει» επικοινωνιακά το σχέδιο ότι επί διακυβέρνησής του εξοφλήθηκε το ΔΝΤ, ενώ οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και έγκριση του ιταλικού μοντέλου για τα «κόκκινα δάνεια» τον αποδυναμώνουν περαιτέρω πολιτικά.
Όμως η απόφαση της Γερμανίας (δείτε εδώ) να μπλοκάρει την εξόφληση του ΔΝΤ αποτελεί μείζονος σημασίας πολιτική κίνηση στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα, τόσο προς την κυβέρνηση Τσίπρα όσο και στην μελλοντική κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αποκλίνουν στο ελάχιστο από τις ρήτρες, όρους και δεσμεύσεις που έχουν ζητήσει από την Ελλάδα.
Εάν οι Γερμανοί δεν επιτρέπουν την εξόφληση του ΔΝΤ, που είναι οικονομικά εφικτή, πως θα καταφέρει για παράδειγμα ο Μητσοτάκης να μειώσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022;
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν πίσω σε ότι έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα στα κρίσιμα Eurogroup του καλοκαιριού του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης