Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ύφεση 1,1% για την οικονομία της Τουρκίας το 2019 – Σταδιακή η ανάκαμψη

Fitch: Ύφεση 1,1% για την οικονομία της Τουρκίας το 2019 – Σταδιακή η ανάκαμψη
Ύφεση στην Τουρκία αναμένει η Fitch το 2019
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την τουρκική οικονομία (ΒΒ, αρνητικό outlook) προχώρησε η Fitch Ratings, αναμένοντας πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,1% το 2019, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 0,6%.
Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος αναμένει η μετέπειτα ανάκαμψη να είναι σταδιακή.
Ο οίκος επικαλείται για την απόφασή του την απότομη συρρίκνωση του τουρκικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο 2018, κατά 2,4%, που «προσγείωσε» τον ρυθμό ανάπτυξης για το σύνολο του περασμένου έτους στο 2,6%, η χαμηλότερη επίδοση από το 2009.
Επιπλέον, αναφέρει ότι η γειτονικής χώρα είναι εκτεθειμένη και στην οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης.
Αρνητικά στο κλίμα συμβάλλουν η πολιτική κατάσταση της χώρας -με όλες τις εξουσίες συγκεντρωμένες στον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan-, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αποδυνάμωση της λίρας, αν και έχει ανακάμψει από τη «βουτιά» του Αυγούστου 2018.
Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται η απότομη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα να μειώνεται στα 21,6 δισεκ. δολάρια το δωδεκάμηνο έως τα τέλη Ιανουαρίου, από 57 δισεκ. στα τέλη Ιουνίου 2018.
Ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός, στο 19,7% τον Φεβρουάριο 2019, με τη Fitch να αναμένει επίδοση 15% για το τέλος του 2019, αντανακλώντας τόσο την αδύναμη εγχώρια ζήτηση όσο και τις αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης