Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δήμας: Η κυβέρνηση έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε φέρει τη ρύθμιση για την α' κατοικία

tags :
Δήμας: Η κυβέρνηση έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε φέρει τη ρύθμιση για την α' κατοικία
Δήμας: Η κυβέρνηση έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε φέρει τη ρύθμιση για την α' κατοικία
«Ο νόμος Κατσέλη είχε ημερομηνία λήξης, άρα έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι πολύ-πολύ νωρίτερα για το ποιο θα είναι το σχήμα, το οποίο θα ακολουθήσει», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη ρύθμιση που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης-τραπεζών.
«Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε φέρει μία σχετική ρύθμιση εδώ και αρκετά χρόνια. Από την πρώτη στιγμή είναι ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους, τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις», είπε ο κ. Δήμας παρατηρώντας ότι «ακόμη και σήμερα που μιλάμε βασιζόμαστε σε διαρροές που βγαίνουν στον Τύπο, άρα δεν έχουμε ακόμη χειροπιαστά αποτελέσματα».
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, πάρα πολύ σημαντική τροπολογία, που θα έλθει σε ένα νομοσχέδιο και όλοι αναμένουμε να δούμε τι θα είναι αυτό που θα κατατεθεί επισήμως από την κυβέρνηση στη Βουλή.
Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει συζητώντας με τους Ευρωπαίους εταίρους την καλύτερη δυνατή λύση, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο κανονικά θα έπρεπε να έχει κάνει ήδη», ανέφερε.
«Το δυστύχημα», πρόσθεσε ο κ. Δήμας, «είναι ότι η στρατηγική της κυβέρνησης, το να βάζει το πρόβλημα διαρκώς κάτω από το χαλί, έχει διογκώσει το ζήτημα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν οι όροι» και «νομίζω κανένας, ούτε η ίδια η κυβέρνηση, δεν θα ήθελε να προχωρήσουμε μονομερώς σε κάτι, αλλά η απραξία της την έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση», αν και «υπάρχει και το σενάριο να θελήσει η κυβέρνηση να καλλιεργήσει μία υποτιθέμενη ένταση με τους Ευρωπαίους ενόψει των ευρωεκλογών, για να δείξει στους πολίτες ότι δήθεν πηγαίνει κόντρα στην ΕΕ, είναι τακτική που έκανε και το 2015, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα».
Σχετικά με την ερώτηση 46 βουλευτών της ΝΔ προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για το ζήτημα της αποτελεσματικότητας του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, ο αναπληρωτής Τομεάρχης της ΝΔ εξήγησε: «Ο αναπτυξιακός νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην αγορά από αυτόν.
Νομίζω ότι δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια για να καταλάβει κανείς τη μεγάλη αποτυχία του συγκεκριμένου νόμου, κάτι που η ΝΔ το τόνιζε από την πρώτη στιγμή.
Δυστυχώς είναι και τα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, οι ευρωπαϊκοί πόροι.
Η Ελλάδα είναι στη 17η θέση όσον αφορά στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, είναι πολύ χαμηλή θέση για μια χώρα, η οποία διψάει αυτήν τη στιγμή για ρευστότητα στην αγορά.
Θα έπρεπε η κυβέρνηση και στο θέμα του αναπτυξιακού νόμου και στο θέμα της απορρόφησης του ΕΣΠΑ να έκανε πολύ μεγαλύτερα βήματα».
Αναφορικά με τη δυνατότητα προκαταβολής επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 25% την υλοποίηση της επένδυσης, σημείωσε: «Όλα αυτά είναι βήματα προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά όταν έχεις καθυστερήσει τόσο πολλά χρόνια να κάνεις τα απολύτως απαραίτητα για να διασφαλίσεις ότι οι πόροι οι οποίοι υπάρχουν θα καταλήξουν στην πραγματική οικονομία, είτε το κάνεις σκοπίμως είτε είσαι άσχετος.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, λείπουν πάρα πολλά χρήματα από την πραγματική οικονομία».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για το διακύβευμα των ευρωεκλογών για τη ΝΔ ο κ. Δήμας απάντησε: «Το μεγάλο στοίχημα είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την πρωτιά.
Ο κ. Τσίπρας αυτήν τη στιγμή στην πραγματικότητα προσπαθεί να διαχειριστεί μία ήττα, η οποία θα έλθει σε όλες τις κάλπες -και στις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν- και γι' αυτό δεν ξέρουμε ακόμη και σήμερα την ακριβή ημερομηνία των εθνικών εκλογών, γιατί ο κ. Τσίπρας θέλει να έχει ανοιχτά όλα του τα χαρτιά».
«Σε κάθε περίπτωση, είναι δυστύχημα ότι ο δημόσιος διάλογος δεν έχει πάει καθόλου στις ευρωεκλογές, που είναι μια πολύ σημαντική εκλογική αναμέτρηση για το σύνολο της Ευρώπης σε μια εποχή που έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις, είτε αυτό λέγεται brexit είτε μεταναστευτικό είτε εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, άρα θα έπρεπε πράγματι να συζητάμε και στην Ελλάδα για αυτά τα μεγάλα ζητήματα».
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΕΛΚ να αναστείλει την ιδιότητα του μέλους για το κόμμα Fidesz του κ. Όρμπαν ο κ. Δήμας επισήμανε: «Είναι μία απόφαση, η οποία ελήφθη με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.
Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι το Fidesz, το κόμμα του κ. Όρμπαν, με τις πρακτικές που ακολουθεί, είτε είναι οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, η προσπάθεια ελέγχου του Τύπου, οι αντιδημοκρατικές μέθοδοι δεν ταιριάζουν στις αρχές και στις ιδέες του ΕΛΚ.
Άρα ή τραβάς μία γραμμή και βάζεις κάποια όρια για το τι εκπροσωπεί το ΕΛΚ ή κάνεις τα στραβά μάτια.
Εμείς, ως ΕΛΚ, δεν κάναμε τα στραβά μάτια.
Το Fidesz και ο κ. Όρμπαν έλαβαν ένα πολύ γερο μήνυμα για το τι συνέπειες έχουν οι πράξεις τους και οι παραλείψεις τους και εάν δεν αλλάξουν γρήγορα και με χειροπιαστά αποτελέσματα θα είναι πολύ δύσκολη η επιστροφή στο ΕΛΚ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης