Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αν. Γεωργακάκης (ΕΤΕΑΝ) στο BN: Η Αναπτυξιακή Τράπεζα σε ρόλο επενδυτή και όχι πιστωτή

Αν.  Γεωργακάκης (ΕΤΕΑΝ) στο BN: Η Αναπτυξιακή Τράπεζα σε ρόλο επενδυτή και όχι πιστωτή
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα διαθέτει «προίκα» 5 δισ. ευρώ
Με «προίκα» 5 δισ. ευρώ ξεκινά η Αναπτυξιακή Τράπεζα τη σταδιοδρομία  της  έχοντας ως  σκοπό τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα το οποίο αποκτά έναν επενδυτικό συνεργάτη.
Να σημειωθεί ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα στερείται κάθε δικαιώματος  να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με το τραπεζικό σύστημα αλλά θα έχει συμπληρωματικό  ρόλο.
Η σύσταση της Αναπτυξιακής Τράπεζας  αναμένεται  να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο και να πάρει σάρκα και οστά με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή αφού έκλεισε ο κύκλος της διαβούλευσης.
Ο  κ. Αντώνης Γεωργακάκης, πρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ λέει στο Banking News η Αναπτυξιακή Τράπεζα στην ουσία θα συμβάλει στον μετασχηματισμό του ΕΤΕΑΝ και του ΤΑΝΕΟ έτσι ώστε να αξιοποιούνται με τον πιο βέλτιστο τρόπο τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ.
Επιπλέον η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει ρόλο συμβούλου  για Funds που θέλουν να επενδύσουν σε ΜμΕ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ τονίζει ότι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υλοποιείται  με τη  χορήγηση δανείων ως κεφάλαιο κίνησης, και για επενδύσεις.
Ακόμη θα υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης ομολόγου με τον βασικό μέτοχο να παραχωρεί στον υποψήφιο επενδυτή μέρος του μετοχικού κεφαλαίου.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα με το νέο καθεστώς θα είναι σε θέση με πιο αποτελεσματικά εργαλεία  για την χρηματοδότηση  των επιχειρήσεων οι οποίες σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες.
Ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ  διευκρινίζει  ότι το μετοχικό κεφαλαίο της Αναπτυξιακής Τράπεζας  δεν συνδέεται  με τις δυνατότητες  χρηματοδότησης καθώς  τα επενδυτικά κεφάλαια θα προέρχονται από κρατικούς πόρους και το ΕΣΠΑ.
Το πλεονέκτημα  που θα αποκτήσουν οι επιχειρήσεις  θα είναι το φθηνό χρήμα αφού ο νέος μηχανισμός θα βάζει χρήματα χωρίς να λαμβάνει τόκους και θα συμπληρώνονται με τα κεφάλαια των τραπεζών ή της τράπεζας που θα συνεργάζεται στην υλοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης.
Η εμπορική τράπεζα θα κάνει την αξιολόγηση της επιχείρησης και όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία ελέγχου θα λαμβάνει χρηματοδότηση έως  25.000 έως κεφάλαιο κίνησης και για επενδύσεις μπορεί να φθάνει το 1,5 εκατ. ευρώ.  
Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα  να γίνουν επενδύσεις  μέσω Ομολογιακών δανείων που θα εκδίδει η εταιρεία.
Όπως αναφέρει ο κ. Αντώνης Γεωργακάκης υπάρχει συμφωνία με το Fund Mubadala με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να συμμετέχει με 200  εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγράμματος και η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει συμμετοχή με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα με το πρόγραμμα επιχειρηματική επανεκκίνηση διατέθηκαν συνολικά 300 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκαν συνολικά 2000 επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ Αντώνης  Γεωργάκης κατανοεί  ότι ο όγκος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που φθάνει σε 780.000 δεν μπορεί ικανοποιηθεί άμεσα αλλά γίνονται βήματα προόδου συμβάλλοντος στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Α.Γεργακάκης. επισημαίνει ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει ρόλο επενδυτή και όχι πιστωτή  για τις μικρομεσαίες  επιχειρήσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης