Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμ. Φιλελεύθεροι: Τεράστιες οι συνέπειες άτακτου Brexit για τη Γερμανία - Η κυβέρνηση Merkel δεν είναι πλέον αξιόπιστη

Γερμ. Φιλελεύθεροι: Τεράστιες οι συνέπειες άτακτου Brexit για τη Γερμανία - Η κυβέρνηση Merkel δεν είναι πλέον αξιόπιστη
H κριτική των ΗΠΑ για το ζήτημα των αμυντικών δαπανών του Βερολίνου είναι σωστή καθώς η Γερμανία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ
Με μελανά χρώματα περιγράφει τις συνέπειες ενός άτακτου Brexit για τη Γερμανία ο αρμόδιος των Φιλελευθέρων (FDΡ) για την εξωτερική πολιτική Alexander, Lambsdorff χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «χαοτική».
Όπως υποστήριξε σε συνέντευξη του στη γερμανική Die Welt « η γερμανική κυβέρνηση είναι αμελώς απροετοίμαστη για τις συνέπειες» υποστηρίζοντας ότι κατανοεί την κριτική των ΗΠΑ για το ζήτημα των αμυντικών δαπανών του Βερολίνου και τονίζει ότι «η Γερμανία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος».
«Οι 120.000 Βρετανοί που ζουν στην Γερμανία απλώς δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί μετά την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ. Αν για παράδειγμα θα εξακολουθήσουν να δικαιούνται επίδομα για τα παιδιά τους ή αν θα πρέπει να εγγραφούν στα μητρώα αλλοδαπών προκειμένου να μπορούν να μείνουν στην Γερμανία.
Οδεύουμε προς το απόλυτο χάος», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Στο ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, επισημαίνει ότι θα το ήθελε, αλλά δεν το θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό, ενώ τονίζει ότι και μια απόρριψη του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος θα προκαλούσε κρίση δημοκρατικών θεσμών στην Βρετανία.
Ερωτώμενος σχετικά με την κριτική που ασκεί ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Richard Grennell για την αποτυχία της Γερμανίας να φθάσει τους στόχους αμυντικών δαπανών που έχουν συμφωνηθεί στο ΝΑΤΟ, ο φιλελεύθερος πολιτικός παραδέχεται ότι υπήρξαν κάποιες υπερβολές από όλες τις πλευρές σε ό,τι αφορά τις διατυπώσεις, σημειώνει μάλιστα ότι διαφωνεί με τον αντιπρόεδρο του κόμματός του Wolfgang Kubicki που ζήτησε την αποπομπή του αμερικανού διπλωμάτη και τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τις ΗΠΑ. "Υπό μία έννοια, ένας πρέσβης όπως ο Grennell είναι πραγματικά παραγωγικός.
Καθιστά σαφές στο Βερολίνο ότι η Ουάσιγκτον έχει πολιτικά αλλάξει θεμελιωδώς.
Με τις απολύτως σαφείς δηλώσεις του κάποιοι στο Βερολίνο θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τις ψευδαισθήσεις ότι με την εκλογή Trump απλώς υπήρξε μια μικρή παράκαμψη. Ο Grennell είναι κάποιος που σκέφτεται και συμπεριφέρεται πολύ συναφώς με τον Trump.
Είναι αυθεντικός εκπρόσωπος της κυβέρνησής του. Κι αυτό δεν είναι κακό για έναν πρέσβη", λέει χαρακτηριστικά ο Lambsdorff και προσθέτει ότι οι Αμερικανοί έχουν δίκιο στην κριτική τους έναντι της Γερμανίας, η οποία, όπως έγραψαν οι New York Times δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τις αμερικανογερμανικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη.
"Επί της ουσίας ο πρέσβης Grennell είχε απόλυτο δίκιο:
η Γερμανία δεν κρατά τον λόγο της σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες. Και όποιος πιστεύει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί θα εξαφανιστούν εάν φύγει από τον Λευκό Οίκο ο Trump, κάνουν λάθος.
Οι Δημοκρατικοί βλέπουν το θέμα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο (…) Η Γερμανία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος.
Η κυβέρνηση, παρά τις δηλώσεις για την διεθνή συνεργασία, δεν τηρεί την δέσμευσή της και με τις πράξεις τις δείχνει το ακριβώς αντίθετο", τονίζει.
Κριτική για την στάση της Καγκελαρίου 'Merkel όμως ασκεί ο Lambsdorff και σε ό,τι αφορά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το κόμμα του ούγγρου Πρωθυπουργού Victor Orban, κάνοντας λόγο για "τεχνάσματα της CDU προκειμένου ενόψει ευρωεκλογών να καλυφθεί το γεγονός ότι οι Χριστιανοδημοκράτες είναι απολύτως αναξιόπιστοι".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης