Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ισλανδία στοχεύει να διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2024, παρά την οικονομική επιβράδυνση

Η Ισλανδία στοχεύει να διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2024, παρά την οικονομική επιβράδυνση
Ο οικονομικός οδικός χάρτης της Ισλανδίας προβλέπει πλεόνασμα 0,8% έως 1% του ΑΕΠ μεταξύ 2020 και 2024
H Ισλανδία θα συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος και να διατηρεί τα πρωτογενή πλεονάσματα, ακόμη και αν μειώνει τους φόρους τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Bjarni Benediktsson.
Το σχέδιο αυτό είναι μέρος ενός οικονομικού οδικού χάρτη που προβλέπει ένα πλεόνασμα 0,8% έως 1% του ΑΕΠ μεταξύ 2020 και 2024, δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κίνητρα για τις υπηρεσίες στέγασης και μεταφορών καθώς και ένα ταμείο για την προστασία του κράτους από οικονομικές κρίσεις.
Οι πολιτικές εξισορρόπησης μεταξύ λιτότητας και προτεινόμενων φορολογικών παραχωρήσεων συνεπάγονται μικρότερα περιθώρια για την κυβέρνηση να αυξήσει άλλες δαπάνες για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης, επισημαίνει το Bloomberg.
Μια ενδεχόμενη πτώχευση μιας εκ των δύο αεροπορικών εταιρειών της χώρας και η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για μισθούς επίσης επικαλύπτουν τις προοπτικές.
«Θα χρειαστεί να επιβάλλουμε ορισμένα μέτρα περιορισμού», δήλωσε ο Benediktsson.
Η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να επιτύχει εξοικονόμηση δαπανών ύψους 5 δισεκατομμυρίων κορωνών (42 εκατομμύρια δολάρια), ανέφερε.
Η ανάπτυξη στη μικρότερη σκανδιναβική οικονομία θα υποχωρήσει φέτος στο 1,8%, ο πιο αργός ρυθμός από το 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας.
Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% το Φεβρουάριο, όταν το εμπορικό ισοζύγιο  εμφάνισε έλλειμμα.
«Αν υπάρξουν σημαντικές οπισθοδρομήσεις που θα εξαλείψουν όλη την προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη τότε θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό και αν συμβεί αυτό, δεν βλέπω άλλη επιλογή από τον περιορισμό των δαπανών» δήλωσε ο Benediktsson.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης