Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Δικαστική έρευνα για έκθεση της JP Morgan και την υποχώρηση της τουρκικής λίρας

Τουρκία: Δικαστική έρευνα για έκθεση της JP Morgan και την  υποχώρηση της τουρκικής λίρας
H τουρκική λίρα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου 2018
Οι ρυθμιστικές αρχές τραπεζών κα κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας ξεκίνησαν ξεχωριστές έρευνες για την JPMorgan μετά από έκθεση δύο αναλυτών της για την τουρκική λίρα την Παρασκευή (22/3/2019)
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η έκθεση των αναλυτών της JPMorgan επηρέασε αρνητικά τις τουρκικές τράπεζες και προκάλεσε αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Θα διεξαχθεί δικαστική έρευνα σχετικά με την JP Morgan, ανέφερε το Anadolu.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, που επικαλείται η ρυθμιστική αρχή, οι δύο αναλυτές συνέστησαν στους επενδυτές να επιλέξουν δολάρια έναντι τουρκικής λίρας, με αποτέλεσμα το τουρκικό νόμισμα να καταγράψει απώλειες μεγαλύτεροες του 5%.
Υπενθυμίζεται, πως την Παρασκευή η τουρκική λίρα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου 2018 στον απόηχο της νέας κόντρας μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον η ισοτιμία διαμορφώθηκε σε περίπου 5,7 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ, όταν νωρίτερα ξεπέρασε και το προαναφερθέν όριο.
Λίγο νωρίτερα, η Fitch Ratings προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την τουρκική οικονομία (ΒΒ, αρνητικό outlook), αναμένοντας πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,1% το 2019, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 0,6%.
Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος αναμένει η μετέπειτα ανάκαμψη να είναι σταδιακή.
Ο οίκος επικαλείται για την απόφασή του την απότομη συρρίκνωση του τουρκικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο 2018, κατά 2,4%, που «προσγείωσε» τον ρυθμό ανάπτυξης για το σύνολο του περασμένου έτους στο 2,6%, η χαμηλότερη επίδοση από το 2009.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης