Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραπεζικό λογαριασμό και στην Κύπρο διέθετε ο Λιθουανός που εξαπάτησε Google και Facebook, με λεία 120 εκατ. δολάρια

Τραπεζικό λογαριασμό και στην Κύπρο διέθετε ο Λιθουανός που εξαπάτησε Google και Facebook, με λεία 120 εκατ. δολάρια
Ο 48χρονος Λιθουανός είχε καταφέρει να παραπλανήσει συστηματικά υπαλλήλους των δύο εταιρειών και απέσπασε πάνω από 120 εκατ. δολάρια
Ένας Λιθουανός, ο Evaldas Rimasauskas κατάφερε μεταξύ των ετών 2013 -2015 να εξαπατήσει τις δύο κορυφαίες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες Google και Facebook και να αποσπάσει συνολικό ποσό άνω των 120 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο 48χρονος Λιθουανός, που δικάζεται και το καλοκαίρι αναμένει την ετυμηγορία, είχε καταφέρει να παραπλανήσει συστηματικά υπαλλήλους των δύο εταιρειών, στέλνοντάς τους e-mail τα οποία υποτίθεται πως προέρχονταν από μία ασιατική επιχείρηση κατασκευής hardware (Quanta Computer Inc) που συνεργάζονται και στην οποία καταβάλλουν σε τακτική βάση μεγάλα χρηματικά ποσά.
Έπειθε τους υπαλλήλους των δύο εταιρειών, πως τα e-mail προέρχονταν από το προσωπικό συνεργάτη τους στην Ασία και από το 2013 έως το 2015 ο Rimasauskas μετέφερε σε τραπεζικούς του λογαριασμούς εκατομμύρια δολάρια.
Μεταξύ άλλων έστελνε χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Λετονία.
Η Google αναφέρει ότι εντόπισε την απάτη  και ενημέρωσε απευθείας τις Αρχές, ενώ αμφότερες δηλώνουν ότι κατάφεραν να ανακτήσουν την πλειοψηφία των χρημάτων που έδωσαν.
Ο Λιθουανός συνελήφθη και εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2017.
Αυτού του είδους οι επιθέσεις phishing είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες και προκαλεί εντύπωση το γεγονός, πως οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί, δεν  το αντελήφθησαν.
«Όπως αναγνώρισε ο Evaldas Rimasauskas παραδεχόμενος την ενοχή του, επινόησε ένα κακόβουλο σχέδιο για να αποσπάσει από εταιρείες των ΗΠΑ ποσό από πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, και στη συνέχεια απέστειλε τα χρήματα αυτά σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Αμερικανός Εισαγγελέας του Μανχάταν, Geoffrey S. Berman.
Στο πλαίσιο της δίκης του ο 48χρονος συμφώνησε να επιστρέψει το ποσό των 49 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ εάν κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 30 χρόνων.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης