Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στη Βενεζουέλα, μεταφέροντας στρατιωτικές δυνάμεις και τόνους υλικού

Ρωσικά  μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στη Βενεζουέλα, μεταφέροντας στρατιωτικές δυνάμεις και τόνους υλικού
Ο Maduro είχε δηλώσει ότι, η Ρωσία «θα στείλει φάρμακα την επόμενη εβδομάδα»
(upd) Δύο ρωσικά αεροσκάφη, που προσγειώθηκαν στο κύριο αεροδρόμιο της Βενεζουέλας το Σάββατο (23/3/2019) μετέφεραν περίπου 100 στρατιώτες, εν μέσω ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ Καράκας και Μόσχας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, ένας ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων αποκάλυψε ότι δύο αεροσκάφη, που  απογειώθηκαν από ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο έφτασαν στο Καράκας την Παρασκευή.
Επίσης ένας άλλος ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων αποκάλυψε ότι, ένα αεροσκάφος απογειώθηκε από το Καράκας την Κυριακή.
Οι εν λόγω αναφορές έρχονται τρεις μήνες αφότου οι δύο χώρες διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Βενεζουέλας.



Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας  Nicolas Maduro είχε κάνει λόγο για ένδειξη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων αλλά η Ουάσινγκτον είψε αναφερθεί σε ρωσική επέμβαση στην περιοχή.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το Reuters, στο πρώτο αεροσκάφος επέβαινε ο Vasily Tonkoshkurov, επικεφαλής του προσωπικού των επίγειων δυνάμεων.
Το δεύτερο ήταν στρατιωτικό αεροσκάφος, που μετέφερε 35 τόνους υλικού.



Πρόκειται για ένα επιβατικό αεροσκάφος Ilyushin IL-62 και ένα στρατιωτικό Antonov AN-124, που έφυγαν για το Καράκας από το ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο Chkalovsky, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flightradar24.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Adsbexchange, το στρατιωτικό αεροσκάφος έφυγε από το Καράκας το απόγευμα της Κυριακής (24/3/2019).



Μέχρι στιγμής τα αρμόδια υπουργεία και οι στρατιωτικές αρχές Ρωσίας και Βενεζουέλας δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα και τις αναφορές.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Βενεζουέλα σε μία προσπάθεια να εξαναγκάσει τον Maduro να απομακρυνθεί από την εξουσία και ζήτησε από τους στρατιωτικούς ηγέτες της Βενεζουέλας να τον εγκαταλείψουν.
Ο Maduro έχει καταγγείλει τις κυρώσεις ως παρέμβαση των ΗΠΑ και έχει κερδίσει τη διπλωματική υποστήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα.
Τον Δεκέμβριο, δύο ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα προσγειώθηκαν στη Βενεζουέλα σε μια επίδειξη υποστήριξης προς τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Maduro κίνηση που εξόργισε την Ουάσινγκτον.



Ο Maduro δήλωσε την Τετάρτη (24/3/2019) ότι η Ρωσία θα στείλει φάρμακα «την επόμενη εβδομάδα» στη Βενεζουέλα, χωρίς να περιγράψει πώς θα φτάσουν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα το Φεβρουάριο είχε στείλει περίπου 300 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.
Υπενθυμίζεται, πως ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεν έχει αποκλείσει την επίλογή της στρατιωτικής επέμβασης ως λύση για την απομάκρυνση του Maduro από την εξουσία ενώ η Μόσχα φαίνεται να έχει συμπεριλάβει τη Βενεζουέλα  στις «κόκκινες γραμμές» που έχει τραβήξει έναντι της Ουάσινγκτον.

Το διπλωματικό παρασκήνιο που προηγήθηκε

Λίγες ημέρες πριν την αποστολή των ρωσικών δυνάμεων στη Βενεζουέλα με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη, είχε πραγματοποιηθεί στη Ρώμη η συνάντηση του Αμερικανού απεσταλμένου για τη λατινοαμερικανική χώρα Elliot Abrams και του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Sergei Ryabkov.
Στη συνάντηση αυτή ο Ρώσος αξιωματούχος ξεκαθάρισε προς την αμερικανική πλευρά, πως η Μόσχα δεν πρόκειται να δεχθεί μία στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ για την ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.
«Υποθέτουμε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει σοβαρά τις προτεραιότητές μας, την προσέγγισή μας και τις προειδοποιήσεις μας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ryabkov.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών  κατέστησε σαφές, στον Abrams πως καμία  αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα δεν θα «αγνοηθεί» από τη Μόσχα.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός αξιωματούχος φαινόταν αιφνιδιασμένος μετά τη συνάντηση στη Ρώμη.
«Νομίζω ότι οι συνομιλίες ήταν θετικές, υπό την έννοια ότι και οι δύο πλευρές είχαν τη δυνατότητα καλύτερης κατανόησης των απόψεων του άλλου», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
 
Μέλη ειδικής ομάδας οι Ρώσοι στρατιώτες

Την ίδια ώρα, πληροφορίες φέρουν τους Ρώσους στρατιώτες που προσγειώθηκαν  στη Βενεζουέλα να ανήκουν στην ειδική μονάδα «Βάγκνερ» που ειδικεύεται σε αποστολές στο εξωτερικό ενώ έδρασε πρόσφατα στην ανατολική Ουκρανία και τη Συρία.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης