Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε βαρύ κλίμα για την Ελλάδα το EWG 25/3 ελλείψει συμφωνίας στην πρώτη κατοικία - Οι αποφάσεις για ANFAs μετατίθενται για 16/5 ή 13/6;

Σε βαρύ κλίμα για την Ελλάδα το EWG 25/3 ελλείψει συμφωνίας στην πρώτη κατοικία - Οι αποφάσεις για ANFAs μετατίθενται για 16/5 ή 13/6;
Η ομάδα εργασίας του EWG, θα φτιάξει ένα κείμενο που θα περιγράφει τις εκκρεμότητες της Αθήνας από την 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση
(upd2) Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι το σημερινό EuroWorkingGroup (EWG) θα ήταν άκαρπο για την Ελλάδα, με Γερμανούς και Ολλανδούς να διατηρούν την πιο σκληρή στάση έναντι της χώρας μας, αναφορικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η συζήτηση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που υπολογίζονται περί το ένα δισ. ευρώ, πρόκειται να μετατεθεί για το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Ακόμη, όμως, και η μετάθεση της απόφασης για την 5η Απριλίου 2019 τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών δεν είναι αμελητέες.
Ο χρόνος έχει αρχίσει και τελειώνει για την ελληνική πλευρά η οποία θα πρέπει μετά το EWG να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομίας δεν είναι ακόμη σε θέση για να καταθέσει το νέο νομοθέτημα στην Βουλή διότι είναι ακόμη έτοιμο ούτε στις βασικές του παραμέτρους.
Το βασικό πρόβλημα με τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι ο ίδιος ο νόμος αλλά στο προβληματικό υποστηρικτικό πλαίσιο, π.χ. δευτερεύοντες νόμοι που σχετίζονται με την προστασία πρώτης κατοικίας.
Η βασική ανησυχία των θεσμών είναι ότι πολλοί νόμοι, όπως το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαίσιο για τους δανειολήπτες που έχει καθορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος και άλλα, δεν λειτουργούν υποστηρικτικά στο νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας και επί του θέματος αυτού οι δανειστές εκφράζουν σοβαρότατες επιφυλάξεις.
Μάλιστα τραπεζική πηγή αναφέρει ότι περισσότερη σημασία δίνουν σε αυτό, παρά σε παραμέτρους όπως το ύψος των καταθέσεων.
Απαιτείται ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι να οριστικοποιηθεί και όλα πλέον δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να περιμένει να έρθουν οι δανειστές στην Αθήνα την 1η Απριλίου (για την επίσημη εκκίνηση της 3ης αξιολόγησης) και μετά να προχωρήσει στην κατάθεση του νέου πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας.
Άλλωστε τα τεχνικά κλιμάκια που θα «χτενίσουν» όλο το «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα θα έρθουν νωρίτερα στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η  «πολιτική λύση» που αναζητά η κυβέρνηση, θεωρείται από τις Βρυξέλλες και τους εταίρους ότι δόθηκε σε πιο δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν και ότι η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων δίνοντας αναφορά στις διεθνείς αγορές από τις οποίες πλέον δανείζεται αποκλειστικά.
Ο  Πρωθυπουργός παρακολουθεί από κοντά τα όσα τεκταίνονται καθώς το όλο ζήτημα άπτεται και του συνολικού πολιτικού σχεδιασμού που συνδέεται με τον χρόνο των εθνικών εκλογών.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που το Eurogroup της 5ης Απριλίου δεν ανάψει το πράσινο φως για την δόση του 1 δισ. ευρώ τότε η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει την Σύνοδο της 16ης Μαίου αν και το σενάριο εκταμίευσης των δύο μαζί (970 εκατ. ευρώ + 647 εκατ. ευρώ = 1,617 δισ. ευρώ) από την 2η και 3η αξιολόγηση, στο  Eurogroup της 13ης Ιουνίου έχει αρχίσει να συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες.
Τα λεφτά από τα ANFA΄s της 3ης αξιολόγησης θα δοθούν με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δοθεί τέλος Μαΐου στην δημοσιότητα.

Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης