Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως ο ESM με το δικαίωμα ισόποσης αποπληρωμής…κρατάει την Ελλάδα και καθορίζει ακόμη και την μερική εξόφληση στο ΔΝΤ

tags :
Πως ο ESM με το δικαίωμα ισόποσης αποπληρωμής…κρατάει την Ελλάδα και καθορίζει ακόμη και την μερική εξόφληση στο ΔΝΤ
O ESM κρατάει δέσμια την Ελλάδα από όλες τις πλευρές και επιβάλλει τις θέσεις του για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το ύψος και τον χρόνο της μερικής αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.
Ακόμη και η μερική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα, υποχρεωτικά προϋποθέτει την έγκριση του ESM.
Ως γνωστό η Ελλάδα σχεδίαζε πριν τις ευρωεκλογές στις 26 Μαίου 2019  - έως τις 10 Μαίου συγκεκριμένα – να έχει εξοφλήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα εναπομείναντα δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα από το ΔΝΤ είναι 9,7 δισεκ. ευρώ και η ελληνική κυβέρνηση έχοντας συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μπορούσε να τα εξοφλήσει όλα.
Όμως η Γερμανία έβαλε veto και ουσιαστικά απέρριψε την ολική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα με το επιχείρημα ότι θέλει το Ταμείο στην μεταμνημονιακή φάση ως δικλείδα ασφαλείας στις μεταρρυθμίσεις.
Όμως και το ΔΝΤ δεν θέλει να εξοφληθεί καθώς λαμβάνει για τα 9,7 δισεκ. που έχει δανείσει στην Ελλάδα, 475 εκατ σε τόκους από τους οποίους καλύπτει τα ετήσια έξοδα του το Ταμείο.
Η ολική εξόφληση που ΔΝΤ που προφανώς θα είχε μεγάλη σημειολογία και θα το χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση για προεκλογικούς λόγους κατέρρευσε.
Θα επιτραπεί στην Ελλάδα η μερική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ αλλά το ερώτημα είναι έχει κάποιο νόημα;
Όμως ακόμη και εάν υποτεθεί ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει μερικώς το ΔΝΤ και τα 9,7 δισεκ. μειωθούν στα 5 δισεκ. δηλαδή αποπληρωθούν 4,7 δισεκ. απαιτείται υποχρεωτικά η έγκριση του ESM του Μόνιμου.
Στην νομική ορολογία και στις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τα μνημόνια η Ελλάδα υπάρχει ο όρος «seniority» επί των πληρωμών.
Το seniority σχετίζεται με την προτεραιότητα πληρωμής.
Τόσο τα δάνεια του ΔΝΤ όσο και του ΕSM έχουν seniority δηλαδή ρήτρα προτεραιότητας στην αποπληρωμή, οπότε ακόμη και η μερική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ πρέπει να εγκριθεί και από τον ESM ώστε να άρει την ρήτρα ισόποσης αποπληρωμής.
Με βάση την διαδικασία εάν η Ελλάδα αποπληρώσει 4,7 δισεκ. στο ΔΝΤ θα πρέπει με βάση τις συμβάσεις δανείων και τα μνημόνια που έχει υπογράψει να αποπληρώσει 4,7 δισεκ. και στον ESM.
Μόνο εάν ο ESM παραιτηθεί το δικαιώματος ίσης αποπληρωμής η Ελλάδα θα μπορεί να καταβάλλει 4,7 δισεκ. για τα δάνεια του ΔΝΤ.
Για να δώσει όμως το πράσινο φως ο ESM να εξοφληθεί μερικώς το ΔΝΤ από την Ελλάδα και να άρει το δικαίωμα ίσως αποπληρωμής απαιτείται η έγκριση των κερδών από τα ANFAs των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες.
Απαιτείται έγκριση Eurogroup το οποίο για να δώσει το πράσινο φως για τα 940 εκατ των κερδών από τα ANFAs θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή διάδοχος νόμος Κατσέλη.
Έτσι λοιπόν ο ESM κρατάει δέσμια την Ελλάδα από όλες τις πλευρές και επιβάλλει τις θέσεις του για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το ύψος και τον χρόνο της μερικής αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης