Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Νέο πλήγμα για τη May – Στα χέρια της Βουλής το Brexit - Έτοιμη η ΕΕ για μη συμφωνία

tags :
Μ. Βρετανία: Νέο πλήγμα για τη May – Στα χέρια της Βουλής το Brexit - Έτοιμη η ΕΕ για μη συμφωνία
Εγκρίθηκε τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να οργανώσουν αύριο Τετάρτη 27/3 σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για το Brexit
(upd2) Ένα ακόμα ηχηρό κοινοβουλευτικό και πολιτικό «πλήγμα» δέχθηκε η κυβέρνηση της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Theresa May, καθώς εγκρίθηκε τροπολογία από την Βουλή των Κοινοτήτων που δίνει στους βουλευτές το δικαίωμα να οργανώσουν για αύριο Τετάρτη 27/3 μια σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει το Brexit.
Με λίγα λόγια, η Βουλή πήρε στα χέρια της τον έλεγχο της διαδικασίας για το Brexit σε μια χρονική συγκυρία όπου το χάος και το αδιέξοδο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής ζωής στη Μ. Βρετανία.
Ανάμεσα στις επιλογές που θα συμπεριληφθούν στις εν λόγω ενδεικτικές ψηφοφορίες είναι η παραμονή στην ενιαία αγορά, η διεξαγωγή ενός νέου δεύτερου δημοψηφίσματος καθώς ακόμα και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.
Και ενώ η May έχανε από τα χέρια της – και με τον πλέον προφανή τρόπο – τον έλεγχο της διαδικασίας, είδε τρεις υφυπουργούς της κυβέρνησης της να παραιτούνται, αφήνοντας μάλιστα βαριές αιχμές κατά της κυβέρνησης, όπως ότι «παίζει στη ρουλέτα τις περιουσίες και τις ζωές της πλειοψηφίας των πολιτών μας» καθώς δεν έχει αποφασίσει σε μια συμφωνία αποχώρησης.
Πρόκειται για γεγονότα που αυξάνουν τα ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να αντέξει η May και η κυβέρνηση της.
Μια και όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που η May αναζητούσε υποστηρικτές για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης, στην οποία κατέληξε με την ΕΕ και η οποία έχει ήδη δύο φορές απορριφθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο.
Σημειώνεται πως τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν οριακά (314 ψήφοι υπέρ, 311 κατά) τροπολογία της αντιπολίτευσης που απέκλειε την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία άνευ ρητής έγκρισης του κοινοβουλίου.
Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η May δεν δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει τα αποτελέσματα οποιασδήποτε από τις λεγόμενες «ενδεικτικές ψηφοφορίες» παρά μόνο ότι θα «εργαστεί» με το κοινοβούλιο για να «εξευρεθεί ο δρόμος που θα ακολουθηθεί» εάν απορριφθεί ξανά η συμφωνία.
 
Οι θέσεις της May

Αναφερόμενη μάλιστα στις ενδεικτικές αυτές ψηφοφορίες η May υποστήριξε ότι «θα ήταν ένα μη ευπρόσδεκτο τετελεσμένο, που θα ανέτρεπε την ισορροπία των δημοκρατικών μας θεσμών» τονίζοντας ότι προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία έχει δείξει ότι οι ενδεικτικές ψηφοφορίες οδηγούν σε «αντικρουόμενα αποτελέσματα ή καθόλου αποτελέσματα».
Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσει το αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών, γιατί ίσως κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό.
Έτσι, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ταχθεί κατά αυτής της επιλογής, αν και θα αναζητήσει τρόπους να δώσει χρόνο στο κοινοβούλιο για να διερευνήσει τις επιλογές του, μέσα από προτάσεις που θα καταθέσουν ελεύθερα οι βουλευτές.
Και κατέληξε λέγοντας ότι εάν οι βουλευτές στηρίξουν την δική της συμφωνία, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε λιγότερο από δύο μήνες.
Σε ερώτηση της βουλευτή των Εργατικών, Iv. Cooper, εάν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, η May, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί αυτή την επιλογή ακόμη και εάν οι βουλευτές επρόκειτο να εγκρίνουν κάτι τέτοιο, γιατί το μανιφέστο της το αποκλείει, αλλά και επειδή πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό για την χώρα να έχει την ευκαιρία να διαπραγματευτεί τις δικές της συμφωνίες.
Ένας από τους υποστηρικτές της τροπολογίας για την διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών, ο βουλευτής των Εργατικών, H. Ben, και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Brexit, ζήτησε από την πρωθυπουργό να απαντήσει ποια θα είναι η επιλογή της, εάν δεν φέρει την συμφωνία της σε μία ακόμη ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα.
Η May, απάντησε ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με τους βουλευτές και σκοπεύει να επαναφέρει την συμφωνία της όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτήν από το κοινοβούλιο.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Corbyn, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την τροπολογία Oliver Letwin για την διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών και χαρακτήρισε «γελοίο» το επιχείρημα της πρωθυπουργού ότι η ανάληψη της διαδικασίας του Brexit από το κοινοβούλιο θα ανέτρεπε τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Αντί να προσπαθεί να επανεφέρει απαράλλακτη την συμφωνία της, είπε, θα έπρεπε να συμμορφωθεί (η May) με το αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών.
Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας στην Βουλή, υπήρξε συνάντηση μίας ώρας ανάμεσα στη May και τον Corbyn.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εργατικού κόμματος, ο επικεφαλής του ξεκαθάρισε στην πρωθυπουργό ότι δεν αποδέχεται καμία πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Πολιτική Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Σχέσεις με την ΕΕ και ότι δεν υπάρχει η βάση να φέρει την συμφωνία της για τρίτη φορά στο κοινοβούλιο.
Η May είχε επικοινωνία με την επικεφαλής του βορειο-ιρλανδικού κόμματος DUP, Arlene Foster, σε μία προσπάθεια να μεταπείσει το κόμμα και να στηρίξει την συμφωνία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια αλλαγή.

Tι είχε προηγηθεί - Οι φήμες για παραίτηση

Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί εκτάκτως για σήμερα Δευτέρα 25/3 το πρωί η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Theresa May την ώρα που πυκνώνουν εκ νέου οι φωνές που ζητούν την παραίτηση της και αυξάνονται τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Η May αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς της κυβέρνησης της για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Brexit ιδιαίτερα ύστερα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την περίοδο που δίνεται στη Μ. Βρετανία προκειμένου να αποφασίσει αρχικά έως τις 12/4 για το πότε και το κυριότερο το πώς θα αποχωρήσει από την ΕΕ.
Το κλίμα πάντως είναι πολύ βαρύ για την Theresa May για ακόμα μια φορά, καθώς διακινούνται σενάρια που θέλουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της να της ζητούν να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησης της από την πρωθυπουργία, καθώς υποστηρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί ώθηση και στη συμφωνία που έχει καταλήξει με τους Ευρωπαίους ηγέτες όσον αφορά το Brexit.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το πρωτοσέλιδο της Sun, το οποίο αναφέρει ότι η May πρέπει να ανακοινώσει την παραίτησή της μόλις η συμφωνία της για το Brexit εγκριθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ.
«Τέλος χρόνου Theresa», επισημαίνει η Sun, αναφέροντας πως η μοναδική ευκαιρία της May προκειμένου το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη Συμφωνία της, είναι να ορίσει μια ημερομηνία για την αποχώρησή της.
Ωστόσο, από την Downing Street αρνούνται κατηγορηματικά να αναφερθούν στο πολιτικό μέλλον της May, αν και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μια διαιρεμένη κυβέρνηση με τους μισούς να στέκονται στο πλευρό της May και τους άλλους μισούν να απαιτούν την παραίτηση της.
Σημειώνεται πως έως τώρα η συμφωνία της May έχει απορριφθεί δύο φορές από το Βρετανικό Κοινοβούλιο ενώ παραμένει ακόμα ασαφές εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα φέρει και τρίτη φορά τη συμφωνία στη Βουλή.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως μια ακόμα συζήτηση στη Βουλή για το Brexit έχει προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα 25/3  το απόγευμα, η οποία αναμένεται να καταλήξει αργά το βράδυ σε ψηφοφορία επί προτάσεων που έχουν καταθέσει ομάδες βουλευτών και κόμματα, με στόχο την ανάληψη της διαδικασίας των βημάτων που θα ακολουθηθούν για την έξοδο από την ΕΕ ενώ δεν αποκλείεται η May να φέρει ακόμα και αύριο Τρίτη 26/3 τη συμφωνία για μια νέα, τρίτη ψηφοφορία, αν και υποστηρίζεται με κατηγορηματικό τρόπο πως αυτό θα γίνει μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι αυτή θα ψηφιστεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, η May μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ενδεικτικές ψηφοφορίες έτσι ώστε να βρεθεί μια διέξοδος στο Brexit.
«Η Theresa May αναμένεται να αποκαλύψει σχέδια για τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει πως η πρωθυπουργός στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα δοθούν σε ανώτερους υπουργούς έγγραφα με διαφορετικές επιλογές: «Συμφωνία της May, Brexit χωρίς συμφωνία, νέο δημοψήφισμα, ανάκληση του Άρθρου 50, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την τελωνιακή ένωση και παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ».
Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα, φουντώνουν και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Το έθεσε ξεκάθαρα άλλωστε ο υπουργός της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit, Stephen Barclay, ο οποίος υποστήριξε ότι αν η Βουλή των Κοινοτήτων καταλήξει μέσα από μια διαδικασία ενδεικτικών ψηφοφοριών σε μια προσέγγιση του Brexit η οποία δε συνάδει με το μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος, εάν δηλαδή ψηφίζει για ένα πιο ήπιο Brexit, τότε «ο κίνδυνος γενικών εκλογών αυξάνεται».
Όπως είπε, η κυβέρνηση θα μπορούσε να μη θεωρήσει ότι δεσμεύεται από τη βούληση της πλειοψηφίας του νομοθετικού σώματος, αν αυτή εκφραστεί με υποστήριξη σε μία εναλλακτική προσέγγιση του Brexit.
Εν τω μεταξύ, οι υπογραφές που ζητούν την ανάκληση του Άρθρου 50 έχει ξεπεράσει σε λιγότερο από τέσσερις μέρες τα 5 εκατομμύρια υπογραφές.

Οι Βρυξέλλες ολοκλήρωσαν τις προετοιμασίες σε περίπτωση άτακτου Brexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα (25/3) ότι ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες της σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία με τη Βρετανία, μια προοπτική που μοιάζει "όλο και πιο πιθανή" στις 12 Απριλίου.
Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει με την έναρξη μιας κρίσιμης εβδομάδας για την πρωθυπουργό της Βρετανίας T. May, μετά το νέο χρονοδιάγραμμα του Brexit που αποφασίστηκε μεταξύ των Ευρωπαίων και του Λονδίνου.
Προβλέπει, μεταξύ δύο επιλογών, μια αναβολή του διαζυγίου για τις 12 Απριλίου το νωρίτερο, αντί για την ημερομηνία της 29ης Μαρτίου. "Παρότι το σενάριο μιας μη συμφωνίας δεν είναι το επιθυμητό, η ΕΕ είναι έτοιμη", δηλώνει η Επιτροπή.
Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία, η Βρετανία "θα γίνει μια τρίτη χώρα" και ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 27 και της May αλλά την οποία το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε δύο φορές.
"Αυτό προφανώς θα δημιουργήσει σημαντικές διαταράξεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις", υπογραμμίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωση υπονοώντας την πιθανότητα μιας άτακτης εξόδου.
"Οι βρετανοί πολίτες δεν θα είναι πλέον πολίτες της ΕΕ" και "θα υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους όταν θα διασχίζουν τα σύνορα της ΕΕ", προειδοποιεί η Επιτροπή.
Προειδοποιεί επίσης ότι, παρά τις προετοιμασίες, η επαναφορά των τελωνειακών και των υγειονομικών ελέγχων και ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών της ΕΕ "μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στα σύνορα".
Όσον αφορά το πολύ επίμαχο θέμα των ιρλανδικών συνόρων, η Επιτροπή "εργάζεται πολύ στενά" με το Δουβλίνο σε μια προσπάθεια να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι "εξ αποστάσεως από τα σύνορα αν αυτό είναι δυνατόν", σε περίπτωση μη συμφωνίας, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.
Η δικλείδα ασφαλείας ("backstop") που αναφέρεται στη συμφωνία που έχει απορριφθεί έως σήμερα έχει στόχο να αποφύγει την αποκατάσταση ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στις δύο Ιρλανδίες, ώστε να μην υπονομευτούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.
Εκτιμώντας ότι τα μέτρα προετοιμασίας σε περίπτωση βίαιου διαζυγίου "δεν θα μπορούν να αμβλύνουν τελείως τις συνέπειες μιας απουσίας συμφωνίας", η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι αυτά αφορούν κυρίως τους ευαίσθητους τομείς της αλιείας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των αεροπορικών μεταφορών.
Η διάταξη για την αμοιβαιότητα στις βίζες, που είναι σε διαδικασία υιοθέτησης, προβλέπει τη δυνατότητα για τους βρετανούς πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μέσα στην ΕΕ υπό τον όρο το Λονδίνο να χορηγεί "ένα αμοιβαίο καθεστώς και χωρίς διακρίσεις" για τους πολίτες της ΕΕ.

ITV: Παραίτηση May αν υπερψηφιστεί η συμφωνία

Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε χθες, Κυριακή, σε βουλευτές που υποστηρίζουν το Brexit πως θα παραιτηθεί, αν ψηφίσουν την δις καταψηφισθείσα συμφωνία της για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το ITV News.
«Πληροφορούμαι από αξιόπιστη πηγή πως η Theresa May είπε στον Boris Johnson, Iain Duncan Smith, Steve Baker, Jacob Rees Mogg, David Davis και άλλους στο Τσέκερς πως θα παραιτηθεί, αν ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της, περιλαμβανομένου του backstop που μισούν», έγραψε ο πολιτικός συντάκτης του ITV Robert Peston.
«Όμως δεν έδωσε κάτι συγκεκριμένο.
Έτσι δεν υπάρχει πολλή επιστοσύνη ότι πράγματι θα παραιτηθεί», έγραψε.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 25/3 08:43)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης