Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street - «Βουτιά» στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς

tags :
Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street - «Βουτιά» στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς
Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές, στο Τόκιο ο Nikkei έκλεισε με απώλειες 3%, σταθεροποίηση στη Wall Street
(upd) Έντονη η μεταβλητότητα για τις αμερικανικές μετοχές, καθώς διατηρήθηκε η ανησυχία των επενδυτικών ανησυχιών για  την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,06% στις 25.516 μονάδες, με τον S&P 500 να σημειώνει απώλειες 0,07% στις 2.798 μονάδες, ενώ ο Νasdaq κινήθηκε, επίσης, 0,07% χαμηλότερα στις 7.637 μονάδες.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές ξεκίνησαν την Παρασκευή 22/3 μετά την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων  για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία.
Η απόδοση του 3μηνιαίου εντόκου γραμματίου ξεπέρασε την αντίστοιχη του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου την Παρασκευή. Οι επενδυτές θεωρούν ότι αυτό είναι ένα μήνυμα ότι η ύφεση μπορεί να έρθει σύντομα.
"Οι οικονομίες στην Ευρώπη και την Κίνα συνεχίζουν να επιδεινώνονται προκαλώντας ανησυχίες ότι τα προβλήματα στο εξωτερικό θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τη Wall Street", εκτιμά ο Bruce Bittles, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο Baird.
"Υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία μας δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πέρυσι, όπως η μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους".

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο 2017 η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου

Οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στρέφουν τους επενδυτές στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος,  με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017.
Η απόδοση υποχώρησε στο 2,338%, ενώ αυτή του 2ετούς ομολόγου  βρέθηκε στο 2,233%.
Αντίθετα του 3μηνου εντόκου γραμματίου άγγιξε το 2,454% με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αντιστροφή της καμπύλης ομολόγων, μία ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία οδηγείται σε ύφεση.
Η αναστροφή συμβαίνει όταν οι προσδοκίες των επενδυτών για την ανάπτυξη υποχωρήσουν.
Η καμπύλη αποδόσεων κυμαίνεται συνήθως προς τα πάνω: Όσοι ουσιαστικά δανείζουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ αγοράζοντας ομόλογα αντισταθμίζονται με καλύτερα επιτόκια από εκείνους που δίνουν χρήματα για μήνες.
Εάν οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί θα παράγουν λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες σε δύο χρόνια από ό, τι σε δύο μήνες, η καμπύλη μπορεί να αντιστραφεί ή να χαμηλώνει προς τα κάτω καθώς οι περισσότεροι επενδυτές μετακινούνται σε μακροπρόθεσμο χρέος και στρέφονται αλλού βραχυπρόθεσμα.
"Η Fed έχει μεταφερθεί επίσημα στο περιθώριο (έτσι δεν είναι ο καταλύτης για υψηλότερα επιτόκια και θα μπορούσε ακόμη και να κόψει αν χρειαστεί)", γράφει ο George Goncalves, επικεφαλής της στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της Nomura Securities International.
"Η ταχύτητα υποδηλώνει ότι εξακολουθούσε να υπάρχει ένα μέρος των συμμετεχόντων στην αγορά που προσκολλώνται στην ελπίδα για μια ακόμα αύξηση επιτοκίων.
Κάποιες σοβαρές ζημιές έγιναν και σε τεχνικό επίπεδο και στα επίπεδα επιτοκίων. "
Οι διεθνείς αγορές σταθερού εισοδήματος επηρεάστηκαν επίσης από το σχολιασμό της Fed την περασμένη εβδομάδα.
Οι αποδόσεις τόσο στο γερμανικό δεκαετές ομόλογο όσο και στο ιαπωνικό 10ετές που διαπραγματεύονται σε αρνητική περιοχή σήμερα 25/3/2019.

Πτωτικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Πιέσεις αν και ήπιες δέχθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με την ανησυχία για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας να απομακρύνει τους επενδυτές από τις μετοχές και να τους στρέφει στα κρατικά ομόλογα.
Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας επανήλθαν στις τάξεις των επενδυτών, μετά και την επιφυλακτικότητα που έδειξε η Federal Reserve κατά την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, η πτώση που σημειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στην μεταποιητική παραγωγή της Γερμανίας υποδεικνύει περαιτέρω επιβράδυνση στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης κατά το ερχόμενο διάστημα.
Ανησυχία προκαλούν και οι πολιτικές εξελίξεις, κυρίως όσον αφορά το Brexit αλλά και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.
Νευρικότητα επικράτησε στις αγορές της Ευρώπης, μετά την πτώση στην Ασία, όπου ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες 3%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,17% στις 11.344 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,39% στις 7.179 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι είχε απώλειες 0,18% στις 5.260 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,14% στις 21.048 μονάδες.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημείωσε πτώση 0,22% στις 9.179 μονάδες.
«Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα κέρδη έχουν αναθεωρηθεί απί τα χείρω σε όλες τις μεγάλες περιοχές», σχολιάζει σε σημείωμά της η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley.
Υπό αυτό το πρίσμα υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.
Την Παρασκευή μάλιστα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από την απόδοση του εντόκου τρίμηνης διάρκειας για πρώτη φορά από το 2007.
Ιστορικά, η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων θεωρείται ως σημάδι επερχόμενης ύφεσης, όπως σημειώνει το Reuters.

Όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της JP Morgan, η πορεία των αμερικανικών ομολόγων αποτελεί σειρήνα στα αυτιά όσων προσπαθούν να είναι αισιόδοξοι για την πορεία των μετοχών.

«Στο κόκκινο» οι αγορές της Ασίας

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (25/3) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -3,01% στις 20.977,11 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Fast Retailing υποχώρησαν κατά -5,01% και -2,43% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,92% στις 2.144,86 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και SK Hynix να υποχωρούν κατά -2,26% και -4,20% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική πτώση της τάξεως του -2,15% στις 28.486 μονάδες, καθώς η μετοχή της Tencent υποχωρεί κατά -3,07% ενώ η μετοχή της CNOOC σημείωσε πτώση της τάξεως του -4,11%.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλειδε με απώλειες της τάξεως του -1,97% στις 3.043,03 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1,80% και τις 9.701,70 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά 1,50% στις 10.479,48 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε πτώση της τάξεως του -1,11% στις 6.126,20 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης