Συμφωνία κυρίων μεταξύ Μιχαηλίδη και Χαντζηνικολάου για την Ελληνική Ένωση Τραπεζών - Νέος Πρόεδρος της ΕΕΤ ο Χαντζηνικολάου

Συμφωνία κυρίων μεταξύ Μιχαηλίδη και Χαντζηνικολάου για την Ελληνική Ένωση Τραπεζών - Νέος Πρόεδρος της ΕΕΤ ο Χαντζηνικολάου
Η συμφωνία με τον Γ. Χατζηνικολάου άλλωστε, προβλέπει ότι ο Κ. Μιχαηλίδης θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης του μετασχηματισμού της Ένωσης και από το ρόλο του ως Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
«Συμφωνία κυρίων» για την προεδρία και την προοπτική της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, διαμορφώθηκε μεταξύ του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Κ. Μιχαηλίδη και του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου.  
Ο πρόεδρος της Εθνικής πήρε την πρωτοβουλία και οι δύο υποψήφιοι συναντήθηκαν την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 και συζήτησαν για το παρόν και το μέλλον της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, με επίκεντρο την εκλογή προέδρου στις 26 Μαρτίου 2019.  
Ο Κώστας Μιχαηλίδης και Γιώργος Χατζηνικολάου συμφώνησαν σε δύο βασικά σημεία, για την ενότητα αλλά και την αναβάθμιση της Ένωσης, πράγμα που αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη.
Πρώτον, όπως πρότεινε ο ίδιος ο Κ. Μιχαηλίδης, συμφώνησαν να αποσύρει την υποψηφιότητα του ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας από την διαδικασία, έτσι ώστε να μην διχαστούν τα μέλη της Ένωσης κατά τη διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου και να εκλεγεί ομόφωνα ο Γ. Χατζηνικολάου.
Δεύτερον, συμφώνησαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ένωσης, στο πλαίσιο των αλλαγών που έχει προτείνει και έχει παρουσιάσει ο Κ. Μιχαηλίδης  σε όλους τους τραπεζίτες. 
Σκοπός είναι να γίνει η Ένωση πιο παραγωγική, με δεδομένο ότι ολόκληρο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εισέρχεται σε φάση μετασχηματισμού και, επίσης, να αποκτήσει η Ένωση μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με την ελληνική κοινωνία.
Στην διαδικασία εκλογής στις 26 Μαρτίου 2019, συνεπώς, για την ανάδειξη του προσώπου που θα διαδεχθεί τον επιτυχημένο Νίκο Καραμούζη στην προεδρία της Ένωσης, είναι βέβαιο ότι θα εκλεγεί ομόφωνα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου, του οποίου η υποψηφιότητα είχε προσδιοριστεί πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μιχαηλίδη.
Εξίσου βέβαιο, όμως,  θεωρείται ότι ο πρόεδρος της Εθνικής θα επιμένει συνεχώς στην ανάγκη αναβάθμισης της Ένωσης και την ανάληψη  μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, δουλεύοντας και πιέζοντας προς αυτήν  την κατεύθυνση.  
Η συμφωνία με τον Γ. Χατζηνικολάου άλλωστε, προβλέπει ότι ο Κ. Μιχαηλίδης θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης του μετασχηματισμού της Ένωσης και από το ρόλο του ως Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Στον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Κ. Μιχαηλίδη, η τραπεζική αγορά πιστώνει δύο σημαντικά στοιχεία των εξελίξεων:
 Πρώτον, ότι τάραξε τα νερά με την υποψηφιότητα του, ανεβάζοντας τον πήχη για τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και
Δεύτερον, ότι λειτούργησε θεσμικά και πραγματικά ως ένας καθαρά συστημικός παράγων σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

 Στις 26 Μαρτίου 2019 στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής νέου Πρόεδρου στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Νωρίτερα στις 26 Μαρτίου εκτάκτως θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Attica bank για να εκλέξει πρόεδρο τον Γιώργο Μιχελή ο οποίος «εμφανίστηκε» τελικά για να αναλάβει την θέση του Προέδρου.
Μετά τις ακραίες μεθοδεύσεις στην Attica bank και με την ενεργή συμμετοχή της ΤτΕ «καθάρισαν» τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη από Πρόεδρο και…το σκηνικό παραμένει αναλλοίωτο…
Ωστόσο στην τακτική γενική συνέλευση θα δρομολογηθούν νέες διοικητικές αλλαγές στην Attica bank.
Ο Μιχελής θα εκλεγεί στην Attica bank Πρόεδρος και θα συμμετάσχει και στην διαδικασία εκλογής Προέδρου στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Με βάση την διαδικασία
-Συμμετέχουν 9 τράπεζες
Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha bank, Attica bank, Επενδυτική Τράπεζα, Praxia Bank, HSBC και Citigroup.
 -Θα ψηφίσουν 6 τράπεζες, Eurobank, Alpha bank, Attica bank, Επενδυτική Τράπεζα, Praxia Bank και Citigroup.
-Δεν θα ψηφίσουν η HSBC καθώς ο νέος Γενικός Διευθυντής ζήτησε να απέχει
Επίσης δεν ψηφίζουν Πειραιώς και Εθνική τράπεζα καθώς οι πρόεδροι των δύο τραπεζών έχουν θέσει υποψηφιότητα για την θέση του Προέδρου.
-Υποψήφιοι είναι δύο ο Γιώργος Χαντζηνικολάου Πρόεδρος της Πειραιώς και ο Κώστας Μιχαηλίδης Πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας.
-Με βάση την διαδικασία εάν υπάρχει ισοπαλία δηλαδή 3 προς 3 τότε μετράει η ψήφος του Προέδρου της Ένωσης εν προκειμένω του Νίκου Καραμούζη ο οποίος αποχωρεί.

Τι δείχνουν οι ισορροπίες

Eurobank, Alpha bank και Attica bank θα υποστηρίξουν τον Χαντζηνικολάου.
Η Praxia θα πάει με την πλειοψηφία αν και έχει εκφραστεί θετικά για τον Μιχαηλίδη.
Η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος είναι ασαφές τι θα κάνει καθώς βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση, υπάρχει διοίκηση αλλά έρχεται και νέα διοίκηση έως τα τέλη Μαίου 2019.
Με βάση ορισμένα στοιχεία θεωρητικά ο Χαντζηνικολάου της Πειραιώς έχει προβάδισμα έναντι του Μιχαηλίδη της Εθνικής τράπεζας ο οποίος έχει την υποστήριξη των μικρότερων τραπεζών.
Ωστόσο δεν αποκλείεται ο Μιχαηλίδης να αποχωρήσει από την διαδικασία που είναι και το πιθανότερο σενάριο.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS