Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δικαίωση για τον Trump το πόρισμα Muller - Δεν συνωμότησε με τη Ρωσία προεκλογικά - H αντίδραση του Κρεμλίνου

Δικαίωση για τον Trump το πόρισμα Muller - Δεν συνωμότησε με τη Ρωσία προεκλογικά - H αντίδραση του Κρεμλίνου
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε εκ νέου σήμερα οποιαδήποτε ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες
(Upd) Στη δικαίωση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump οδήγησε η έρευνα Muller, καθώς όπως διαπιστώθηκε δεν συνωμότησε προεκλογικά με τη Ρωσία.
Ο Donald Trump επέκρινε την ομοσπονδιακή έρευνα για το κατά πόσο κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε συνεργαστεί με τη Ρωσία, προκειμένου να επηρεάσει τις εκλογές του 2016.
Μετά την απαλλαγή του από το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Robert Mueller από την κατηγορία της συνωμοσίας με τη Μόσχα, ο Trump πέρασε στην αντεπίθεση.
«Είναι κρίμα που η χώρα μας έπρεπε να  το περάσει αυτό», δήλωσε ο Trump πριν από την επιβίβαση στην Air Force One για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από τη Φλώριδα.
«Ελπίζω ότι, κάποιος θα κοιτάξει την άλλη πλευρά», πρόσθεσε.

Λευκός Οίκος: Η έκθεση Mueller συνιστά πλήρη και ολοκληρωτική απαλλαγή του Trump για τη «ρωσική συνομωσία»

Τα ευρήματα του ειδικού εισαγγελέα Robert Mueller σχετικά με τη διερεύνηση της ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016 συνιστούν πλήρη και ολοκληρωτική απαλλαγή του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για το θέμα, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sarah Sanders.
Ο ειδικός εισαγγελέας Robert Mueller, ο οποίος πέρασε σχεδόν δύο χρόνια διερευνώντας τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία είχε ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές για να βοηθήσει τον Trump δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποιο μέλος της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου συνεργάστηκε με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια των εκλογών.
Ο ειδικός εισαγγελέας  ων ΗΠΑ Robert Mueller σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016 δεν διαπίστωσε ότι ο πρόεδρος Donald Trump διέπραξε έγκλημα, αλλά δεν τον απαλλάσσει, σύμφωνα με μια σύνοψη των ευρημάτων του Mueller που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή (24/3/2019).
Ο υπουργός Δικαιοσύνης William Barr έστειλε μια περίληψη των συμπερασμάτων της έκθεσης στην ηγεσία του Κογκρέσου και τα ΜΜΕ.
«Οι έρευνες του ειδικού εισαγγελέα δεν καθόρισαν ότι η ομάδα της εκστρατείας του Trump ή οποιοσδήποτε σχετιζόταν με αυτήν συνεννοήθηκαν ή συντονίστηκαν εν γνώσει τους με τη Ρωσία στις προσπάθειες επιρροής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016» τονίζεται στην περίληψη.
Επιπλέον, ο ειδικός εισαγγελέας, στην έκθεσή του, δεν βρίσκει ότι ο πρόεδρος Trump διέπραξε κάποιο έγκλημα, χωρίς, ωστόσο, να τον απαλλάσσει.
Όπως σημειώνει το Reuters, o Mueller πέρασε σχεδόν 2 χρόνια ερευνώντας τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2015 προκειμένου να βοηθήσει τον Trump να νικήσει την αντίπαλό του του Δημοκρατικού Κόμματος Hillary Clinton
«Αν και αυτή η έκθεση δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο έγκλημα, δεν τον απαλλάσσει» είπε ο Barr επικαλούμενος τα όσα έγραψε ο Mueller στην έκθεσή του στο θέμα της πιθανής παρακώλυσης της δικαιοσύνης.
Ο Mueller  επισημαίνει ότι εναπόκειται στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποφασίσει εάν διαπράχθηκε κάποιο έγκλημα.
Στην περίληψη του Barr τονίζεται ότι ο Mueller δεν βρήκε αποδείξεις πως η ομάδα του Trump  συντονίστηκε με τη Ρωσία, παρά τις πολλαπλές προσφορές από πρόσωπα που συνδέονταν με τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον Barr, η έρευνα δεν βρήκε επαρκείς αποδείξεις ότι ο Trump επιχείρησε να εμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης.
Πολλοί από τους επικριτές του τον κατηγορούν για παρακώλυση της έρευνας για τη Ρωσία, όταν απέλυσε τον πρώην διευθυντή του FBI James Comey.

ΗΠΑ: Τα κύρια ευρήματα του πορίσματος Mueller

Ο υπουργός Δικαιοσύνης W. Barr απέστειλε στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου μια σύνοψη του πολυαναμενόμενου πορίσματος του ειδικού εισαγγελέα R. Mueller για τη φερόμενη συνέργεια της προεκλογικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου Trump με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Έπειτα από έρευνα 675 ημερών, με περισσότερες από 2.800 κλητεύσεις, περίπου 500 εκτελεσμένα εντάλματα ερευνών, καταθέσεις περίπου 500 μαρτύρων, περισσότερες από 230 παραγγελίες για αρχεία συνομιλιών, 13 αιτήματα σε ξένες κυβερνήσεις για αποστολή αποδεικτικών στοιχείων, 37 διώξεις, 19 δικηγόρους και 40 πράκτορες του FBI και άλλους αναλυτές που εργάστηκαν στην ομάδα του Mueller, ακολουθούν τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Συνέργεια

Ο Mueller αποφάνθηκε ότι υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία όντως αναμίχθηκε στις εκλογές του 2016, μέσα από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και με ηλεκτρονική παρείσφρηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της προεκλογικής ομάδας της X. Clinton.
Με την επιστολή του στους βουλευτές ο Μπαρ ανέφερε ότι ο Mueller διαπίστωσε ότι υπάρχουν «πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους για να βοηθήσουν την εκστρατεία Trump».
Αλλά παραθέτοντας την ακριβή αναφορά από το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι το πόρισμα «δεν εξακριβώνει ότι μέλη της εκστρατείας Trump συνωμότησαν είτε συνεργάστηκαν με την ρωσική κυβέρνηση στις δραστηριότητές της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές».

Παρακώλυση

Πολλοί παρατηρητές είχαν προβλέψει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Trump προέρχεται από μια πιθανή κατηγορία για παρακώλυση της δικαιοσύνης, ειδικά για την απόφασή του να απολύει τον διευθυντή του FBI J. Comney, που ηγείτο της έρευνας πριν τον Mueller.
Αλλά ο Barr τόνισε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συνοψίζονται στην έκθεση Mueller «δεν είναι επαρκή για να εξακριβώσουν ότι ο πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρακώλυσης της δικαιοσύνης».
«Στον κατάλογο των ενεργειών του προέδρου, πολλές εκ των οποίων έγιναν δημοσίως, η έκθεση δεν προσδιορίζει καμία ενέργεια, που, κατά την κρίση μας, συνιστά διάπραξη του αδικήματος της παρακώλυσης», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης στην επιστολή του.
Εντούτοις, ενώ ο Barr – που διορίστηκε από τον Trump – κατέληξε ότι ο πρόεδρος δεν παρακώλυσε το έργο της δικαιοσύνης, αναγνωρίζει ότι ο ίδιος ο Mueller δεν κατέληξε στο ερώτημα της παρακώλυσης.
«Ο ειδικός εισαγγελέας συνεπώς δεν κατέληξε σε ένα συμπέρασμα – είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο – για το κατά πόσον η υπό εξέταση πράξη συνιστά παρακώλυση», υπογράμμισε.
«Ο ειδικός εισαγγελέας δηλώνει ότι ‘ενώ αυτό το πόρισμα δεν καταλήγει ότι ο πρόεδρος διέπραξε ένα αδίκημα, επίσης δεν τον αθωώνει’».

Επιπλέον διώξεις

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Trump, ο M. Flynn, ο πρώην προσωπικός του δικηγόρος M. Cohen και ο τέως διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας P. Manafort είναι μεταξύ των 34 ατόμων εις βάρος των οποίων έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες από τον Mueller.
Σύμφωνα με τον Barr δεν θα ασκηθούν άλλες διώξεις.
«Το πόρισμα δεν συστήνει καμία περαιτέρω δίωξη ούτε ο ειδικός εισαγγελέας έχει σφραγισμένες παραπομπές που δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στην δημοσιότητα», προσθέτει ο υπουργός στην επιστολή του προς τους επικεφαλής των δικαστικών επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής.

Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στις ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε εκ νέου σήμερα οποιαδήποτε ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια πρώτη αντίδραση της Μόσχας στην έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Muller,  η οποία στο πόρισμά της καταλήγει στην απουσία στοιχείων που να αποδεικνύουν μια συμφωνία του Trump με τη Ρωσία.
"Δεν είδαμε την ίδια την έκθεση" του εισαγγελέα Muller και "επομένως, δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε λεπτομερώς οτιδήποτε", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου D. Peskov.
"Αλλά η θέση αρχή μας (...) είναι γνωστή: η χώρα μας ουδέποτε παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών", υπογράμμισε.
Παράλληλα το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι έτοιμο να βελτιώσει τους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να κάνει το πρώτο βήμα μετά την ολοκλήρωση της διετούς έρευνας στις ΗΠΑ σε σχέση με τυχόν συμφωνία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Trump και της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Πρώτη ενημέρωση 2019-03-25 14:00:49
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης