Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Η «κόκκινη γραμμή» της Ρωσία για τη Βενεζουέλα

tags :
Strategic Culture: Η «κόκκινη γραμμή» της Ρωσία για τη Βενεζουέλα
Strategic Culture: Η «κόκκινη γραμμή» της Ρωσία για τη Βενεζουέλα
Σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στη Ρώμη, η Ρωσία επανέλαβε μια σοβαρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ότι η Μόσχα δεν θα ανεχτεί αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση για να ανατρέψει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας με την οποία είναι σύμμαχος.
Εν τω μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Trump ανέφερε και πάλι ότι η στρατιωτική επιλογή ήταν ακόμα στο τραπέζι, στη συνέντευξη Τύπου του με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Jair Bolsonaro.
Η συνάντηση στην ιταλική πρωτεύουσα μεταξύ του «ειδικού απεσταλμένου» των ΗΠΑ σχετικά με τις υποθέσεις της Βενεζουέλας Elliot Abrams και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Ryabkov είχε επείγοντα χαρακτήρα.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη συνάντηση  μόνο τρεις ημέρες νωρίτερα.
Οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν, επίσης, ότι διεξήγαγαν τις συζητήσεις διάρκειας δύο ωρών σε ξενοδοχείο της Ρώμης.
Όπως αναφέρει το think tank Strategic Culture Foundation ο Abrams δεν είναι συνηθισμένος διπλωμάτης.
Είναι ειδικός σε αλλαγές καθεστώτος με… ποινικό μητρώο για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα την περίφημη υπόθεση Ιράν - Κόντρας για αποσταθεροποίηση της Νικαράγουα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.
Ο διορισμός του από τον Πρόεδρο Trump στις υποθέσεις της Βενεζουέλας, υπογραμμίζει τη σοβαρή πρόθεση στην Ουάσιγκτον για αλλαγή καθεστώτος στο Καράκας.
Ο συνομιλητής της Μόσχας, Sergei Ryabkov, είναι γνωστός ότι δεν «μασάει» τα λόγια του, αφού προηγουμένως κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει παγκόσμια στρατιωτική κυριαρχία.
Η συνάντηση στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα περιγράφηκε ως «ειλικρινής» και «σοβαρή» - η οποία σύμφωνα με το Strategic Culture Foundation είναι διπλωματικός κώδικας για μια απίστευτη ανταλλαγή απόψεων.
Το χρονοδιάγραμμα έρχεται σε μια στιγμή υψηλού πονταρίσματος, αφού η Βενεζουέλα «βυθίστηκε» στο χάος την περασμένη εβδομάδα από τις συνεχείς πτώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, για τις οποίες πολλοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Κρεμλίνου, τις θεωρούν σαμποτάζ που προκλήθηκε από κυβερνοεπιθέσεις των ΗΠΑ.
Η διακοπή του ηλεκτρικού δικτύου ακολούθησε μια αποτυχημένη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να προβεί σε πρόκληση με τον στρατό της Βενεζουέλας για παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας τον περασμένο μήνα από τη γειτονική Κολομβία.
Το γεγονός ότι οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον για την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου N. Maduro έχουν μέχρι τώρα αποτύχει, μπορεί να υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί εντείνουν την εκστρατεία αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας, με στόχο την εγκατάσταση του υποστηρικτή της αντιπολίτευσης Juan Guaido.
Ο ίδιος δήλωσε τον εαυτό του ως «ενεργό πρόεδρο» τον Ιανουάριο του 2019.
Δεδομένου ότι η πτώση του ηλεκτρικού δικτύου στη Βενεζουέλα απέτυχε να προκαλέσει μια εξέγερση από τον άμαχο πληθυσμό ή τον στρατό εναντίον του Maduro, η επόμενη επιλογή που δελεάζει την Ουάσινγκτον θα μπορούσε να είναι η στρατιωτική.
Η Ουάσιγκτον πρόσφατα ανακάλεσε τελευταίους αμερικανούς διπλωμάτες της από τη νοτιοαμερικανική χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, σχολίασε την αποχώρησή τους, λέγοντας ότι το αμερικανικό προσωπικό στο έδαφος «περιόριζε» το πεδίο δράσης της Ουάσινγκτον.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η American Airlines κατάργησε όλες τις υπηρεσίες της στη Βενεζουέλα την περασμένη εβδομάδα.
 Και πάλι, υποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ σκέφτονταν μια στρατιωτική παρέμβαση, είτε άμεσα με τα στρατεύματά της είτε κρυφά με την ενεργοποίηση  τοπικών πληρεξουσίων.
Οι τελευταίοι βέβαια εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Abrams.
Μετά τη συνάντηση της Ρώμης, ο Ryabkov δήλωσε ότι «υποθέτουμε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει σοβαρά τις προτεραιότητές μας, την προσέγγισή μας και τις προειδοποιήσεις μας».
Μία από τις προειδοποιήσεις που δόθηκαν από τον Ryabkov είναι ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή από τη Ρωσία μια αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση στη Βενεζουέλα.
Από την πλευρά του, ο Abrams ανέφερε πως «δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων, αλλά νομίζω ότι οι συνομιλίες ήταν θετικές, υπό την έννοια ότι και οι δύο πλευρές πλέον έχουν μια καλύτερη κατανόηση των απόψεων του άλλου», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Η αλαζονεία των Αμερικανών είναι συγκλονιστική.
Ο Abrams φαίνεται, σύμφωνα με την αναφορά των ΗΠΑ, να έχει πετάξει στη Ρώμη με την προσδοκία να επεξεργαστεί με τον Ryabkov μια «μετάβαση» ή «συμβιβασμό» για το ποιος παίρνει τον «τίτλο του προέδρου» της Βενεζουέλας.
Αυτό σημαίνει χωρίς αμφιβολία όταν είπε μετά τη συνάντηση «δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων», αλλά μάλλον απέκτησε «καλύτερη κατανόηση» της θέσης της Ρωσίας.
Το παιχνίδι της Ουάσινγκτον είναι μια επανάληψη της Συρίας.
Κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου στη χώρα αυτή, οι ΗΠΑ πρότειναν συνεχώς την απαίτηση μιας «πολιτικής μετάβασης» που στο τέλος θα έβλεπε τον Πρόεδρο Assad.
Αντιθέτως, η αχαλίνωτη θέση της Ρωσίας στη Συρία ήταν πάντοτε ότι δεν εξαρτάται από καμία εξωτερική εξουσία να αποφασίζει την πολιτική της Συρίας.
Είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα του συριακού λαού να καθορίζει ανεξάρτητα.
Σχεδόν τρία χρόνια μετά την επέμβαση της Ρωσίας στρατιωτικά στη Συρία για τη διάσωση της αραβικής χώρας από έναν συγκαλυμμένο πόλεμο για αλλαγή καθεστώτος που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, η αμερικανική πλευρά έχει παραιτηθεί προφανώς από τις πρώην αυταρχικές απαιτήσεις της για «πολιτική μετάβαση».
Ομοίως, η Ουάσινγκτον, με την ατρόμητη αλαζονεία της, παίρνει ένα άλλο μάθημα από τη Ρωσία - αυτή τη φορά στη δική της υποτιθέμενη «πίσω αυλή» της Λατινικής Αμερικής.
 Η Μόσχα επανέλαβε αμέτρητες φορές ότι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι ο N. Maduro, τον οποίο ο λαός ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές - μολονότι μποϊκοτάρει από την εναρμονισμένη αντιπολίτευση των ΗΠΑ.
Το πλαίσιο της Ουάσιγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει την επιλογή μεταξύ του επιθυμητού «προσωρινού προέδρου» και του προέδρου Maduro.
Δεν είναι καν άξιος να συζητηθεί γιατί αποτελεί σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Βενεζουέλας.
Και σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον φτάσει σε μια κρίση και προσπαθεί να στραφεί η στρατιωτική επιλογή, η Μόσχα αυτή την εβδομάδα είπε στους συντηρητές της αλλαγής καθεστώτος Abrams ότι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή.
Εάν η Ουάσινγκτον έχει κάποια αίσθηση λογικής αριστερά, θα γνωρίζει από τη φιάσκο της Συρίας ότι η Ρωσία έχει καλύψει την πλάτη της Βενεζουέλας.
Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο και την εθνική κυριαρχία της Βενεζουέλας. Αυτό είναι το εξαιρετικά λογικό τελεσίγραφο της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.
Τώρα, οι απελπισμένοι Αμερικανοί θα μπορούσαν να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο για σαμποτάζ, κυβερνοχώρο ή οικονομικό.
Αλλά οι επιλογές τους είναι περιορισμένες, σε αντίθεση με όσα σκέφτεται το Trump.
Πώς οι αριθμοί των αμερικάνικων ιμπεριαλιστών γονατιστών είναι αριθμημένοι.
Υπήρξε μια εποχή που θα μπορούσε να εξαντληθεί σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Όχι άλλο, προφανώς.
Χάρη εν μέρει στην παγκόσμια στάση και στρατιωτική εξουσία της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης