Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο μάτι του κυκλώνα η Βενεζουέλα - Κόκκινη γραμμή για την Μόσχα παρέμβαση των ΗΠΑ

tags :
Στο μάτι του κυκλώνα η Βενεζουέλα - Κόκκινη γραμμή για την Μόσχα παρέμβαση των ΗΠΑ
Στο μάτι του κυκλώνα η Βενεζουέλα - Η Ρωσία στέλνει στρατό - Κόκκινη γραμμή για την Μόσχα παρέμβαση των ΗΠΑ – Τι απαντά η Ουάσιγκτον
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Βενεζουέλας καθώς μετά την αποστολή ρώσων στρατιωτών στο Καράκας, οι οποίοι ανήκουν στην ειδική μονάδα «Βάγκνερ» που ειδικεύεται σε αποστολές στο εξωτερικό ενώ έδρασε πρόσφατα στην ανατολική Ουκρανία και τη Συρία, Μόσχα και Ουάσιγκτον διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo κάλεσε τη Ρωσία να «σταματήσει την μη εποικοδομητική συμπεριφορά της» υποστηρίζοντας τον Νικολά Μαδούρο και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» αν η Μόσχα συνεχίσει να «επιδεινώνει τις εντάσεις» στη Βενεζουέλα.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ R. Palatino είπε ότι ο Pompeo συνομίλησε σήμερα (25/3), με ομόλογό του της Ρωσίας S. Ryabkov για τη Βενεζουέλα.
«Η συνεχιζόμενη παρείσφρηση ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού για την υποστήριξη του παράνομου καθεστώτος του N. Maduro στη Βενεζουέλα κινδυνεύει να παρατείνει τα δεινά του λαού της Βενεζουέλας που υποστηρίζει συντριπτικά τον προσωρινό πρόεδρο J. Guaido», τον οποίο αναγνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερες από 50 ακόμη χώρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο υπουργών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας S. Lavrov κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αποπειράθηκαν να οργανώσουν ένα "πραξικόπημα" με σκοπό την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας N. Maduro, χωρίς να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την άφιξη των Ρώσων στρατιωτικών στο Καράκας, την οποία κατήγγειλε η Ουάσιγκτον.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Αμερικανό ομόλογό του M. Pompeo, ο Lavrov «υπογράμμισε ότι οι απόπειρες της Ουάσιγκτον να οργανώσουν ένα πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και οι απειλές που διατυπώνουν εναντίον της νόμιμης κυβέρνησής της συνιστούν παραβιάσεις της χάρτας του ΟΗΕ και κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου Κράτους»" τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Strategic Culture: Η «κόκκινη γραμμή» της Ρωσία για τη Βενεζουέλα

Σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στη Ρώμη, η Ρωσία επανέλαβε μια σοβαρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ότι η Μόσχα δεν θα ανεχτεί αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση για να ανατρέψει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας με την οποία είναι σύμμαχος.
Εν τω μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Trump ανέφερε και πάλι ότι η στρατιωτική επιλογή ήταν ακόμα στο τραπέζι, στη συνέντευξη Τύπου του με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Jair Bolsonaro.
Η συνάντηση στην ιταλική πρωτεύουσα μεταξύ του «ειδικού απεσταλμένου» των ΗΠΑ σχετικά με τις υποθέσεις της Βενεζουέλας Elliot Abrams και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Ryabkov είχε επείγοντα χαρακτήρα.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη συνάντηση  μόνο τρεις ημέρες νωρίτερα.
Οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν, επίσης, ότι διεξήγαγαν τις συζητήσεις διάρκειας δύο ωρών σε ξενοδοχείο της Ρώμης.
Όπως αναφέρει το think tank Strategic Culture Foundation ο Abrams δεν είναι συνηθισμένος διπλωμάτης.
Είναι ειδικός σε αλλαγές καθεστώτος με… ποινικό μητρώο για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα την περίφημη υπόθεση Ιράν - Κόντρας για αποσταθεροποίηση της Νικαράγουα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.
Ο διορισμός του από τον Πρόεδρο Trump στις υποθέσεις της Βενεζουέλας, υπογραμμίζει τη σοβαρή πρόθεση στην Ουάσιγκτον για αλλαγή καθεστώτος στο Καράκας.
Ο συνομιλητής της Μόσχας, Sergei Ryabkov, είναι γνωστός ότι δεν «μασάει» τα λόγια του, αφού προηγουμένως κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει παγκόσμια στρατιωτική κυριαρχία.
Η συνάντηση στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα περιγράφηκε ως «ειλικρινής» και «σοβαρή» - η οποία σύμφωνα με το Strategic Culture Foundation είναι διπλωματικός κώδικας για μια απίστευτη ανταλλαγή απόψεων.
Το χρονοδιάγραμμα έρχεται σε μια στιγμή υψηλού πονταρίσματος, αφού η Βενεζουέλα «βυθίστηκε» στο χάος την περασμένη εβδομάδα από τις συνεχείς πτώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, για τις οποίες πολλοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Κρεμλίνου, τις θεωρούν σαμποτάζ που προκλήθηκε από κυβερνοεπιθέσεις των ΗΠΑ.
Η διακοπή του ηλεκτρικού δικτύου ακολούθησε μια αποτυχημένη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να προβεί σε πρόκληση με τον στρατό της Βενεζουέλας για παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας τον περασμένο μήνα από τη γειτονική Κολομβία.
Το γεγονός ότι οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον για την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου N. Maduro έχουν μέχρι τώρα αποτύχει, μπορεί να υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί εντείνουν την εκστρατεία αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας, με στόχο την εγκατάσταση του υποστηρικτή της αντιπολίτευσης Juan Guaido.
Ο ίδιος δήλωσε τον εαυτό του ως «ενεργό πρόεδρο» τον Ιανουάριο του 2019.
Δεδομένου ότι η πτώση του ηλεκτρικού δικτύου στη Βενεζουέλα απέτυχε να προκαλέσει μια εξέγερση από τον άμαχο πληθυσμό ή τον στρατό εναντίον του Maduro, η επόμενη επιλογή που δελεάζει την Ουάσινγκτον θα μπορούσε να είναι η στρατιωτική.
Η Ουάσιγκτον πρόσφατα ανακάλεσε τελευταίους αμερικανούς διπλωμάτες της από τη νοτιοαμερικανική χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, σχολίασε την αποχώρησή τους, λέγοντας ότι το αμερικανικό προσωπικό στο έδαφος «περιόριζε» το πεδίο δράσης της Ουάσινγκτον.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η American Airlines κατάργησε όλες τις υπηρεσίες της στη Βενεζουέλα την περασμένη εβδομάδα.
 Και πάλι, υποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ σκέφτονταν μια στρατιωτική παρέμβαση, είτε άμεσα με τα στρατεύματά της είτε κρυφά με την ενεργοποίηση  τοπικών πληρεξουσίων.
Οι τελευταίοι βέβαια εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Abrams.
Μετά τη συνάντηση της Ρώμης, ο Ryabkov δήλωσε ότι «υποθέτουμε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει σοβαρά τις προτεραιότητές μας, την προσέγγισή μας και τις προειδοποιήσεις μας».
Μία από τις προειδοποιήσεις που δόθηκαν από τον Ryabkov είναι ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή από τη Ρωσία μια αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση στη Βενεζουέλα.
Από την πλευρά του, ο Abrams ανέφερε πως «δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων, αλλά νομίζω ότι οι συνομιλίες ήταν θετικές, υπό την έννοια ότι και οι δύο πλευρές πλέον έχουν μια καλύτερη κατανόηση των απόψεων του άλλου», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Η αλαζονεία των Αμερικανών είναι συγκλονιστική.
Ο Abrams φαίνεται, σύμφωνα με την αναφορά των ΗΠΑ, να έχει πετάξει στη Ρώμη με την προσδοκία να επεξεργαστεί με τον Ryabkov μια «μετάβαση» ή «συμβιβασμό» για το ποιος παίρνει τον «τίτλο του προέδρου» της Βενεζουέλας.
Αυτό σημαίνει χωρίς αμφιβολία όταν είπε μετά τη συνάντηση «δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων», αλλά μάλλον απέκτησε «καλύτερη κατανόηση» της θέσης της Ρωσίας.
Το παιχνίδι της Ουάσινγκτον είναι μια επανάληψη της Συρίας.
Κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου στη χώρα αυτή, οι ΗΠΑ πρότειναν συνεχώς την απαίτηση μιας «πολιτικής μετάβασης» που στο τέλος θα έβλεπε τον Πρόεδρο Assad.
Αντιθέτως, η αχαλίνωτη θέση της Ρωσίας στη Συρία ήταν πάντοτε ότι δεν εξαρτάται από καμία εξωτερική εξουσία να αποφασίζει την πολιτική της Συρίας.
Είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα του συριακού λαού να καθορίζει ανεξάρτητα.
Σχεδόν τρία χρόνια μετά την επέμβαση της Ρωσίας στρατιωτικά στη Συρία για τη διάσωση της αραβικής χώρας από έναν συγκαλυμμένο πόλεμο για αλλαγή καθεστώτος που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, η αμερικανική πλευρά έχει παραιτηθεί προφανώς από τις πρώην αυταρχικές απαιτήσεις της για «πολιτική μετάβαση».
Ομοίως, η Ουάσινγκτον, με την ατρόμητη αλαζονεία της, παίρνει ένα άλλο μάθημα από τη Ρωσία - αυτή τη φορά στη δική της υποτιθέμενη «πίσω αυλή» της Λατινικής Αμερικής.
 Η Μόσχα επανέλαβε αμέτρητες φορές ότι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι ο N. Maduro, τον οποίο ο λαός ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές - μολονότι μποϊκοτάρει από την εναρμονισμένη αντιπολίτευση των ΗΠΑ.
Το πλαίσιο της Ουάσιγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει την επιλογή μεταξύ του επιθυμητού «προσωρινού προέδρου» και του προέδρου Maduro.
Δεν είναι καν άξιος να συζητηθεί γιατί αποτελεί σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Βενεζουέλας.
Και σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον φτάσει σε μια κρίση και προσπαθεί να στραφεί η στρατιωτική επιλογή, η Μόσχα αυτή την εβδομάδα είπε στους συντηρητές της αλλαγής καθεστώτος Abrams ότι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή.
Εάν η Ουάσινγκτον έχει κάποια αίσθηση λογικής αριστερά, θα γνωρίζει από τη φιάσκο της Συρίας ότι η Ρωσία έχει καλύψει την πλάτη της Βενεζουέλας.
Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο και την εθνική κυριαρχία της Βενεζουέλας. Αυτό είναι το εξαιρετικά λογικό τελεσίγραφο της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.
Τώρα, οι απελπισμένοι Αμερικανοί θα μπορούσαν να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο για σαμποτάζ, κυβερνοχώρο ή οικονομικό.
Αλλά οι επιλογές τους είναι περιορισμένες, σε αντίθεση με όσα σκέφτεται το Trump.
Πώς οι αριθμοί των αμερικάνικων ιμπεριαλιστών γονατιστών είναι αριθμημένοι.
Υπήρξε μια εποχή που θα μπορούσε να εξαντληθεί σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Όχι άλλο, προφανώς.
Χάρη εν μέρει στην παγκόσμια στάση και στρατιωτική εξουσία της Ρωσίας.

Τι προηγήθηκε της αποστολής των ρωσικών αεροσκαφών στη Βενεζουέλα - Το διπλωματικό παρασκήνιο

Δύο ρωσικά αεροσκάφη, που προσγειώθηκαν στο κύριο αεροδρόμιο της Βενεζουέλας το Σάββατο (23/3/2019) μετέφεραν περίπου 100 στρατιώτες, εν μέσω ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ Καράκας και Μόσχας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, ένας ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων αποκάλυψε ότι δύο αεροσκάφη, που  απογειώθηκαν από ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο έφτασαν στο Καράκας την Παρασκευή.
Επίσης ένας άλλος ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων αποκάλυψε ότι, ένα αεροσκάφος απογειώθηκε από το Καράκας την Κυριακή.
Οι εν λόγω αναφορές έρχονται τρεις μήνες αφότου οι δύο χώρες διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Βενεζουέλας.



Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας  Nicolas Maduro είχε κάνει λόγο για ένδειξη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων αλλά η Ουάσινγκτον είψε αναφερθεί σε ρωσική επέμβαση στην περιοχή.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το Reuters, στο πρώτο αεροσκάφος επέβαινε ο Vasily Tonkoshkurov, επικεφαλής του προσωπικού των επίγειων δυνάμεων.
Το δεύτερο ήταν στρατιωτικό αεροσκάφος, που μετέφερε 35 τόνους υλικού.



Πρόκειται για ένα επιβατικό αεροσκάφος Ilyushin IL-62 και ένα στρατιωτικό Antonov AN-124, που έφυγαν για το Καράκας από το ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο Chkalovsky, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flightradar24.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Adsbexchange, το στρατιωτικό αεροσκάφος έφυγε από το Καράκας το απόγευμα της Κυριακής (24/3/2019).



Μέχρι στιγμής τα αρμόδια υπουργεία και οι στρατιωτικές αρχές Ρωσίας και Βενεζουέλας δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα και τις αναφορές.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Βενεζουέλα σε μία προσπάθεια να εξαναγκάσει τον Maduro να απομακρυνθεί από την εξουσία και ζήτησε από τους στρατιωτικούς ηγέτες της Βενεζουέλας να τον εγκαταλείψουν.
Ο Maduro έχει καταγγείλει τις κυρώσεις ως παρέμβαση των ΗΠΑ και έχει κερδίσει τη διπλωματική υποστήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα.
Τον Δεκέμβριο, δύο ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα προσγειώθηκαν στη Βενεζουέλα σε μια επίδειξη υποστήριξης προς τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Maduro κίνηση που εξόργισε την Ουάσινγκτον.



Ο Maduro δήλωσε την Τετάρτη (24/3/2019) ότι η Ρωσία θα στείλει φάρμακα «την επόμενη εβδομάδα» στη Βενεζουέλα, χωρίς να περιγράψει πώς θα φτάσουν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα το Φεβρουάριο είχε στείλει περίπου 300 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.
Υπενθυμίζεται, πως ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεν έχει αποκλείσει την επίλογή της στρατιωτικής επέμβασης ως λύση για την απομάκρυνση του Maduro από την εξουσία ενώ η Μόσχα φαίνεται να έχει συμπεριλάβει τη Βενεζουέλα  στις «κόκκινες γραμμές» που έχει τραβήξει έναντι της Ουάσινγκτον.

Το διπλωματικό παρασκήνιο που προηγήθηκε

Λίγες ημέρες πριν την αποστολή των ρωσικών δυνάμεων στη Βενεζουέλα με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη, είχε πραγματοποιηθεί στη Ρώμη η συνάντηση του Αμερικανού απεσταλμένου για τη λατινοαμερικανική χώρα Elliot Abrams και του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Sergei Ryabkov.
Στη συνάντηση αυτή ο Ρώσος αξιωματούχος ξεκαθάρισε προς την αμερικανική πλευρά, πως η Μόσχα δεν πρόκειται να δεχθεί μία στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ για την ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.
«Υποθέτουμε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει σοβαρά τις προτεραιότητές μας, την προσέγγισή μας και τις προειδοποιήσεις μας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ryabkov.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών  κατέστησε σαφές, στον Abrams πως καμία  αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα δεν θα «αγνοηθεί» από τη Μόσχα.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός αξιωματούχος φαινόταν αιφνιδιασμένος μετά τη συνάντηση στη Ρώμη.
«Νομίζω ότι οι συνομιλίες ήταν θετικές, υπό την έννοια ότι και οι δύο πλευρές είχαν τη δυνατότητα καλύτερης κατανόησης των απόψεων του άλλου», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
 
Μέλη ειδικής ομάδας οι Ρώσοι στρατιώτες

Την ίδια ώρα, πληροφορίες φέρουν τους Ρώσους στρατιώτες που προσγειώθηκαν  στη Βενεζουέλα να ανήκουν στην ειδική μονάδα «Βάγκνερ» που ειδικεύεται σε αποστολές στο εξωτερικό ενώ έδρασε πρόσφατα στην ανατολική Ουκρανία και τη Συρία.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης