Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέος Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών ο Χαντζηνικολάου με στήριξη 7 τραπεζών – Ποιο το πλαίσιο συμφωνίας με Μιχαηλίδη

Νέος Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών ο Χαντζηνικολάου με στήριξη 7 τραπεζών – Ποιο το πλαίσιο συμφωνίας με Μιχαηλίδη
Ψήφισαν 7 τράπεζες, Eurobank, Εθνική τράπεζα, Alpha bank, Attica bank, Επενδυτική Τράπεζα, Praxia Bank και Citigroup....Χαντζηνικολάου
(upd2)Παμψηφεί εκλέχθηκε ο Γιώργος Χαντζηνικολάου για τη θέση του προέδρου στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, επιβεβαιώνοντας πλήρως το bankingnews.gr, μετά τη συμφωνία κυρίων που επιτεύχθηκε μεταξύ του ιδίου, και του Κώστα Μιχαηλίδη Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.
Η διαδικασία της εκλογής πραγματοποιήθηκε σήμερα 26 Μαρτίου 2019 στις… με τον Χαντζηνικολάου, πρόεδρο της Τρ. Πειραιώς, να εκλέγεται παμψηφεί.

Με βάση την διαδικασία
-Συμμετείχαν 9 τράπεζες
Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha bank, Attica bank, Επενδυτική Τράπεζα, Praxia Bank, HSBC και Citigroup.
 -Ψήφισαν 7 τράπεζες, Eurobank, Εθνική τράπεζα, Alpha bank, Attica bank, Επενδυτική Τράπεζα, Praxia Bank και Citigroup.
-Δεν ψήφισε η HSBC καθώς ο νέος Γενικός Διευθυντής ζήτησε να απέχει
-Επίσης δεν ψήφισε η Πειραιώς καθώς ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Χαντζηνικολάου είναι υποψήφιος για την θέση του Προέδρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών εξέλεξε σήμερα, 26 Μαρτίου 2019, ομόφωνα ως νέο Πρόεδρό του τον κ. Γεώργιο Χαντζηνικολάου, Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς και ως Αντιπροέδρους τους κ.κ. Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη, Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, και Βασίλειο Ράπανο, Πρόεδρο της Alpha Bank. Καθήκοντα Γ’ Αντιπροέδρου θα αναλάβει, όταν εκλεγεί, ο νέος Πρόεδρος της Τράπεζας Eurobank Ergasias. Τέλος, μέλος του ΔΣ της ΕΕΤ ορίστηκε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Attica Bank, κ. Γεώργιος Μιχελής.
Αμέσως μετά, το ΔΣ παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του απερχόμενου Προέδρου, κ. Νικολάου Καραμούζη.  
Υπό την Προεδρία του κ. Καραμούζη από το 2016 μέχρι σήμερα η ΕΕΤ επιτέλεσε, σε μια δύσκολη συγκυρία, πολυσχιδές έργο, σε κρίσιμους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τομείς, εντός και εκτός Ελλάδος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ ευχαρίστησαν θερμά τον Πρόεδρο κ. Καραμούζη για την εξαιρετική και ανεκτίμητη προσφορά και συμβολή του στις εργασίες αυτής και του παρέδωσαν σχετικό ειδικό αφιέρωμα για τα πεπραγμένα της ΕΕΤ, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του. Στο γεύμα που ακολούθησε συμμετείχαν οι διοικήσεις όλων των μελών της ΕΕΤ, οι Πρόεδροι των Επιτροπών της,  και η Γενική Γραμματέας.
Ο νέος Πρόεδρος κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, δήλωσε, μεταξύ άλλων:  «Ευχαριστώ θερμά τις διοικήσεις των μελών για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου.
Αναλαμβάνω την Προεδρία, σε χρονική στιγμή κατά την οποία ο προηγούμενος Πρόεδρος και όλα τα άλλα μέλη είχαν θέσει πολύ ψηλά τον πήχυ για το ρόλο της ΕΕΤ και μας κληροδοτούν με έργο πλούσιο σε ποιότητα και ποσότητα. Δεσμεύομαι από κοινού με τους Αντιπροέδρους να συνεχίσουμε την εποικοδομητική παρουσία της ΕΕΤ δεδομένων και των πολλαπλών προκλήσεων, αλλά και των αναγκαίων μετασχηματισμών, στους οποίους θα πρέπει να ανταποκριθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό, εντός και εκτός Ελλάδος,  οικονομικό περιβάλλον».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ Χαντζηνικολάου και Μιχαηλίδη

«Συμφωνία κυρίων» για την προεδρία και την προοπτική της  Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, διαμορφώθηκε μεταξύ του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Κ. Μιχαηλίδη και του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου.  
Ο πρόεδρος της Εθνικής πήρε την πρωτοβουλία και οι δύο υποψήφιοι συναντήθηκαν την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 και συζήτησαν για το παρόν και το μέλλον της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, με επίκεντρο την εκλογή προέδρου στις 26 Μαρτίου 2019.  
Ο Κώστας Μιχαηλίδης και Γιώργος Χατζηνικολάου συμφώνησαν σε δύο βασικά σημεία, για την ενότητα αλλά και την αναβάθμιση της Ένωσης, πράγμα που αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη.
Πρώτον, όπως πρότεινε ο ίδιος ο Κ. Μιχαηλίδης, συμφώνησαν να αποσύρει την υποψηφιότητα του ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας από την διαδικασία, έτσι ώστε να μην διχαστούν τα μέλη της Ένωσης κατά τη διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου και να εκλεγεί ομόφωνα ο Γ. Χατζηνικολάου.
Δεύτερον, συμφώνησαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ένωσης, στο πλαίσιο των αλλαγών που έχει προτείνει και έχει παρουσιάσει ο Κ. Μιχαηλίδης  σε όλους τους τραπεζίτες.  Σκοπός είναι να γίνει η Ένωση πιο παραγωγική, με δεδομένο ότι ολόκληρο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εισέρχεται σε φάση μετασχηματισμού και, επίσης, να αποκτήσει η Ένωση μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με την ελληνική κοινωνία.
Στην διαδικασία εκλογής στις 26 Μαρτίου 2019, συνεπώς, για την ανάδειξη του προσώπου που θα διαδεχθεί τον επιτυχημένο Ν. Καραμούζη στην προεδρία της Ένωσης, είναι βέβαιο ότι θα εκλεγεί ομόφωνα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου, του οποίου η υποψηφιότητα είχε προσδιοριστεί πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μιχαηλίδη.
Εξίσου βέβαιο, όμως,  θεωρείται ότι ο πρόεδρος της Εθνικής θα επιμένει συνεχώς στην ανάγκη αναβάθμισης της Ένωσης και την ανάληψη  μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, δουλεύοντας και πιέζοντας προς αυτήν  την κατεύθυνση.  
Η συμφωνία με τον Γ. Χατζηνικολάου άλλωστε, προβλέπει ότι ο Κ. Μιχαηλίδης θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης του μετασχηματισμού της Ένωσης και από το ρόλο του ως Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Στον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Κ. Μιχαηλίδη, η τραπεζική αγορά πιστώνει δύο σημαντικά στοιχεία των εξελίξεων:
 Πρώτον, ότι τάραξε τα νερά με την υποψηφιότητα του, ανεβάζοντας τον πήχη για τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και
Δεύτερον, ότι λειτούργησε θεσμικά και πραγματικά ως ένας καθαρά συστημικός παράγων σε όλη αυτή τη διαδικασία.

(πρώτη ενημέρωση 25 Μαρτίου 2019, 21:58)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης