Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Νέο πλήγμα για τη May – Στα χέρια της Βουλής ο έλεγχος της διαδικασίας για το Brexit

tags :
Μ. Βρετανία: Νέο πλήγμα για τη May – Στα χέρια της Βουλής ο έλεγχος της διαδικασίας για το Brexit
Εγκρίθηκε τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να οργανώσουν αύριο Τετάρτη 27/3 σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για το Brexit
Ένα ακόμα ηχηρό κοινοβουλευτικό και πολιτικό «πλήγμα» δέχθηκε η κυβέρνηση της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Theresa May, καθώς εγκρίθηκε τροπολογία από την Βουλή των Κοινοτήτων που δίνει στους βουλευτές το δικαίωμα να οργανώσουν για αύριο Τετάρτη 27/3 μια σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει το Brexit.
Με λίγα λόγια, η Βουλή πήρε στα χέρια της τον έλεγχο της διαδικασίας για το Brexit σε μια χρονική συγκυρία όπου το χάος και το αδιέξοδο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής ζωής στη Μ. Βρετανία.
Ανάμεσα στις επιλογές που θα συμπεριληφθούν στις εν λόγω ενδεικτικές ψηφοφορίες είναι η παραμονή στην ενιαία αγορά, η διεξαγωγή ενός νέου δεύτερου δημοψηφίσματος καθώς ακόμα και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.
Και ενώ η May έχανε από τα χέρια της – και με τον πλέον προφανή τρόπο – τον έλεγχο της διαδικασίας, είδε τρεις υφυπουργούς της κυβέρνησης της να παραιτούνται, αφήνοντας μάλιστα βαριές αιχμές κατά της κυβέρνησης, όπως ότι «παίζει στη ρουλέτα τις περιουσίες και τις ζωές της πλειοψηφίας των πολιτών μας» καθώς δεν έχει αποφασίσει σε μια συμφωνία αποχώρησης.
Πρόκειται για γεγονότα που αυξάνουν τα ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να αντέξει η May και η κυβέρνηση της.
Μια και όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που η May αναζητούσε υποστηρικτές για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης, στην οποία κατέληξε με την ΕΕ και η οποία έχει ήδη δύο φορές απορριφθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο.
Σημειώνεται πως τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν οριακά (314 ψήφοι υπέρ, 311 κατά) τροπολογία της αντιπολίτευσης που απέκλειε την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία άνευ ρητής έγκρισης του κοινοβουλίου.
Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η May δεν δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει τα αποτελέσματα οποιασδήποτε από τις λεγόμενες «ενδεικτικές ψηφοφορίες» παρά μόνο ότι θα «εργαστεί» με το κοινοβούλιο για να «εξευρεθεί ο δρόμος που θα ακολουθηθεί» εάν απορριφθεί ξανά η συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.
Ωστόσο, η ΕΕ συμφώνησε η διαδικασία να παραταθεί ως την 22α Μαΐου, αλλά με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία αποχώρησης θα εγκριθεί εντός της εβδομάδας.
Εάν δεν εγκριθεί, οι ηγέτες των 27 δέχθηκαν η αποχώρηση να αναβληθεί ως τη 12η Απριλίου και κατόπιν το Λονδίνο να ορίσει τα επόμενα βήματα «πέραν της ημερομηνίας αυτής».
Οι Βρετανοί συνεχίζουν να μη γνωρίζουν υπό ποιους όρους θα αποχωρήσει η χώρα τους από την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης