Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία – Τουρκικά ΜΜΕ για Αγαθονήσι: Σε τουρκικό νησί πήγε ο Τσίπρας – Αυστηρό διάβημα από ΥΠΕΞ

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία – Τουρκικά ΜΜΕ για Αγαθονήσι: Σε τουρκικό νησί πήγε ο Τσίπρας – Αυστηρό διάβημα από ΥΠΕΞ
Για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
(upd) Επιμένουν στις προκλήσεις οι Τούρκοι, οι οποίοι αφού διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστήριξε ότι το ελικόπτερο που τον μετέφερε στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου δέχθηκε τις παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών, επισημαίνουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τουρκικό νησί που ανήκει μάλιστα στην περιφέρεια του Αϊδινίου.
Αυτό υποστηρίζει η αντιπολιτευόμενη μεν αλλά σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Άγκυρα, τουρκική εφημερίδα Soczu, η οποία μάλιστα κατηγορεί τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι προκάλεσε διπλά.
«Από τη μια είπε ότι τον παρενόχλησαν, από την άλλη πήγε σε νησί όπου υπάρχει παράνομη ελληνική κατοχή» αναφέρει το δημοσίευμα ενώ και η εφημερίδα Aksam κάνει λόγο για «άμεση απάντηση στο άμεσο ψέμα του Τσίπρα».
Σημειώνεται πως χθες η Άγκυρα διέψευσε την παρενόχληση του ελικοπτέρου του Έλληνα πρωθυπουργού υποστηρίζοντας μέσω πηγών της στο πρακτορείο Anadolu ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε καμία παρενόχληση και ότι έκαναν το συνηθισμένο τους καθήκον, την ώρα που η τουρκική πλευρά είτε με τις δηλώσεις για τη Γαλάζια Πατρίδα είτε με τα «σχέδια» για την Αγιά Σοφιά συντηρεί πολύ υψηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.
Γεγονός που προφανώς και σχετίζεται τόσο με τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου όσο όμως και με τις εξελίξεις με τα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο και την ισχυρή συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που πρόσφατα τέθηκε και υπό την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ.
Αυτή μάλιστα η διεθνής περιθωριοποίηση της Τουρκίας σε συνδυασμό και με τα ανησυχητικά στοιχεία για την τουρκική οικονομία καθιστούν την γείτονα έναν εξαιρετικά ασταθή παράγοντα στην περιοχή που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πώς θα κινηθεί.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα 18 νησιά στο Αιγαίο, καθώς πολλές φορές στο παρελθόν η τουρκική αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει τον Erdogan για υποχωρητικότητα απέναντι στην Ελλάδα στο Αιγαίο.

Αυστηρό διάβημα

Πάντως, η Αθήνα εξέφρασε με τον πλέον επίσημο τρόπο την έντονη δυσαρέσκεια της για το χθεσινό περιστατικό με το ελικόπτερο του πρωθυπουργού, καθώς προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία, που επιδόθηκε στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα.
Το ερώτημα πάντως είναι αν μετά από αυτές τις συνεχιζόμενες προκλήσεις η Ελλάδα θα παραμείνει στην πολιτική της προσέγγισης με την Τουρκία, όπως άλλωστε ανακοίνωσε πρόσφατα ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του M. Cavusoglu στην Αττάλεια, προαναγγέλλοντας πως στις 12 Απριλίου θα υπάρξει η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπειών από τις δύο πλευρές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Πρέπει να σημειωθεί πως αν και τα τελευταία χρόνια τα τουρκικά μαχητικά δεν προχωρούσαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ανήμερα της 25ης Μαρτίου, χθες καταγράφηκε ρεκόρ παραβιάσεων, καθώς σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ο ελληνικός εναέριος χώρος παραβιάστηκε 47 φορές από οκτώ μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας.

Γερμανικός Τύπος: Προκλήσεις Erdogan προς ... άγραν ψήφων

Στις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με αφορμή και τα όσα υποστήριξε πρόσφατα ο πρόεδρος της Τουρκίας περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας, από μουσείο που είναι σήμερα, σε τζαμί.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «προεκλογικά ο Τούρκος πρόεδρος επαναφέρει ένα παλαιότερο ζήτημα: να ξαναγίνει τέμενος η Αγία Σοφία.
Σε συνέντευξή του στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό TGRT ο Erdogan απέδωσε το νόμο, με τον οποίο η Αγία Σοφία έγινε το 1935 τζαμί, στην "νοοτροπία" του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ και αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο αντίπαλο του T. Erdogan στις δημοτικές εκλογές».
«Μέχρι σήμερα το κόμμα του Erdogan υποσχόταν στους ψηφοφόρους επίγεια αγαθά, όπως ένα νέο μεγάλο αεροδρόμιο ή έναν αυτοκινητόδρομο.
Τώρα όμως τους υπόσχεται τον παράδεισο, αν ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή στις αυτοδιοικητικές εκλογές το ΑΚP.
Υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές δήλωσε μάλιστα σε συντηρητική συνοικία της Κωνσταντινούπολης ότι "έχουμε το κλειδί του παραδείσου στην τσέπη μας".
Σε καμία εκλογική αναμέτρηση, από την εντυπωσιακή πρώτη νίκη πριν από 17 χρόνια μέχρι σήμερα, το ΑΚΡ δεν απευθύνθηκε τόσο άμεσα στα θρησκευτικά συναισθήματα των ψηφοφόρων.
Τώρα ο πρόεδρος Erdogan προτίθεται προς άγραν ψήφων να παρέμβει σε ένα σύμβολο του τουρκικού κοσμικού κράτους.
Προσπαθώντας να κερδίσει την εύνοια υπερεθνικιστών και ισλαμιστών αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και δείχνει με τον τρόπο αυτό πόσο νευρικό είναι το κόμμα του λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.
Ο τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η Τουρκία πρέπει να είναι περήφανη για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, διότι έτσι δείχνει σεβασμό προς ένα ξένο πολιτισμό.
Αυτή ακριβώς την ένδειξη σεβασμού παίζει τώρα κορώνα-γράμματα για μερικές ψήφους ο πρόεδρος Ερντογάν.
Το πιθανότερο είναι ότι μετά τις εκλογές δεν θα τολμήσει να αγγίξει αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με τους υπαινιγμούς του ωστόσο αναβάθμισε ακραίους και ισλαμιστές, από τους οποίους δεν θα γλιτώσει τόσο εύκολα» υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 26/3 09:26)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης