Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με στηρίξεις από FTSE 25 ανοδικά το ΧΑ +0,57% στις 712 μον. - Κατατίθεται το πλαίσιο για την προστασία Α' κατοικίας - Επιδείνωση σε ομόλογα 3,79% και CDS 350 μ.β

Με στηρίξεις από FTSE 25 ανοδικά το ΧΑ +0,57% στις 712 μον. - Κατατίθεται το πλαίσιο για την προστασία Α' κατοικίας - Επιδείνωση σε ομόλογα 3,79% και CDS 350 μ.β
Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες ενώ με κέρδη τα μη τραπεζικά blue chips - Συνεχίζεται το «χτίσιμο» των short στο ΧΑ
(upd12) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο με στηρίξεις τα κέρδη της πλειονότητας των μη τραπεζικών μετοχών, ειδικότερα του δεικτοβαρή ΟΤΕ +2,3%, ΕΛΠΕ +3,41% ..ενώ έντονη μεταβλητότητα επικράτησε στις τράπεζες με τις απώλειες αρχικά να ξεπερνούν το -4% ενώ στην συνέχεια τα κέρδη έφτασαν στο +3%.
Η αιτία για την αλλαγή κλίματος ήταν το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας σήμερα 26 ή αύριο 27 Μαρτίου με τους θεσμούς όμως να διαφωνούν με τους υποστηρικτικούς νόμους ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραμείνει… ανεφάρμοστος έως τις εκλογές.
Το βασικό πρόβλημα με τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας...είναι ότι ΕΚΤ και δανειστές θεωρούν ότι εάν δεν αλλάξουν ριζικά οι συνοδευτικοί νόμοι, όπως το πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων και άλλοι, ο νόμος για την προστασία πρώτης κατοικίας θα έχει σημαντικά κενά και στρατηγικά δεν θα βοηθήσει ούτε τις τράπεζες ούτε την οικονομία.
Ειδικότερα, στις τράπεζες με κέρδη έκλεισαν Eurobank +2,5% και Εθνική +0,26% ενώ με απώλειες -2,41% έκλεισε η Alpha bank και ακολούθησε η  Πειραιώς -0,33%
Από την άλλη, σε αύξηση της short θέσης του στη μετοχή της Eurobank σε 1,70% από 1,62% προηγουμένως προχώρησε το fund Oceanwood, ενώ παράλληλα αύξησε και  το ποσοστό του στην Εθνική σε 1,40% από 1,31% προηγουμένως..
Στον FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με τις δεικτοβαρείς μετοχές ΕΛΠΕ +3,41%, Grivalia +2,96%, Ελλάκτωρ +2,7%, ΟΤΕ +2,3% να ξεχωρίζουν, ενώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που θα πραγματοποιήσει placement στα 6 με 6,10 ευρώ έκλεισε ανοδικά +0,77%.
Κόπωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων ενώ έχει ανακοπεί η τάση βελτίωσης, με το νέο 10ετές ομόλογο στο 3,79% ενώ και τα CDS μετά την μεγάλη υποχώρηση....επιδεινώνονται και από 334 μονάδες βάσης έχουν βρεθεί στις 350 μονάδες βάσης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 712 μονάδες με την πρώτη στήριξη τις 700-705 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 675-685 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 730-740 μονάδων
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 534 μονάδες με ισχυρή στήριξη την ζώνη των 480 - 490 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 605 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 620-630 μονάδων.
Σε ακόμη πιο εμπροσθοβαρείς στόχους μείωσης των προβληματικών τους ανοιγμάτων έχουν επικεντρωθεί οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών οι οποίες τέλη Μαρτίου 2019 αποστέλλουν στον SSM τους νέους αναθεωρημένους στόχους σε επίπεδο ομίλου.
Οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν τα NPEs τους μέσα στο 2019 κατά 25 δισεκ. ευρώ και θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια μείωση στην ιστορία του κλάδου.
Εν τω μεταξύ άκαρπη ήταν η χθεσινή (25/3) συνεδρίαση του EuroWorking Group με αποτέλεσμα οι εκκρεμότητες της Αθήνας να παραπεμφθούν για το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου όπου θα αποφασιστεί  η δόση του 1 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.
Οι διαφορές με τους θεσμούς είναι πολλές και ως εκ τούτου απαιτείται ακόμα χρόνος μέχρι να οριστικοποιηθεί, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην επιστροφή των  δανειστών στην Αθήνα, στο διάστημα 1-4 Απριλίου, για την 3η μεταμνημονική αξιολόγηση προκειμένου να διαπραγματευτεί τα σημεία τριβής με τους ευρωπαίους εταίρους ώστε να βρεθεί λύση πριν από τη άτυπη σύνοδο του Βουκουρεστίου.
Αν και τότε δεν βρεθεί λύση, προφανώς θα αναβληθεί η συζήτηση για το Eurogroup της 16ης Μάιου πριν από τις ευρωεκλογές κάτι που με κανέναν τρόπο δεν θέλει η κυβέρνηση αλλά ούτε και οι ευρωπαίοι εταίροι.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκελισε ανοδικά στο +0,57% στις 712 μονάδες έχοντας υψηλό στις 717,28 μονάδες και χαμηλό στις 705,93 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο..
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 27,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 18,8 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,81 εκατ. ευρώ και όγκου 408 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 133 χιλ. τεμάχια αξίας 1,2 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 150 χιλ. τεμάχια αξίας 1,74 εκατ. ευρώ και η Jumbo 120 χιλ. τεμάχια αξίας 1,87 εκατ. ευρώ


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση


Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,65% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο -0,19%
Περί τις 11:40 κορυφώθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις έως -4,58% η Πειραιώς και -4,42% Alpha Bank και o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,20% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη στο -0,33%
Περί τις 13:00, ο Γενικός Δείκτης με την στήριξη των δεικτοβαρών ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,28% ενώ τα κέρδη του Τραπεζικού Δείκτη έφτασαν το +1,98%
Στις δημοπρασίες, ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 534,21 μονάδες με απώλειες -0,29%.

Πως ο  ESM κρατάει δέσμια την Ελλάδα

Ως γνωστό η Ελλάδα σχεδίαζε πριν τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019  - έως τις 10 Μαΐου συγκεκριμένα – να έχει εξοφλήσει το ΔΝΤ καθώς είχε συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τα εξοφλήσει τα εναπομείναντα δάνεια 9,7 δισεκ. ευρώ
Όμως η Γερμανία έβαλε veto και ουσιαστικά απέρριψε την ολική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα με το επιχείρημα ότι θέλει το Ταμείο στην μεταμνημονιακή φάση ως δικλείδα ασφαλείας στις μεταρρυθμίσεις.
Από την άλλη έστω και εάν υποτεθεί ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει μερικώς το ΔΝΤ και τα 9,7 δισεκ. μειωθούν στα 5 δισεκ. δηλαδή αποπληρωθούν 4,7 δισεκ. απαιτείται υποχρεωτικά η έγκριση του ESM
Με βάση την διαδικασία εάν η Ελλάδα αποπληρώσει 4,7 δισεκ. στο ΔΝΤ θα πρέπει με βάση τις συμβάσεις δανείων και τα μνημόνια που έχει υπογράψει να αποπληρώσει 4,7 δισεκ. και στον ESM.
Μόνο εάν ο ESM παραιτηθεί το δικαιώματος ίσης αποπληρωμής η Ελλάδα θα μπορεί να καταβάλλει 4,7 δισεκ. για τα δάνεια του ΔΝΤ.
Για να δώσει όμως το πράσινο φως ο ESM να εξοφληθεί μερικώς το ΔΝΤ από την Ελλάδα και να άρει το δικαίωμα ίσως αποπληρωμής απαιτείται η έγκριση των κερδών από τα ANFAs των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες .
Απαιτείται έγκριση Eurogroup το οποίο για να δώσει το πράσινο φως για τα 940 εκατ των κερδών από τα ANFAs θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή διάδοχος νόμος Κατσέλη.
Έτσι λοιπόν ο ESM κρατάει δέσμια την Ελλάδα από όλες τις πλευρές και επιβάλλει τις θέσεις του για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το ύψος και τον χρόνο της μερικής αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.

Η Βουλή παίρνει τον έλεγχο του Brexit από τη May


Ένα ακόμα ηχηρό κοινοβουλευτικό και πολιτικό «πλήγμα» δέχθηκε η κυβέρνηση της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, T. May, καθώς εγκρίθηκε τροπολογία από την Βουλή των Κοινοτήτων που δίνει στους βουλευτές το δικαίωμα να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στην πρόταση της κυβέρνησης για την αποχώρηση από την ΕΕ οργανώνοντας αύριο Τετάρτη 27/3 μια σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει το Brexit.
Με λίγα λόγια, η Βουλή πήρε στα χέρια της τον έλεγχο της διαδικασίας για το Brexit πέρα από τη συμφωνία της T. May  που ήδη καταψηφίστηκε δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία σε μια χρονική συγκυρία όπου το χάος και το αδιέξοδο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής ζωής στη Μ. Βρετανία.
Ανάμεσα στις επιλογές που θα συμπεριληφθούν στις εν λόγω ενδεικτικές ψηφοφορίες είναι η παραμονή στην ενιαία αγορά, η διεξαγωγή ενός νέου δεύτερου δημοψηφίσματος καθώς ακόμα και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.
Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η May δεν δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει τα αποτελέσματα οποιασδήποτε από τις λεγόμενες «ενδεικτικές ψηφοφορίες» παρά μόνο ότι θα «εργαστεί» με το κοινοβούλιο για να «εξευρεθεί ο δρόμος που θα ακολουθηθεί» εάν απορριφθεί ξανά η συμφωνία.
Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες (25/3) ότι ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες της σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία με τη Βρετανία, μια προοπτική που μοιάζει "όλο και πιο πιθανή" στις 12 Απριλίου.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν  οι αγορές της Ασίας, μετά την πτώση που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,15%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -1,51% στις 2997,10 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακή πτώση -0,08% στις 28500,50 μονάδες

Με ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφονται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
με επίκεντρο τις εξελίξεις που αφορούν το Brexit ενώ ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σταθεροποιούνται μετά την πρόσφατη βουτιά, που είχε πυροδοτήσει ανησυχίες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. και την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,60%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,75%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,25%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο +0,40%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,90%, ο S&P καταγράφει κέρδη +0,90%, ο Nasdaq κινείται ανοδικά +0,97% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,02% (7,91 δολ.)

Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Πιέσεις στην Alpha Bank, κέρδη στην Eurobank  

Έντονη νευρικότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank και ακολούθησε η Πειραιώς ενώ με κέρδη έκλεισαν Eurobank και Εθνική
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,5390 ευρώ με άνοδο +0,26% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2150 ευρώ με πτώση -2,41% με όγκο 4,6 εκατ. ευρώ τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1960 ευρώ με πτώση -0,33% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 522 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6570 ευρώ με άνοδο +2,5% με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,31 ευρώ με πτώση -2,96%  και κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank βρίσκεται στα 0,1910 ευρώ με άνοδο +0,42% με όγκο 448 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  στα 13,65 ευρώ με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 271 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισαν ΕΛΠΕ, ΟΤΕ. 

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΛΠΕ, Grivalia, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν έκλεισαν Motor Oil, Viohalco, ΟΠΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,74 ευρώ με άνοδο +0,99% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,43 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,58 ευρώ με άνοδο +2,30% και αποτίμηση 5,56 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,57 ευρώ με άνοδο +0,83% και αποτίμηση 364 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7620 ευρώ με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 409 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,96 ευρώ με πτώση -0,44% και αποτίμηση 2,86 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,34 μεπτώση -0,21% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,49 ευρώ με άνοδο +3,49% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,10 ευρώ με πτώση -1,40% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,86 ευρώ με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,86 ευρώ με άνοδο +0,54% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 10,10 ευρώ με άνοδο +2,96% και κεφαλαιοποίηση 974 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,11 ευρώ με άνοδο +0,20% και με την κεφαλαιοποίηση στα 265 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0821 ευρώ με πτώση -2,84% με την κεφαλαιοποίηση 77 εκατ. ευρώ

Οριακή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,79% και στην Ιταλία 2,48% με διαφορά spread 131 μ.β.

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,79% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,48% να εμφανίζει νευρικότητα.
Τα ελληνικά ομόλογα υπεραπόδωσαν λόγω της έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου στο 3,90% αλλά λόγω καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις καταγράφονται πωλήσεις.
Η ιταλική κυβέρνηση μετά τον ευέλικτο τρόπο που χειρίστηκε την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% και παρά τα σημάδια ύφεσης έχει καταφέρει να σταθεροποιήσεις τις αποδόσεις των ομολόγων της.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%βελτίωση περίπου 120 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 131 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,59 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2% με απόδοση αγοράς 2,02% και απόδοση πώλησης 1,99%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 104,59 μονάδες βάσης και απόδοση 2,24%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 103,89 μονάδες βάσης και απόδοση 2,61% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 19 Μαρτίου 2019 στο 2,55%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 101,94 μονάδες βάσης και απόδοση 3,01% με το ιστορικό χαμηλό 2,90% στις 20 Μαρτίου 2019.
Το 9ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 101,13 μονάδες βάσης και απόδοση 3,60% με απόδοση αγοράς 3,61% και απόδοση πώλησης 3,59%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 100,81 μονάδες βάσης και απόδοση 3,78% με απόδοση αγοράς 3,79% και απόδοση πώλησης 3,7750%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 97,49 μονάδες βάσης και απόδοση 4,14%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 94,49 μονάδες βάσης και απόδοση 4,45%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 94,44 μονάδες βάσης και απόδοση 4,60%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 380 μονάδες βάσης από 370 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 350 μονάδες βάσης από 343 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,50% ή 350 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Με αρνητική απόδοση το 10ετές Γερμανικό – Ιστορικό χαμηλό για την Ιρλανδία  

Νέα βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,48% από 2,48% χαμηλό ημέρας.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
 Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι το Πορτογαλικό 10ετές και το Ιρλανδικό 10ετές σημείωσαν ιστορικά χαμηλά πρόσφατα…
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/3/2019 στο -0,03% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,60% με το ιστορικό χαμηλό 0,59% σημειώθηκε στις 26 Μαρτίου του 2019.   
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,31% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,25% που  σημειώθηκε στις 19 Μαρτίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,11% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,48% με χαμηλό 2,47% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης