Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ έχουν χάσει τα ίχνη του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους

Οι ΗΠΑ έχουν χάσει τα ίχνη του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους
«Άφαντος» ο ηγέτης του ISIS
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει τα ίχνη του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Abu Bakr al-Baghdadi, παραδέχθηκε ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγγκτον-αρμόδιος για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης, James Jeffrey.
Παράλληλα, επέμεινε πως ο εντοπισμός του συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, περίπου 7.000 μαχητές του ISIS κρατούνται αυτή τη στιγμή από τη συμμαχία κούρδων και Αράβων μαχητών που ανακήρυξε τη νίκη της επί των τζιχαντιστών και την εξάλειψη της εδαφικής υπόστασης του «χαλιφάτου» τους το Σαββατοκύριακο.
Οι περισσότεροι από τους μαχητές αυτούς είναι Σύροι και Ιρακινοί, σημείωσε.
Ο πρεσβευτής τόνισε πως δεν θα αποκαλύψει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών που μένουν στη Συρία.
Σημείωσε πως η αποχώρηση μεγάλου μέρους τους έχει αρχίσει και ότι μια μικρή δύναμη θα παραμείνει στη συριακή επικράτεια «για κάποια χρονική περίοδο».
Η Ουάσινγκτον ζητεί από τους συμμάχους της να συνεχίσουν την εκστρατεία εναντίον του ISIS και να αυξήσουν τη συνεισφορά τους παρότι έχει ήδη αρχίσει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα.
Μέχρι στιγμής πάντως, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση γι' αυτό.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο State Department, ο James Jeffrey χαρακτήρισε «σπουδαία ημέρα» την απώλεια του τελευταίου οχυρού του ISIS στην ανατολική Συρία, πρόσθεσε ωστόσο πως αυτό δεν είναι το «τέλος του αγώνα» εναντίον των τζιχαντιστών, ο οποίος «θα συνεχιστεί, αλλά θα είναι διαφορετικός».
Ο πρεσβευτής διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ θέλουν να ιδρυθεί διεθνές δικαστήριο για να δικάσει τους τζιχαντιστές:
«Δεν το εξετάζουμε αυτή τη στιγμή», είπε.
Πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον συνεχίζει να προτρέπει τους συμμάχους της να επαναπατρίσουν τους ξένους τζιχαντιστές του ISIS που κρατούνται από τους άνδρες της κουρδοαραβικής συμμαχίας, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης