Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποια είναι η πραγματική χρηματιστηριακή αξία του ομίλου ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το placement του York Capital

Ποια είναι η πραγματική χρηματιστηριακή αξία του ομίλου ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το placement του York Capital
Η παρουσία του νέου στρατηγικού επενδυτή και οι πολυσχιδείς δραστηριότητες του ομίλου δημιουργούν προσδοκίες ότι ο όμιλος θα παραμείνει στο χρηματιστηριακό επίκεντρο.
Η στρατηγική επένδυση της ολλανδικής Reggeborgh Invest στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία θα φθάσει από 20,94% στο 28,5% μετά την εξαγορά του ποσοστού της York Capital καθώς και το σχεδιαζόμενο placement της York Capital στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχουν φέρει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του επιχειρηματία Γ. Περιστέρη.
Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την χρηματιστηριακή αγορά είναι τρία
1)Γιατί πουλάει το York Capital;
2)Ποια είναι τα σχέδια της Reggeborgh Invest και γιατί οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι πυκνώνουν τις επαφές τους με την διοίκηση παρουσιάζοντας διάφορα σχέδια για το μέλλον του ομίλου
3)Ποια είναι η πραγματική χρηματιστηριακή αξία του ομίλου.

Οι απαντήσεις

To York Capital αποχωρεί από τον όμιλο ΓΕΚ γιατί έκλεισε τον κύκλο των επενδυτικών αποδόσεων του.
Να τονιστεί ότι είχε τοποθετηθεί σχεδόν 3 φορές χαμηλότερα από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές οπότε εύλογα κλείνει τις επενδυτικές και όχι στρατηγικές θέσεις του.
Να σημειωθεί ότι αποχωρεί ένα fund και τοποθετείται στρατηγικά ένας ισχυρός επιχειρηματικός όμιλος από την Ολλανδία και μάλιστα σε τιμές υψηλότερα από την York.
Εάν σταθμίσει κανείς το επενδυτικό μήνυμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί να διαπιστώσει ότι η Ενεργειακή έχει πολύ πιο καθαρή εικόνα, κεφάλαια, ταμειακές ροές και αποτελέσματα.
Με αξία 740 εκατ θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η πραγματική της αξία είναι στα 900 εκατ και με κριτήριο αποτίμησης ότι τον ισολογισμό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αλλά τις τιμές στις οποίες πούλησε η Libra Group του Λογοθέτη στους Κινέζους.
Τα 900 εκατ κεφαλαιοποίηση αντιστοιχούν σε 8 ευρώ χρηματιστηριακή τιμή ανά μετοχή.
Στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η York θα προχωρήσει σε placement μάλλον με την Wood και θα κινηθεί πέριξ των 6 με 6,10 ευρώ.
Ως προς την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 520 εκατ κεφαλαιοποίηση θα πρέπει να αποτιμηθούν
1)Τα έργα Ε65 και Καστέλι στα οποία συμμετέχει ο όμιλος με καλές προοπτικές απόδοσης.
2)Ο όμιλος κατέχει το 40% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής
3)Τα μερίσματα από τις παραχωρήσεις θα βαίνουν αυξανόμενα
4)Το συνολικό ανεκτέλεστο ανέρχεται σε 2,2 δισεκ. ευρώ που εξασφαλίζει έσοδα και δραστηριότητα για τα επόμενα τουλάχιστον 2 χρόνια.
5)Την ανάπτυξη του Ήρωνα κ.α.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους η χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δικαιολογεί αποτιμήσεις στα 650 εκατ αντί 520 εκατ με βάση τις τρέχουσες τιμές.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι τελικώς πως ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα μετασχηματιστεί.
Θα ακολουθήσει τον δρόμο του Ελλάκτωρα και Μυτιληναίου με συγχώνευση όλων των δραστηριοτήτων ή λόγω των πολλών και μη συνδεόμενων δραστηριοτήτων θα ακολουθηθεί άλλη στρατηγική;
Η παρουσία του νέου στρατηγικού επενδυτή και οι πολυσχιδείς δραστηριότητες του ομίλου δημιουργούν προσδοκίες ότι ο όμιλος θα παραμείνει στο χρηματιστηριακό επίκεντρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης