Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο stress tests του Ιουλίου 2020 ΕΚΤ και SSM θα διεξάγουν AQRs για τις ελληνικές τράπεζες….μετά από 5 χρόνια - Πιθανές οι κεφαλαιακές ανάγκες

Στο stress tests του Ιουλίου 2020 ΕΚΤ και SSM θα διεξάγουν AQRs για τις ελληνικές τράπεζες….μετά από 5 χρόνια - Πιθανές οι κεφαλαιακές ανάγκες
Οι τράπεζες που θα ακολουθήσουν ένα επιθετικό μοντέλο μείωσης των NPEs τους όπως η Eurobank – γιατί θα πουλήσει και NPEs -  και δευτερευόντως η Πειραιώς θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης στα stress tests του Ιουλίου 2020.
Στο stress tests του Ιουλίου του 2020 που θα διεξάγει η ΕΚΤ, ο SSM ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών και η EBA η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή υπάρχει πιθανότητα να διεξάγει και AQRs δηλαδή asset quality review ή έλεγχο στοιχείων ενεργητικού (δανείων) στις ελληνικές τράπεζες.
Εάν τελικώς διενεργηθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες στο stress tests του 2020 τότε είναι όντως πιθανό να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή μίλησε στο bankingnews τόνισε τα εξής «το Καλοκαίρι του 2020 είναι πολύ μακριά αλλά και πολύ κοντά.
Στο stress tests του 2020 θα έχουν περάσει 5 χρόνια από το τελευταίο AQRs τον τελευταίο έλεγχο στοιχείων ενεργητικού και δανείων για τις ελληνικές τράπεζες που διεξήχθη τον Οκτώβριο του  2015.
Τα 5 χρόνια είναι ένα ικανό χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να διεξαχθεί ένα νέο AQRs ώστε να διαπιστωθεί η ποιότητα των ισολογισμών των τραπεζών ενόψει και των νέων κανόνων για τα προβληματικά δάνεια και την νέα πολιτική προβλέψεων.
Ακόμη δεν έχουν παρθεί αποφάσεις αλλά είναι πιθανό σενάριο».

Τι σημαίνει AQRs;

Η αλήθεια είναι ότι το AQRs προκαλεί τρόμο στους επενδυτές των τραπεζών.
Ο έλεγχος ενεργητικού και δανείων καταλήγει σε κεφαλαιακές ανάγκες και δεν είναι τυχαίο…η βιασύνη ορισμένων τραπεζών να επισπεύσουν τα εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των NPEs.
Οι τράπεζες που πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έχουν ολοκληρώσει μεγάλης κλίμακας εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των προβληματικών τους δανείων όπως π.χ. η Eurobank θα τύχουν ξεκάθαρα καλύτερης μεταχείρισης στα stress tests και στα AQRs εφόσον διεξαχθούν.
Να τονιστεί ότι στο AQRs του 2015 οι τράπεζες είχαν εμφανίσει η Alpha bank μηδενική επίδραση, η Eurobank 339 εκατ. η Πειραιώς 2,18 δισεκ. ευρώ και η Εθνική τράπεζα 850 εκατ ευρώ.
Επίσης να τονιστεί ότι στο stress tests του 2015 στο δυσμενές σενάριο είχαν προκύψει οι εξής κεφαλαιακές ανάγκες μετά τις αναπροσαρμογές που έγιναν…αμέσως μετά το stress tests.
Πειραιώς κεφαλαιακές ανάγκες 4,66 δισεκ.
Εθνική 4,48 δισεκ.
Eurobank 2,12 δισεκ. και
Alpha bank 2,74 δισεκ. ευρώ
Το συνολικό άθροισμα των κεφαλαιακών αναγκών στο δυσμενές σενάριο του Οκτωβρίου του 2015 του stress tests των ελληνικών τραπεζών ήταν 14 δισεκ. ευρώ από αρχικές κεφαλαιακές ανάγκες 14,4 δισεκ. ευρώ.

Γιατί το 2019 θα είναι χρονιά ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες;

Οι τράπεζες που θα ακολουθήσουν ένα επιθετικό μοντέλο μείωσης των NPEs τους όπως η Eurobank – γιατί θα πουλήσει και NPEs -  και δευτερευόντως η Πειραιώς θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης στα stress tests του Ιουλίου 2020.
Το 2019 θα είναι χρονιά ορόσημο γιατί
1)Στα stress tests του 2020 η χρονιά βάσης και αναφοράς θα είναι το τέλος του 2019.
2)Γιατί τα εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των NPEs θα τύχουν πολύ καλύτερης μεταχείρισης στα stress tests
3)Γιατί εφόσον προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες οι τράπεζες που έχουν απαλλαγεί από τα προβληματικά δάνεια τους θα μπορέσουν να αναζητήσουν πιο πειστικά νέα κεφάλαια.
4)Εφόσον υλοποιηθούν AQRs είναι προφανές ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης των NPEs και διατήρησης κεφαλαιακών αποθεμάτων.

Συμπέρασμα

Stress tests και AQRs για τις ελληνικές τράπεζες οδηγούν σε κεφαλαιακές ανάγκες το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης