Τελευταία Νέα
Διεθνή

H αντιπολίτευση Ταϊλάνδη καταγγέλλει παρατυπίες και νοθεία στις εκλογές (24/3)

tags :
H αντιπολίτευση Ταϊλάνδη καταγγέλλει παρατυπίες και νοθεία στις εκλογές (24/3)
Ταϊλάνδη: Η χούντα βρίσκεται σε θέση να παραμείνει στην εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές - H αντιπολίτευση καταγγέλλει παρατυπίες
Παρά την άνοδο της αντιπολίτευσης, η χούντα που κυβερνά την Ταϊλάνδη εδώ και πέντε χρόνια, φαίνεται ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (24/3).
Εξάλλου σε συνέντευξή του στο AFP ο πρώην πρωθυπουργός T. Sinauatra κατήγγειλε τη νοθεία στις εκλογές με στόχο ο στρατός να διατηρήσει την εξουσία.
Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών, των πρώτων που διεξήχθησαν στην Ταϊλάνδη μετά το πραξικόπημα του 2014, θα ανακοινωθούν ως τις 9 Μαΐου.
Ωστόσο οι αναλυτές υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς κανένα κόμμα δεν φαίνεται να κερδίζει την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.
Εδώ και χρόνια, η Ταϊλάνδη είναι βαθιά διαιρεμένη ανάμεσα σε παρατάξεις που υποστηρίζουν την οικογένεια των Σιναουάτρα (οι «κόκκινοι») και σε μια συντηρητική ελίτ που ευθυγραμμίζεται με τις ένοπλες δυνάμεις (οι «κίτρινοι»), οι οποίες εμφανίζονται ως εγγύηση σταθερότητας και προστασίας της μοναρχίας.
Οι εκλογές της Κυριακής, που θεωρούνταν δημοψήφισμα για τους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην εξουσία, πραγματοποιήθηκαν βάσει της νέας εκλογικής νομοθεσίας, την οποία όρισε η χούντα και που είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.

Διχασμένο βασίλειο

Προς γενική έκπληξη το φιλοχουντικό κόμμα Phalang Pracharat κέρδισε τις περισσότερες ψήφους. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 94% των ψηφοδελτίων, το Phalang Pracharat συγκέντρωσε περισσότερες από 7,6 εκατομμύρια ψήφους.
«Οι πολίτες μάς επέλεξαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κόμπσακ Πουτρακούλ.
Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Φέου Τάι (Pheu Thai), που είναι πιστό στον Τακσίν Σιναουάτρα, κέρδισε 137 από τις 350 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων που ορίζονται ανά περιφέρεια, έναντι μόνο 97 για το Phalang Pracharat, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμη 150 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων που πληρούνται βάσει ενός συστήματος λίστας ή πληρούνται από τους υποψήφιους που έχουν κερδίσει τις περισσότερες ψήφους.
Ο Πραγιούτ Τσαν-ότσα, ο αρχηγός της χούντας, έχει δώσει στον εαυτό του ένα άνετο πλεονέκτημα, καθώς το Σύνταγμα, που υιοθετήθηκε το 2016, δίνει στους στρατιωτικούς την εξουσία να διορίζουν τα 250 μέλη της Γερουσίας.
Αυτό σημαίνει ότι το Pheu Thai δεν θα μπορέσει ποτέ να κυβερνήσει την Ταϊλάνδη, ενώ το Phalang Pracharat χρειάζεται μόνο 126 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να διατηρήσει τον έλεγχο του βασιλείου.
Εξάλλου η χούντα μπορεί να βασίζεται στη συμμαχία με το Δημοκρατικό Κόμμα, παραδοσιακό κόμμα των συντηρητικών.
Το Pheu Thai χρειάζεται 376 έδρες για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο ακόμη κι αν συμμαχήσει με το νέο κόμμα Future Forward, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ των νέων και έχει κερδίσει περισσότερες από 5 εκατομμύρια ψήφους.
Παρατυπίες
Οι κατηγορίες για αγορά ψήφων και μεροληψία από την πλευρά της εκλογικής επιτροπής, η οποία διορίστηκε από τους στρατιωτικούς, αυξήθηκαν χθες Δευτέρα.
«Όλος ο κόσμος στην Ταϊλάνδη το γνωρίζει, όλη η διεθνής κοινότητα που παρακολούθησε τις εκλογές γνωρίζει ότι υπήρξαν παρατυπίες», δήλωσε ο Τακσίν Σιναουάτρα.
Σχεδόν δύο εκατομμύρια ψηφοδέλτια έχουν ήδη ακυρωθεί, ενώ οι καταγγελλόμενες παρατυπίες έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Μια διαδικτυακή αίτηση με αίτημα τη διάλυση της εκλογικής επιτροπής, «την πιο διεφθαρμένη στην Ιστορία της Ταϊλάνδης», έχει συγκεντρώσει ήδη περισσότερες από 400.000 υπογραφές.
«Υπάρχουν ενδείξεις για αγορά ψήφων, παρατυπίες στην καταμέτρηση και εκφοβισμός των μελών των κομμάτων της αντιπολίτευσης», κατήγγειλε ο Σουνάι Φασούκ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης