Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εάν η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι 7-8 μονάδες, στις εθνικές εκλογές Οκτωβρίου 2019 θα μειωθεί

Εάν η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι 7-8 μονάδες,  στις εθνικές εκλογές Οκτωβρίου 2019 θα μειωθεί
Ούτε το σενάριο ότι θα κλείσει στις 3 μονάδες θα επιβεβαιωθεί, ούτε ότι θα ανοίξει στις 15 μονάδες - Η πραγματικότητα βρίσκεται μεταξύ 7 με 8 μονάδες διαφορά υπέρ της ΝΔ.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 26 Μαΐου 2019 στην Ελλάδα θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις και τις ισορροπίες δυνάμεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Το βασικό δημοσκοπικό εύρημα είναι ότι η ΝΔ προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και με βάση την παράσταση νίκης είναι βέβαιο ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών.
Όμως το εύρος της νίκης που θα καταγραφεί στις ευρωεκλογές θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Εάν η ΝΔ κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 7-8 μονάδων τότε το πιθανότερο σενάριο είναι η ψαλίδα στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2019 να μειωθεί ή τουλάχιστον να μην διευρυνθεί.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ θα είναι ο νικητής και των 3 εκλογικών αναμετρήσεων αλλά το εύρος της νίκης είναι καταλύτης.
Η πολιτική ερμηνεία μιας νίκης 7 με 8 μονάδες έναντι 15 μονάδων είναι πολύ διαφορετική.
Η γενική εκτίμηση είναι ότι η ΝΔ θα είναι ο νικητής αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν θα συνθλιβούν και αυτό σχετίζεται τόσο με το πώς λειτουργούν τα διεθνή κέντρα και ειδικά οι αμερικανοί που υποστηρίζουν τον Τσίπρα…όσο και στις κινήσεις στο εσωτερικό μέτωπο.
Π.χ. ο Κόκκαλης κατέρχεται στο ευρωψηφοδέλτιο με τον ΣΥΡΙΖΑ κίνηση που επιτρέπει στην ΝΔ να μιλάει για διαπλοκή αλλά από την άλλη αποδεικνύει ότι ο Τσίπρας δεν είναι μακριά από τους επιχειρηματίες.
Δεν είναι ο αριστερός, μπολσεβίκος, αναρχικός αλλά ο εξημερωμένος αριστεροφιλελεύθερος πολιτικός ο Τσίπρας που δεν φοβίζει τους επιχειρηματίες.
Αν και η εμπλοκή Κόκκαλη σχετίζεται και με άλλες κινήσεις που συντελούνται στο παρασκήνιο και σε άλλα ανταγωνιστικά στρατόπεδα, ωστόσο αποδομεί το επιχείρημα ότι… οι αριστεροί δεν συνεργάζονται με τους επιχειρηματίες.
Για την ΝΔ το εύρος της νίκης και η αποτροπή της χαλαρής ψήφου θα αποδειχθεί κομβικής σημασίας.
Μια νίκη με 7 ή 8 μονάδες θα καταγραφεί ως επιτυχία του Μητσοτάκη αλλά δεν θα βγάλει από το πολιτικό παιχνίδι τον Τσίπρα.
Αυτό το σενάριο έχει σχεδόν καθολικές πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Ούτε το σενάριο ότι θα κλείσει στις 3 μονάδες θα επιβεβαιωθεί, ούτε ότι θα ανοίξει στις 15 μονάδες.
Η πραγματικότητα βρίσκεται μεταξύ 7 με 8 μονάδες διαφορά υπέρ της ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης