Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EUROPP: Γιατί τα NPLs θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση - Η περίπωση της Ελλάδας

EUROPP: Γιατί τα NPLs θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση - Η περίπωση της Ελλάδας
Η μείωση των NPLs θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης ειδικά στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπου περιλαμβάνεται και η Ελλάδα
Η εκτίμηση του πιστωτικού κινδύνου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα της οικονομικής ανάλυσης.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον εστιάζεται στα NPLs καθώς επηρεάζουν τους ισολογισμούς και την κερδοφορία των τραπεζών και κατά συνέπεια την οικονομική ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι παράγοντες που επηρεάζουν τα NPLs σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον.
Οι Corrado Macchiarelli (LSE), Renato Giacon (EBRD), Andromachi Georgosouli (Queen Mary University of London) και Mara Monti (LSE) περιγράφουν σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του European Politics and Policy (EUROPP) τους λόγους που τα NPLs θέτουν σε κίνδυνο τη ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, καθώς η μείωση τους τίθεται ως προϋπόθεση -από τη Γερμανία- για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.
Όπως είναι φυσικό, ειδική αναφορά γίνεται και στην Ελλάδα…

Η αύξηση των NPLs

Στο άρθρο, οι χώρες της ΕΕ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες με βάση την πορεία των NPLs.
Στην πρώτη ομάδα είναι οι χώρες χωρίς σημαντική συσσώρευση των NPLs κατά την τελευταία δεκαετία (Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο).
Στη δεύτερη ομάδα οι χώρες με χαμηλά NPLs που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης (Αυστρία, Τσεχία, Εσθονία, Ισπανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβακία).
Στην τρίτη ομάδα περιλαμβάνονται οι χώρες που παρουσιάζουν υψηλά NPLs από την περίοδο πριν την κρίση και συνεχίζουν έως σήμερα (Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Κροατία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία).

Τα σημεία καμπής όσον αφορά τη συσσώρευση των NPLs (σε τριμηνιαία βάση).


Το παράδειγμα της περιφέρειας του ευρωπαϊκού νότου

Για κάποιες χώρες της Νότιας Ευρώπης, ο δείκτης των NPLs απέχει από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Για παράδειγμα, το τρίτο τρίμηνο του 2018, η Ιταλία παρουσίασε δείκτης της τάξης του 9,45% (11,1% στο τέλος του 2017), η Ελλάδα 43,4% και η Πορτογαλία 12%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΒΑ.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2018, ο δείκτης των NPLs στην Ευρώπη ήταν στο 3,4% ή 714,3 δισ. ευρώ έναντι 4,1% και 814,5 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2017.
Ο δείκτης ήταν ο χαμηλότερος μετά το 2014 όταν ο συνολικός όγκος ήταν 1,17 τρισ. ευρώ και ο δείκτης NPLs ήταν στο 6,5%.
Παρά την πρόσφατη πρόοδο στην ΕΕ, ο δείκτης των NPLs παραμένει υψηλός σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η Ισπανία (1,2%) και οι ΗΠΑ (1,1%).
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ο τρόπος μέσω του οποίου οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν μειώσει τον δείκτη των NPLs έχει «επιβάλλει» τη συνολική αναδιάρθρωση ολόκληρου του τραπεζικού τομέα, όπως στην περίπτωση της Ισπανίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Τα υψηλότερα NPLs


Οι δείκτες των NPLs το 2018


Στο ίδιο άρθρο περιγράφεται και η κατάσταση στη χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου η εικόνα είναι καλύτερη αλλά παρατηρείται μια επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των NPLs, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το ενδιαφέρον των funds που αγοράζουν NPLs έχουν επικεντρωθεί στις χώρες της νότιας Ευρώπης.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα NPLs στην Ελλάδα και στην Κύπρο διαμορφώνονται σε 124 δισ. ευρώ, ποσό που είναι διπλάσιο σε σχέση με εκείνο που παρουσιάζουν οι ανατολικές χώρες της ΕΕ.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (όπου περιλαμβάνεται και η Ελλάδα) δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για ουσιαστική μείωση των NPLs, παρ' όλου που ο περιορισμός τους θα συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
«Με άλλα λόγια, ενώ οι αγορές και ο τραπεζικός τομέας έχουν προσαρμοστεί, η πολιτική της ΕΕ δεν έχει προσαρμοστεί.
Αυτή η καθυστέρηση δεν αποτελεί, ασφαλώς, καλό μήνυμα για την τραπεζική ένωση.
Εφόσον η μελλοντική διεύρυνση της ευρωζώνης μέσω της αποδοχής νέων μελών εξακολουθεί να θεωρείται ότι είναι τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά επιθυμητή, μια τέτοια κοντόφθαλμη αντιμετώπιση των NPLs θα αποτελέσει εμπόδιο» επισημαίνεται στο άρθρο.
Πάντως, τονίζεται ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το νέο πρόεδρο της ΕΚΤ.
Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεδομένης της άρρηκτης σχέσης μεταξύ NPLs και ανάπτυξης, η μείωση και κυρίως η διατήρηση των αμετάβλητων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αποτελέσει πρόκληση για τις χώρες που επί του παρόντος έχουν «κολλήσει» με χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης, εν μέσω της αβεβαιότητας του Brexit, του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά των χαμηλών επιτοκίων.
«Επομένως, το ζήτημα σχετικά με τα NPLs παραμένει ως επί το πλείστον πολιτικό και επείγον όπως πάντα» καταλήγει το ίδιο άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης